Zadrani vole novogodišnju ličku idilu

Slika korisnika valentinam
Zimska blagdanska bajka nadohvat ruke
Autor: 
Kuća s apartmanima u Lovincu već je za doček Nove godine rezervirana, a iznajmljivačica Ana Matovinović kaže kako je puna gotovo cijele godine. Ljeti u ličkom raju uživaju Nizozemci i Francuzi
Obitelji s djecom rado dolaze na popularno sanjaklište Cvitušu

Sve je već rezervirano. Upravo jučer su mi posljednji gosti potvrdili rezervaciju. Najviše nam za novogodišnje blagdane dolaze Dalmatinci, a među njima ima jako puno Zadrana. Uglavnom su to mladi parovi i obitelji s djecom. Posebno mi je drago da oni koji jedanput dođu, uvijek nam se u pravilu opet i vraćaju, kaže Ana Matovinović iznajmljivačica u Lovincu koja ima kuću s apartmanima, a iznajmljivanjem se bavi i njezin sin u svojoj kući. Ukupno imaju 17 postelja, ali kako kaže Ana Matovinović uz tih 17, mogu se pribrojiti još dva do tri pomoćna ležaja.

Interes za ovakav doček Nove godine posljednjih je godina sve veći. U samom Lovincu pet obitelji se bavi iznajmljivanjem soba i apratmana. Gosti iznajme apartman, sa sobom donesu spizu, sami kuhaju i ostanu za novogodišnje praznike u ovoj ličkoj idili.

Osim u Lovincu nekoliko obitelji bavi se turizmom i u susjednim mjestima koje pripadaju Općini Lovinac, a Matovinović kaže da ona i njezin sin imaju popunjene kapacitete gotovo cijele godine.

- Već krajem desetog mjeseca, pa do ožujka traje lovna sezona tako da imamo lovce koji nam uglavnom dođu iz susjedne Italije. Nakon Nove godine, su zimski praznici tako da imamo obitelji s djecom koja dolaze na naše popularno sanjaklište Cvitušu. A, gostiju imamo i ljeti, najviše Nizozemaca i Francuza, priča Matovinović.

Iako administrativno pripada Ličko-senjskoj županiji s Gospićem kao središtem, Općina Lovinac više gravitira Zadarskoj županiji. Zadar je udaljen od Lovinca nekih 40-tak minuta vožnje, tako da mještani Lovinca i okolnih mjesta, primjerice, u šoping dolaze u Zadar. U sastavu Općine Lovinac nalazi se deset naselja u kojima živi oko tisuću stanovnika i gotovo sva naselja su na 600 metara nadmorske visine. Općina Lovinac ima tipične ličke zime, hladne i oštre, s obilnim snjegovima. Ljetni dani su umjereno topli uz noći idealne za savršeno spavanje uz svjež zrak, mir i tišinu.

Nizozemci i Francuzi su to otkrili, znaju to cijeniti i u Lici uživaju u svom ljetnom godišnjem odmoru.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno