Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Općini Preko Zlatni Interstas, načelniku Brižiću posebno priznanje

12.11.2018. 13:42
Općini Preko  Zlatni Interstas,  načelniku Brižiću  posebno  priznanje


Odlukom žirija, na 25. Međunarodnoj smotri turizma, filma i  krajobraza, koja se od 7. do 9. studenoga održala u Hotelu President u  Solinu, Općini Preko dodijeljena je nagrada Zlatni Interstas 2018., a  načelniku Juri Brižiću posebno priznanje.
Kako je istaknuto u obrazloženju nagrade, “turizam Općine Preko, uz  aktivnu, kreativnu i sadržajnu potporu općinske uprave i u suradnji s  brojnim nositeljima, kvalitetnim i stručnim turističkim kadrom, uspješno ostvaruje respektabilne rezultate u povećanju broja dolazaka i  noćenja turista. Na taj način snažno se  pridonosi turističkom razvoju ne  samo Preka, nego prepoznatljivosti i brendiranju turističkog proizvoda  Hrvatske u cijelosti”.


Poticaj za budućnost
– U godini u kojoj turizam na području Općine Preko bilježi odlične  rezultate i u dolascima i u noćenjima, sada je došla i ova međunarodna  nagrada, što je priznanje za višegodišnji rad, dokaz da smo u promišljanju te važne otočne gospodarske djelatnosti na dobrome putu, ali i velik  poticaj za budućnost. A prema planovima koje zajednički radimo s Turističkom zajednicom, uvjeren sam da će nadolazeći projekti još više  učvrstiti položaj naše općine na turističkoj karti Zadarske županije. Nadamo se da će sljedeća sezona biti još bolja, to nam je zajednički cilj, a  sve nas najviše raduje kad se gosti vraćaju jer to je dokaz da su prepoznali kvalitetu, da im je kod nas bilo dobro i da postajemo željena destinacija, komentirao je nakon dodjele nagrada načelnik Brižić te napomenuo  kako je općinska vlast otvorena za suradnju s potencijalnim ulagačima u  turistički sektor, a za dobre rezultate, uspješnu sezonu i nagradu Zlatni  Interstas zaslužni su svi koji rade u turizmu, od ugostitelja, privatnih iznajmljivača, OPG-ova do komunalnih radnika.
Uz Općinu Preku, u istoj kategoriji nagrađeni su, među ostalima, turistička agencija Vir turizam i Kristijan Kapović, načelnik Vira, turističke zajednice Kaštela, Belišća, Karlovačke županije, Zeline, Sarajeva, Crne Gore…


“Hrvatska puna života”, povelja Luki Modriću
Na Međunarodnu smotra turizma, filma i krajobraza Interstas 2018.  bilo je prijavljeno 307 promotivnih turističkih filmova iz 83 zemlje.  Grand Prix za najbolji turistički promotivni film dodijeljen je filmu “Više  od pande” (More than pandas) u produkciji Nacionalne turističke organizacije Kine, a za najbolji hrvatski promotivni film festivala, kojemu  je  pripao trofej “Baldo Čupić;” proglašen je film “Hrvatska puna života”  (Croatian full of life) u produkciji Hrvatske turističke zajednice. Taj će  film, kako je rečeno na dodjeli, u proljeće 2019. godine biti promotivno  prikazan na televizijama u više od 20 zemlja i vidjet će ga oko 100 milijuna gledatelja.
U sklopu Interstasa tradicionalno se predstavljaju hrvatski gradovi i  mjesta, kandidati za sudjelovanje na međunarodnoj smotri “Zlatni cvijet”, a za hrvatskoga predstavnika na tom natječaju, na kojemu se ocjenjuju  urednost, briga za okoliš, očuvanje baštine, urbano šumarstvo,  krajolik i cvjetna područja, odabran je Cavtat.
Među ovogodišnjim laureatima Interstasa je i kapetan hrvatske nogometne reprezentacije Luka Modrić, kojemu je pripala povelja Europske  federacije turističkih novinara (FEST) za, kako se navodi u obrazloženju,  “izvrsnost u sportskom doprinosu brendiranju turizma Hrvatske u svijetu". Umjesto Luke, nagradu je na svečanoj dodjeli preuzeo njegov otac  Stipe Modrić.
Povelju FEST-a dobila su i trojica novinara: Mislav Togonal (Hrvatski  radio), Tihomir Ladišić (TV N1) i Rene Bakalović (TV N1). Togonalu i Ladišiću povelje su dodijeljene za izvrsnost u publicističkoj novinarskoj  ukupnosti doprinosu razvoja turizma, dok je Bakalović priznanje dobio  za izvrsnost u doprinosu kulinarskom brendiranju hrvatskoga turizma.
Pokroviteljica ovogodišnjeg Interstasa bila je predsjednica RH Kolinda  Grabar-Kitarović.