MINISTARSTVO FINANCIJA Porastao broj poslodavaca koji ne isplaćuju plaće

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Alarmantni podaci najnovije liste dužnika za Zadarsku županiju
Usporedba sa stanjem popisa iz srpnja otkriva dvije poražavajuće stvari: povećao se broj tvrtki koje ne isplaćuju plaće, ali se u isto vrijeme povećao i broj fizičkih osoba koje ne isplaćuju radnike, i to - trostruko
Ilustracija
Porezna uprava objavila je poziv radnicima da prijave poslodavce koji ne isplaćuju plaće

Najnoviji popis poslodavaca koji radnicima ne isplaćuju  plaće otkriva kako su neki u međuvremenu nestali sa tzv. liste srama, čak  i kada je u pitanju neisplata plaća za čak 19 radnika, kao što je bio slučaj  farma krava Vigens na Bokanjcu koja je bila na zadnjem popisu.

Unatoč teškoj financijskoj situaciji, kako su nam potvrdili i u Vigensu,  podmirili su sve djelatnike, što potvrđuje i najnovija lista Ministarstva financija.

Za razliku od Vigensa, koji je svijetli primjer ove liste, na internetskim  stranicama Porezne uprave našla su se pak neka nova imena iz naše  županije. Iako većina njih ima dugovanja prema jednom radniku, ima i  onih koji plaću duguju čak osmorici ili desetorici radnika, poput obrovačke firme Geo biro Stojanović.

Nakon objave, nađu novac

Usporedba sa stanjem popisa iz srpnja tako otkriva dvije poražavajuće  stvari: povećao se broj tvrtki koje ne isplaćuju plaće, ali se u isto vrijeme  broj fizičkih osoba koje ne isplaćuju radnike - utrostručio!

Ovaj je podatak još alarmantniji znamo li da se nakon objave popisa u  travnju broj ovakvih poslodavaca čak smanjio za 50 posto. Pokazalo je to  da mediji itekako mogu biti korisni za tzv. malog čovjeka koji se teško izbori za svoja prava. Naime, izgleda kako je dio poslodavaca, nakon što  im je ime obznanjeno na popisu Porezne uprave i u medijima, preko  noći našao novac samo da im se ime skine sa tzv. liste srama.

Tako na popisu već mjesecima nema dosad najvećeg dužnika za  prošlu godinu - Privatne osnovne škole Nova Zadar, koja je plaće dugovala za čak 27 djelatnika te Zadarske privatne gimnazije s pravom javnosti u stečaju Zadar s dugom prema 26 djelatnika. One su očito svoja dugovanja prema djelatnicima podmirile, ali su se u međuvremenu pojavile neke druge tvrtke te fizičke osobe koje ne podmiruju plaće.

Koristi od objave popisa

Zanimljivo je da ih ima iz svih krajeva županije, pa se na najnovijoj listi, primjerice, našla i jedna trgovina iz Ždrelca, ali i tvrtke i obrtnici iz zaleđa Zadra, od Obrovca do Popovića iz benkovačkog područja.

Ipak najveći broj dužnika i dalje se odnosi na pravne osobe i to je, čini  se, trend koji se ne mijenja. No kakvi-takvi učinci ipak se postižu objavom imena na stranicama Ministarstva koje se iz tog razloga i odlučilo  na ovaj korak.

Naime, budući je riječ o javnom dokumentu, podaci su dostupni svima te je Porezna uprava detaljno obrazložila razloge zbog kojih objavljuju popis poslodavaca koji radnicima ne isplaćuju plaće. Stoga naglašavaju kako su ocijenili "svrsishodnim omogućiti javno objavljivanje popisa  poreznih obveznika koji ne isplaćuju plaću svojim radnicima" i to radi  poticanja poslodavaca na "pravovremeno ispunjavanje njihovih dospjelih obveza prema radnicima i osiguranja povjerenja građana u djelovanje  pravne države, poštivanje pravnog poretka kao i omogućavanja bolje  kontrole primjene odredaba Zakonu o radu koje se odnose na obvezu isplate plaće.

Poziv radnicima

Porezna uprava stoga je objavila i poziv radnicima "koji ne primaju  plaću ili nisu primili zaostale plaće, a čiji poslodavac se ne nalazi na objavljenom popisu da isto prijave na odgovarajući kontakt Ministarstva  rada i mirovinskog sustava". Ovakav će poziv dobar dio radnika jedva  dočekati jer im je prijava Poreznoj upravi, na žalost, često jedini način da  ishode svoja prava. Naime, dio poslodavaca radnicima isplati plaće tek  kada njihovo ime osvane na tzv. listi srama Ministarstva financija.

U Poreznoj upravi tako na svojim internetskim stranicama radnicima  čak poručuju da će na osnovi njihove prijave "izvršiti dodatni nadzor i  analiza podataka te će se formirati posebna lista takvih poslodavaca".  Ujedno pozivaju radnike da prijave i sve ostale činjenice za koje smatraju da nisu ispravno iskazane.

Pravne osobe koje ne isplaćuju plaće:

A. I. M. Natura Stankovci (jedan radnik), Adria structure Petrčane (1), Agro san  Visočane (1), Amico Zadar (2), Anar Zadar (6), Auto centar Supra Zadar (3), Barba  Ive Zadar (2), Be Food Zadar (8), Best option Zadar (1), Bonaca 1 Sukošan (3), Borovi Dokoza Zadar (2), Borovi potoci Starigrad (3), Contigo Zadar (1), Contra Zadar  (1), De Georgiis Zadar (3), Egita Zadar (1), Farben Bibinje (4), Four rouses Zadar  (1), Geo biro Stojanović Obrovac (10), Goldi-gold Preko (1), Gradnja Ferid Kali (7),  Gruenheim Zadar (1), Happy Pakoštane (4), Hidromont Sukošan (1), HMB LAM Biograd na moru (1), Humming bird Zadar (1), Ive Kožino (1), Kino Zadar film Zadar  (1), Klasa projekt u stečaju Zadar (1), Klesarstvo Katuša Zadar (1), Kosmatac Sukošan (1), Liburna euro u stečaju Petrčane (1), Luxor Vir (1), Mani Zadar (1), Marijan namještaj Bibinje (1), Master Zadar (8), Matador Zadar (1), Modicus Zadar (1),  Nadinić Sukošan (8), Niskogradnja Zadar (1), No limit Zadar (2), Orbita Zadar (1),  Petrina Preko (1), Pinel mont Zadar (4), Pro auto Zadar (1), Pro eko Biograd na moru (1), Sari inženjering Starigrad (1), Seal detailing Zadar (1), Semafor Zadar (3),  Sistiana Zadar (1), Sol yachting Neviđane (1), Staklo Zadar (1), Škver uroda Biograd  na moru (1), Tatjana Zadar (1), Tres chic Zadar (1), Trgovina Ždrelac Ždrelac (2),  Vanilija Sukošan (1), Vibius tours Bibinje (1) Vučetić plin Vir (1), Vuleta Zadar (3),  Zara nova Zadar (1), Zara velum Zadar (2).

Fizičke osobe koje ne isplaćuju plaće:

Alen Burčul Galovac (2), Alen Režan Bibinje (4), Ana Jovanović Zadar (1), Dragan  Kondić Pag (4), Eduard Magazin Zadar (3), Gordana Alavanja Gornji Karin (1), Marko Golijanin Zadar (1), Milena Čirjak Gornje Raštane (1), Milenko Marinović Benkovac (1), Milivoje Batkoski Pag (2), Miro Lordanić Zaglav (1), Miroslav Fuzul Zadar  (1), Sanja Kovačević Zadar (1), Željko Rogić Popovići (1)

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 1.3 (3 glasova)