ZADAR BAŠTINI Tko će obnoviti Providurovu palaču, a tko pretvoriti Muraj u šetnicu?

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Traže se izvođači radova za dva velika zadarska projekta
Na prvom natječaju za rekonstrukciju Providurove palače bile su samo dvije ponude i obje su bile previsoke. U tijeku je ponovljeni postupak koji je otvoren do 20. studenog. Ukoliko u ponovljenom postupku pronađemo izvođača, idemo u potpis ugovora i u tom slučaju čak do kraja ove godine radovi mogu početi, kaže Erlić
Vedran SITNICA
Providurova palača će zajedno s Kneževom činiti kulturno središte grada

U tijeku je ponovljeni natječaj za izvođača radova na rekonstrukciji Providurove palače, a uskoro bi trebao biti objavljen i natječaj za  uređenje šetnice na Muraju, čime bi promet na zadarskim bedemima  otišao u povijest. Providurova palača i Bedemi uređuju se u okviru europskog projekta pod nazivom Zadar baštini, vrijednog 66 milijuna kuna. Osim obnavljanja Providurove palače, koja će zajedno s Kneževom  činiti kulturno središte grada, te preuređenja bedema, projekt uključuje i  "negrađevinske" komponente - jačanje kapaciteta za promociju turizma  - radionice, edukacije za turističke i ugostiteljske djelatnike, ali i za umjetnike, arheologe te ostale zainteresirsane te promociju destinacije,  brendiranje i marketing obnovljenih lokacija - novih turističkih prizvoda.

Pravo od nekoliko mjeseci za prekoračenje roka

Kako je pojasnio Šime Erlić, pročelnik gradskog Upravnog odjela za  europske fondove, situacija na tržištu građevine jako je komplicirana,  puno je posla, a malo tvrtki te su zato ponude često previsoke. Najvažniji  dio posla je, kaže Erlić, dobiti dobrog izvođača radova.

- Na prvom natječaju za rekonstrukciju Providurove palače bile su samo dvije ponude i obje su bile previsoke. U tijeku je ponovljeni postupak  koji je otvoren do 20. studenog. Ukoliko u ponovljenom postupku pronađemo izvođača, idemo u potpis ugovora i u tom slučaju čak do kraja  ove godine radovi mogu početi. Rok za izvođenje radova je 16 mjeseci.  Istina da to već probija rok za završetak projekta Zadar baštini, ali o tome  smo već razgovarali s predstavnicima Ministarstva regionalnog razvoja i  Središnje agencije za financiranje i ugovaranje. Radi se o opravdanim razlozima pa ćemo dobiti pravo od nekoliko mjeseci za prekoračenje roka  projekta, ali nismo još tražili točan period jer ne znamo kako će proteći  ovaj natječaj. Izgubili smo dosta vremena, ali drugog puta nema, rekao je  Erlić.

Providurova palača će koristiti dio postojeće opreme iz Kneževe palače i Koncertnog ureda Zadar, a ostalo će se također financirati projektnim sredstvima.

Šetnica s interaktivnim glazbenim pločnikom

Preuređenjem prometnice na Bedemima zadarskih pobuna, koju bi  trebala zamijeniti šetnica s interaktivnim glazbenim pločnikom i kućicama s trgovačkom i ugostiteljskom ponudom, uklonio bi se promet s Muraja i dobila nova turistička atrakcija.

- Ovih dana bi trebala izaći objava za prethodno savjetovanje s potencijalnim ponuditeljima, nakon čega se može krenuti u postupak javne  nabave za izvođača radova, što sve skupa traje dva mjeseca. Po izboru izvođača i potpisivanju ugovora, izvođač ima rok od 14 mjeseci da uredi  750 metara šetnice, parterni dio bedema, od Tehničke škole do hotela  Bastion, govori Erlić.

Bespovratna sredstva Europske unije iznose 56,5 milijuna kuna, dok  ostatak od oko 10 milijuna kuna financira nositelj projekta, Grad Zadar.

Bedemi su zamišljeni kao poučna staza, izložba na otvorenom te  atrakcija koja stimulira audiovizualna osjetila gostiju, nastavljajući se tako na Pozdrav Suncu i Morske orgulje. U okviru projekta nabavit će se 10  drvenih kućica za povremene sajmove s autohtonim proizvodima, zanatskim radovima, tradicionalnim jelima i pićem.

I Bedemi zadarskih pobuna i Providurova palača uvršteni su u Registar  nepokretnih kulturnih spomenika RH. Rekonstrukcijom bi Providurova  palača konačno mogla i služiti građanima i gostima kao kulturno središte s muzejskim, edukativnim i ugostiteljskim sadržajem.

Dvorane, čitaonice, radionice, dokuteka...

- U prizemlju palače je predviđena rekonstrukcija, sanacija i uređenje  dvorana za prateće muzejske sadržaje: muzejski dućan, čitaonica, edukativna radionica, ulazni prostor i garderobu kao i prostorija za ugostiteljske djelatnosti: kafić i restoran. Na prvom katu palače rekonstruirat  će se i urediti dvorane za stalni izložbeni postav, dok će se na drugom katu urediti 100 metara četvornih informativnog prostora. Na trećem katu  predviđene su dvorane zatvorenog tipa (spremište, sušiona, laboratorij,  preparatorska radionica, dokuteka, sobe kustosa, dpo čitaonica), te dvorane za prateće poluotvorene muzejske sadržaje (čitaonica dokumentacije i čitaonica knjižnice), dok će se na četvrtom katu palače uredit prostori uprave. Također, opseg intervencije na Providurovoj palači obuhvaća rekonstrukciju i uređenje popratnih prostora, kao što su komunikacije, sanitarije, spremišta. Ukupno će biti rekonstruirano, sanirano i obnovljeno 2.910 metara četovrnih prostora, navodi se u opisu projekta.

Predviđeno trajanje projekta je od 14. kolovoza prošle godine do 14.  listopada sljedeće godine, no zbog odužene javne nabave, već je poznato  da će rokovi biti probijeni.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 1 (1 glasova)