Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Odobrene stipendije za 75 mladih Bibinjaca

12.11.2018. 09:05
Odobrene  stipendije za 75  mladih Bibinjaca


Općina Bibinje već 15 godina sustavno skrbi o svojim studentima i nadarenim športašima koji ispunjavaju potrebne uvjete dodjeljujući im stipendije. U akademskoj godini 2018./2019.  pravo na stipendiju je ostvarilo mladih Bibinjaca, čak 75 studenta i športaša.
– Dodijeljene 75 stipendije, Bibinje svrstavaju na prvo mjesto među  općinama na području Zadarske županije po poticanju školovanja mladih, rekao je općinski djelatnik i novinar Šime Sikirić, voditelj programa  u Uredu načelnika.
Stipendije se dodjeljuju svim redovnim studentima i kategoriziranim  športašima koji imaju prebivalište na području Općine Bibinje za trajanja redovitog obrazovnog programa.


Željni znanja
– Presretan sam i zadovoljan kada vidim ovako divnu mladež, a još  više kada im se može pomoći. Nadasve fascinira broj onih koji su u Bibinjama željni znanja, kazao je Bruno Bugarija, općinski načelnik.
U ovoj akademskoj godini Bibinje ima 17 brucoša, odnosno studenata koji su studenti prvih godina, 30 studenata studira na Sveučilištu u  Zadru, dok ostali, njih 45 studira u Zagrebu, Splitu i Rijeci.
– Drago mi je da mladi u Bibinjama prepoznaju značaj visokog obrazovanja, Općina je tu da im na putu da postanu akademski građani pomogne, tako sam lani odlučio povećati iznose stipendija, s vidnim zadovoljstvom će Bugarija.
Stipendije su podignute za 200 kuna, sada iznose 500 i 700 kuna mjesečno.
– Od ove akademske godine svi studenti koji studiraju izvan Zadarske  županije i sportaši dobivat će 700 kuna mjesečno, dok će studenti koji  studiraju u Zadarskoj županiji dobivati 500 kuna, rekao je Bugarija, a  sve je popraćeno pljeskom nazočnih studenata i roditelja.
Pošto je čestitao studentima na dobivenim stipendijama, istaknuo je  kako je ulaganje u znanje od neprocjenjive vrijednosti te im je zaželio  puno uspjeha u daljnjem studiranju i polaganju ispita.


Nepotpuna dokumentacija
– Ulaganje u studente, djecu i mladež, sigurno je i ulog za budućnost,  što je i glavni motiv za dodjele studentskih stipendija. Za to će uvijek  biti novaca, zaključio je Bugarija.
Ovim primjerom Općina je još jednom pokazala kako je orijentirana  prema mladima te je pokazala put ostalim gospodarskim i privrednim  subjektima koji bi morali prepoznati ulaganje u obrazovanje kao pametnu investiciju.
– Moram upozoriti studente da je ogromna većina zahtjeva za dodjelu stipendija shodno natječaju bila s nepotpunom dokumentacijom i  trebalo ih je svih redom odbiti. Međutim, načelnik Bugarija je inzistirao  da svi koji su priložili zahtjev i dobiju stipendiju. Zahvaljujući njegovoj  odluci svi su dobili stipendije, zato iduće godine očekujemo svu potrebitu dokumentaciju, poručio je Šime Sikirić.
Na potpisivanju ugovora za studenske stipendije nazočio je i Šime  Sekula.




Svaka kuna dobro dođe
Koliko im znači stipendija za Zadarski list i ostale nazočne medije je  prokomentiralo dvoje stipendista.
– Jako sam zadovoljna potporom lokalne zajednice, posebice povećanjem stipendije za 200 kuna mjesečno, jer svaka kuna dobro dođe,  kazala je Josipa Grujović, studentica pete godine.
Dino Sikirić je brucoš, student prve godine Poduzetništva u kulturi i  turizmu u Zadru.
– Iako ne pokriva sve troškove studiranja, ona će mi super doći da  kupim skripte i knjigu za studij. Ovo je dobro i za Općinu i za nas studente, hvala im, zahvalio se Dino.