Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Hrvatski otočni proizvod – dar za blagdane s okusom i mirisom mora!

13.11.2019. 14:15


I proizvođači sa zadarskih otoka sudjelovat će na nadolazećem tradicionalnom Sajmu »Hrvatskog otočnog proizvoda« u Zagrebu, koji se održava od 14. do 24. studenoga 2019. na Trgu Bana Jelačića.
– Na ovogodišnjem predbožićnom sajmu u Zagrebu svoje vrhunske proizvode koji nose oznaku HOP nudit će čak 30 izlagača s otoka i to Visa, Brača, Lastova, Korčule, Raba, Krka, Prvića, Hvara, Cresa, poluotoka Pelješca te Rave, Ugljana i Dugog otoka. Udruga poslovni Klaster »Hrvatski otočni proizvod« ovom prilikom pokreće i kampanju pod nazivom »Poklonite hrvatski otočni proizvod« kojom želimo skrenuti pozornost javnosti na bogatstvo vrhunskih proizvoda kojima obiluju hrvatski otoci, a posebno na proizvode označene oznakom »Hrvatski otočni proizvodi« koju dodjeljuje Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU, kaže Julijana Radović, voditeljica klastera HOP, ističući kako ova oznaka jamči izvornost, otočno podrijetlo, tradiciju i vrhunsku kvalitetu proizvoda.


Prirodna kozmetika »raste« na Ravi
– Pozivamo javnost, institucije, ministarstva, županije, gradove i općine kao i sve ljubitelje originalnih, tradicionalnih proizvoda, da za nadolazeće blagdane kupe i poklone svojim najbližima, prijateljima i poslovnim partnerima »Hrvatski otočni proizvod« i na taj način podrže otočnu proizvodnju i poklone proizvod s okusom i mirisom mora, apelira Radović dodajući kako se u bogatoj paleti »Hrvatskih otočnih proizvoda« nalaze razni prehrambeni proizvodi, tradicionalne otočne slastice, vrhunska vina, likeri, maslinovo ulje, med, sir, kozmetički proizvodi na bazi ljekovitog bilja s otoka, kao i unikatni nakit i suveniri prožeti tradicijom te izrađeni od prirodnih materijala.
– U Zagreb nosimo 20-ak različitih proizvoda od ukupno 50-ak koliko ih imamo. U ponudi imamo mariniranu, slanu, sušenu i smrznutu ribu te razne prerađevine poput pašteta. Sve su to delicije počevši od mariniranih inćuna pa do sušene mačke, pasa i raže ili smrznutih očišćenih kozica, pa tuna steaka, i slično. Zagreb je veliki grad i tu nam se pruža mogućnost stjecanja kontakata, a i novih kupaca. To je jedna pozitivna priča u najbolje vrijeme u godini – pred Božić i Uskrs kada ljudi najviše i troše, kaže Marko Kolega, vlasnik OPG Moncun iz Kali, a sajmu u Zagrebu vesele se i Ivana Stilinović s Rave, koja proizvodi kozmetiku, eterična ulja i hidratate.
– Mi na Ravi nemamo kupce jer je tu svega stotinjak stanovnika tako da su nam svi sajmovi prilika da dođemo do kupaca. Proizvodimo prirodnu kozmetiku od bilja koje raste na našim otocima i garantiramo da je svaki naš proizvod uz to što je potpuno prirodan ujedno i kvalitetan, kaže Ivana pred put na zagrebački predbožićni sajam.


Predmeti od drveta masline putuju i na američko tržište
Upravo zbog spremanja za put u Zgreb nije puno vremena za priču s nama imao OPG-ovac Željko Jerolimov iz Preka koji izrađuje suvenire, nakit, dodatke odjeći, pisaći pribor i razne druge predmete od drveta masline.
– Ja ne mogu proizvesti kolika je potražnja. Najviše proizvoda plasiram na američko tržište i meni nije potreban marketing, ali je dobro izaći među ljude i promijeniti malo sredinu, kratko je prokomentirao Jerolimov svoje sudjelovanje na sajmu. No, marketing je, a posebice tijekom zimskih mjeseci dobrodošao Nikici Žamperi, OPG-ovcu s Dugog otoka.
– Puno nam ovo znači. Dobro je da imamo sajmove na kojima možemo plasirati proizvode, a posebice zimi kad su otoci pusti. Ja uz pomoći svih ostalih članova obitelji te dvaju radnika proizvodim kozji sir. U zadnje vrijeme malo je teže zbog velikih nameta, ali nekako guramo. Ljeti nam je lakše zbog turista, a zimi nam ovakvi sajmovi otvaraju tržište i put do kupaca na čemu smo zahvalni organizatorima, kazao je Žampera dodajući kako je domaći prirodni proizvod daleko kvalitetniji od svega što se može naći po trgovinama, no teže se prodaje zbog cijene koja mora biti nešto veća s obzirom na način pripreme i same sastojke. Ovaj OPG-ovac se nada kako će mu se put u Zagreb isplatiti.
Iz Udruge poslovni klaster »Hrvatski otočni proizvod« podsjećaju kako oznaku HOP također imaju i nematerijalni proizvodi, kulturna baština s otoka i određene manifestacije poput Svjetskog prvenstva u branju maslina s Brača i utrke Škraping s Pašmana. Ujedno zahvaljuju i Zadarskoj županiji koja već nekoliko godina prakticira poslovne partnere darivati upravo domaćim proizvodima lokalnih proizvođača i to kako ovih s otoka, tako i onih iz zaleđa