Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

2. ATLETSKA UTRKA U Škabrnji, simbolu žrtve, hrabrosti i prkosa, 157 natjecatelja

12.11.2018. 14:02
2. ATLETSKA UTRKA U Škabrnji,  simbolu žrtve,  hrabrosti i  prkosa, 157  natjecatelja


Nakon nedavno održanog Pojedinačnog prvenstva RH  u krosu na škabrnjskoj Vlačini, gdje se treba graditi atletsko igralište, veliki uspjeh doživjela je i 2. Atletska utrka "Dani sjećanja od Škabrnje do  Vukovara" održana kod Osnovne škole Vladimira Nazora.
– Atletska utrka ima humanitarni karakter, novčani prilozi su za Pučku  kuhinju u Zadru, kazao je delegat utrke Slobodan Miolović, predsjednik  Atletskog saveza Zadarske županije, alfa i omega organizacije.
Atletska utrka održava se u povodu važnog dana za našu domovinu,  18. studenoga 1991. kad je pomahnitali neprijatelj zaposjeo i Vukovar i  Škabrnju te počinio teške zločine. Toga najcrnjeg dana u novoj hrvatskoj  povijesti, ova dva mjesta postala su mjesta posebnog pijeteta i sjećanja.


U povodu tužne obljetnice
– Pod istim nazivom "Dani sjećanja od Škabrnje do Vukovara" održat  će se atletska utrka i u Melbournu u Australiji, a iduće godine i u svim  većim hrvatskim gradovima. U Zadru će se održati štafeta 4 x 1 kilometar, a atletska utrka u Poličniku, najavio je Miolović.
U organizaciji HAK Sveti Ante iz Poličnika i Atletskog saveza Zadarske  županije, koji svesrdno podupiru razvoj atletskog športa u malim sredinama, te sponzorstvom Općine Škabrnja i HEP-a ova manifestacijama  održana je pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, zadarskog župana Božidara Longina i Milana Bandića, gradonačelnika Zagreba.
– Vukovar i Škabrnja utjelovljuju sva mjesta višegodišnjeg stradanja diljem Lijepe Naše. Oni su simbol žrtve, hrabrosti i prkosa hrvatskog čovjeka u borbi za slobodu i neovisnu našu Republiku Hrvatsku, između ostalog piše u Bandićevom pismu upućenom organizatoru atletske utrke,  Općini Škabrnja i Gradu Vukovaru.
U povodu tužne obljetnice masakra nedužnih civila i hrvatskih branitelja zapaljene su svijeće kod spomen-obilježja masovne grobnice.


Brinuti o mladima
– I danas se s velikim pijetetom sjećamo svih žrtava Škabrnje i Vukovara i gledamo na budućnost. Jer ova mladež koju vidite ovdje je ono o  čemu moramo brinuti. Brinuti o Škabrnji, brinuti o našim mladima i o  budućnosti Hrvatske, poručio je Nediljko Bubnjar, načelnik Općine Škabrnja.
Sudjelovalo je ukupno 157 natjecatelja, 104 natjecatelja do 15 godina i  53 odraslih. Kod muškaraca šampion je Ante Živković iz AK Dubrovnik.  Drugoplasirani je legendarni Ivan Pikunić iz AŠK Rogovo – Sv. Filip i Jakov,  a trećeplasirani Ivan Dželalija iz AK Dubrovnik.
Šampionka je Helena Gleđa iz AK Dubrovnik, drugoplasirana Marija  Kurta iz AK Sv. Alojzije Stepinac – Zadar, a trećeplasirana Vanja Petrović,  članica TNT Zadar.
– Svima koji su nastupili, bez obzira na ostvarene plasmane, treba iskreno čestitati, jer su se potrudili doći u herojsku Škabrnju, poručio je  načelnik Bubnjar koji je sa Zoranom Gurlicom, prvim škabrnjskim  načelnikom, dijelio medalje i pehare.
Direktor utrke je bio brigadni general Mladen Mikolčević, a glavni sudac Mate Bulić. U Organizacijskom odboru su i Zoran Gurlica, Šime Stanić, Mladen Peša i Zrinka Ivković. Zapisničarke su bile Iva Miolović i Jelena Cvitković.




Rezultati u kategorijama  od tri do 15  godina
Kod najmlađih do pet godina medalje su osvojili Emil Jones i Davor Roko Anić. Od  pet do sedam godina Antonio Anić i Vice Šegarić te Chiara Čiklić, Dana Jones i Karla  Škara. U kategoriji 1. i 2. razreda Duje Medanić te Natali Barešić, Ema Katuša, Iva  Kurta, Eva Škara i dr. Kod 3. i 4. razreda najbrži kod dječaka su bili Božidar Perinović, Anonijo Banović, Dorijan Jurešić, Roko Rnjak, Gabriel Niko, Antonio Desnica,  Marko Kardum i dr., a kod djevojčica Buga Marfat, Laura Jurić, Valentina Zelano,  Nensi Fantina, Rafaela Župan, Marta Šestan i dr.
U kategoriji 5. i 6. razreda prvi kroz cilj su prošli Theodor Koljđeraj, Filip Škara i  Luka Ožaković, a kod djevojčica Maja Kurta, Nina Nikolić i Bruna Dukić te zatim Josipa Jurjević, Mia Zelanto, Maria Škara, Renata Župan, Paula Gurlica, Anđela Bilaver, Mirjana Glavić, Agata Ražov, Mihaela Pavičić i dr.
U kategoriji 7. i 8. razreda šampion je Frane Jurjević, a šampionka Lana Jurić te  Nevena Erega i Lana Jurić.