U "Knjigozemskoj" gostovao Zdenko Franjić

Slika korisnika valentinam
Nastup legende nezavisne scene
Autor: 
Ne brojim, mrzim evidenciju, istaknuo je Franjić dodajući kako u početku izdavanja stripova nije mogao naći izdavača. Jedno od njegovih najboljih izdanja koje prolazi kod publike je, po njegovu mišljenju, ono Satana Panonskog
Ante ROGIĆ
Zdenko Franjić u neformalnom razgovoru s Robertom Vodanovićem Čoporom

U prostorima Knjigozemske je u petak gostovao Zdenko Franjić, jedna od legenda nezavisne scene. Franjić je osnovao prvu nezavisnu izdavačku kuću na prostoru bivše Jugoslavije. Objavio je prve albume Majki, Satana Panonskog, Spoonsa, Messerschmitta, The Bambi Molestersa, Damira Avdića, Goribora, M.O.R.T., Overflowa, i mnogih drugih.

Osim glazbenog izdavaštva bavi se i izdavanjem knjiga te ima etiketu Bratstvo duša pod kojom izdaje stripove i knjige raznih umjetnika, a mogu se naći i njegove dvije zbirke pjesama.

U uvodnom dijelu druženja, u neformalnom razgovoru s Robertom Vodanovićem Čoporom Zdenko nas je upoznao sa svojim radom i djelom te konceptom neovisnog izdavaštva.

A kako je sve zapravo počelo?

- Vidio sam da se to radi vani, pa sam i ja tako počeo. Prvi snimak je bio kazeta Majki, prisjetio se. Kad je riječ o izdavaštvu knjiga i stripova i njegovoj etiketi Bratstvo duša i tu je daleka pozadina.

- Još od početka '80-ih sam imao te svoje pjesme. Kad je riječ o prvom bendu to su Loši dečki, bili smo na fakultetu, skupio sam ekipu, te smo objavili za Dancing bear. Onda su došli na red Babilonci. Uglavnom, ja sam svoj tip, mene nitko ne zanima, radim svoj posao, šaljem uokolo, kao primjerice na Stanford sveučilište, s kojima sam dobar još od '80-ih. Neki bendovi su otišli od mene, Majke, Bambi molesters.. Komercijalizirali su se, ajde i uspjeli su.. Ali mislim da su najbolje prošli koji su ostali pod mojom etiketama. Oko tisuću naslova sam izdao, uključujući i stripove i knjige.. Ali ne brojim, mrzim evidenciju, istaknuo je Franjić dodajući kako u početku izdavanja stripova nije mogao naći izdavača. Jedno od njegovih najboljih izdanja koje prolazi kod publike je, po njegovu mišljenju, ono Satana Panonskog. No, navodi kako su tu i Majke ili Bambi Molesters.

Vodanović Čopor ga je upitao što misli o tome koliko je njegova etiketa napravila? - Meni je bitna, a sve ostalo je individualno, istaknuo je Franjić i prisjetio se edicije Bombardiranje New Yorka, 13 albuma. Poslije toga nije radio kompilacije. Kazao je kako mu se još uvijek javljaju ljudi koji imaju svoje bendove, te je prozvao Zadrane koji rade s bilo kojim oblikom umjetnosti da mu se jave.

Nakon toga je čitao stihove autora sa svoje etikete uz gitarsku pratnju Roberta Vodanovića Čopora.

Na kraju je nastupio kao Lutajući DJ Zdena te je uz matricu izvodio svoje pjesme.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno