Sv. Martin podsjeća na vrlinu dijeljenja i pomaganja potrebitima

Slika korisnika valentinam
Sukošanski vjernici na misnom slavlju
Naše vrijeme od nas traži i razumijevanje za druge probleme u odnosima prema bližnjima, a to su osim materijalnih problema, otuđenost, osamljenost, besperspektivnost te duhovna ispraznost, poručio je otac Petar
Velimir BRKIĆ
Crkvica sv. Martina iz 14. st. podignuta je u Kaštelinama na brdskoj uzvišici

U povodu blagdana u crkvici sv. Martina na istoimenom brdu i čvorištu brze ceste Kalmetine, na izlazu iz Sukošana prema Zemuniku i Zračnoj luci, održano je misno slavlje koje je u zajedništvu sa župnikom don Domagojem Kelavom i don Jurajem Župančićem, umirovljenim župnikom, predvodio misionar otac Petar Pawlowski iz Poljske. Svečanom misnom ugođaju pridonio je župni zbor pod ravnanjem č. s. Davide.

Otac Petar je nazočne vjernike podsjetio na život ovog sveca, koji je svoj život podredio zalaganju za siromašne i za one istinske ljudske vrijednosti.

- Blagdan sv. Martina svake godine iznova podsjeća na vrlinu dijeljenja i pomaganja potrebitima. Naše vrijeme od nas traži i razumijevanje za druge probleme u odnosima prema bližnjima, a to su osim materijalnih problema, otuđenost, osamljenost, besperspektivnost te duhovna ispraznost, poručio je otac Petar.

Protekla godina bila je značajna za žitelje i vjernički puk Župe Sukošan. Pod pokroviteljstvom Općine Sukošan hrvatski branitelji su u povodu akcije Jaguar s kojom je oslobođeno zloglasno brdo Križ, pored istoimene crkvice na osobito svečan i emotivan način prvi put nakon Domovinskog rata na jarbol podignuli hrvatski stijeg. Obitelj pok. Šime Dijana Tralje iz Sukošana je kupila i donirala svečev kip, dok je kameno postolje izgradio i donirao kamenoklesar Boris Smolić iz Debeljaka.

- Na brdu Sveti Martin tijekom Domovinskog rata bili su položaji hrvatskih bojovnika, po brdu i na rovove palo je na tisuće neprijateljskih granata sa zloglasnog brda Križ i drugih udaljenijih položaja srpsko-četničke vojske, ali nitko nije stradao nitko nije bio ozlijeđen, podsjećaju branitelji.

Crkvica sv. Martina iz 14. st. podignuta je u Kaštelinama na brdskoj uzvišici. Do provale Turaka bila je sukošanska župna crkva. Imala je burnu povijest, posljednji put su je srušili srbijanski agresori u Domovinskom ratu 17. prosinca 1991. godine. Raznijeli su je sa čak četiri eksplozivne naprave postavljene u kutovima crkve.

- Mještani i branitelji uvjereni kako ih je sveti Martin zaštitio u tim burnim vremenima, obnovili su crkvu koja je posvećena 11. studenog 2005. na blagdan svetog Martina, podsjećaju hrvatski branitelji iz Sukošana.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno