Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Zadrani tek verbalno podupiru rat protiv plastike

12.11.2018. 14:15
Zadrani tek verbalno  podupiru rat protiv plastike


Svake godine u morima i oceanima završi do 12,7 milijuna  tona plastike ili drugim riječima, jedan kamion plastike svake minute isprazni se u more, a u svijetu se samo plastičnih vrećica godišnje potroši  500 milijardi, od čega se reciklira samo jedan posto. Zbog ovih zabrinjavajućih podataka u sljedećih tridesetak godina države članice Europske  unije morat će ograničiti upotrebu brojnih predmeta proizvedenih od  plastike, te uvesti obvezu za proizvođače povezanu s gospodarenjem otpada.
Tako će se prema novim pravilma koja je 10. listopada ove godine izglasao europski Odbor za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane, uz  najčešće spominjane plastične vrećice, morati drastično smanjivati upotreba najrazličitijih jednokratnih proizvoda od plastike poput pribora za  jelo, štapića za miješanje pića, plastičnih držača za balone, štapića za uši  i raznih drugih, sada uobičajenih proizvoda za koje na tržištu postoje alternativni proizvodi. Države članice će tako morati organizirati prikupljanje 90 posto jednokratnih plastičnih boca za piće, primjerice putem  programa povratne naknade.
Ovakva borba protiv plastike uglavnom nailazi na pozitivne reakcije  hrvatskih građana, pa tako i Zadrana, ali unatoč verbalnoj podršci velika  većina i dalje kupuje jednokratne proizvode od plastike. I plastične  vrećice se i dalje koriste u ogromnom broju iako se one u pravilu ne recikliraju jer su pretanke, zbog čega ih EU želi do 2020. godine potpuno  iskorijeniti u sklopu strategije za smanjenje plastičnog otpada u okolišu.  Ove vrećice u zadarskim trgovinama i na zelenim tržnicama su i dalje  često u masovnoj upotrebi. Posebno se to odnosi na nenaplatne vrećice  koje se najviše dijele na pijaci i uzimaju u trgovačkim centrima za voće i  povrće.
– Slažem se da treba smanjiti korištenje plastike, ali moram u nešto  staviti voće i povrće, kaže jedan kupac na zadarskoj tržnici, a prodavačica dodaje:
– A u što ću staviti nego u kesu? Neke žene dođu s košarom, ali to se  prije više uobičavalo. Danas se kupuje na brzinu, bez planiranja, pa ljudi  nemaju sobom torbe. Dođu kroz pauzu s posla i kupe nešto voća za marendu, objašnjava prodavačica.
I u pekarnici prodavačica kolače stavlja u škartoc, a onda u plastičnu  vrećicu.
– Mnogi pitaju vrećicu, da im ne promoči kolač i ne smasti torbu. Ne  znam kako će se to riješiti, jedino da ih više ne proizvode!, zaključuje  prodavačica u jednoj zadarskoj pekarnici.