Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Lišane Ostrovičke dobile vodu iz vodovodnih slavina

13.11.2019. 08:15


Veliki, povijesni dan za Lišane Ostovičke, sve Lišanke i Lišance, ma gdje bili. Jučer je u jednoj od najmanjih općina u Hrvatskoj, koja se nalazi u Ravnim kotarima na istočnom rubnom dijelu Zadarske županije, završila priča o opskrbljivanju vode iz hidranata i cisterni, stoljetna priča o vodi iz seoskih bunara, naročito iz glavnog bunara Trubanj.
U povodu obilježavanja Dana općine i blagdana sv. Nikole Tavelića jučer su Ivica Musić, načelnik, Hrvoje Bura, direktor Vodovod i odvodnja d.o.o. Benkovac te Zdravko Nimac, predsjednik Općinskog vijeća, na Braštini nedaleko općinske zgrade s hidranta otvorili vodu iz vodovodnog cjevovoda. Od vidnog ushićenja i neizmjerni radosti načelnik Musić iz dušaka je popio gotovo cijeli pokal prve lišanske vode iz vodovodnih cijevi.
– Riječ je o projektu vrijednom 6.665.256 kuna, bespovratnih sredstava osiguranih iz EU Mjera 7.2.1. Predradnje je izvršila Općina, dok je na projektu radila Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije AGRRA. Radi se o 7,5 kilometara vodovodne mreže. Izvođač radova bila je Vodoinstalacija Zadar, kazao je Hrvoje Bura, direktor Vodovod i odvodnja Benkovac, nositelja projekta.


Od 4.500 kuna za priključak Općina plaća 50 posto
Radi se o sekundarnoj vodovodnoj mreži za 220 priključaka. Kolika je zainteresiranost govori podatak da već ima oko 50 zahtjeva za priključivanje na vodovodnu mrežu.
– Priključak na vodovodnu mrežu koštat će 4.500 kuna. Međutim, već na prvoj sjednici Općinskog vijeća donijet će se odluka o 50-postotnom općinskog sufinanciranju priključka te će za krajnjeg korisnika priključak koštati 2.250 kuna, obznanio je Musić.
Na natječaj u rujnu Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije prijavljena je druga faza sekundarne mreže, tzv. ogranci prema kućama.
– Riječ je vodi za 36 objekata za koje nam je zasad odobreno 250.000 kuna od ukupno 600.000 kuna investicije. S ovog mjesta poručujem, drugu fazu mreže otvorit ćemo do kraja iduće godine, obećao je Musić.
Simboličnim presijecanjem vrpce otvoren je i nogostup oko 800 metara dužine, od državne ceste D56 do općinske zgrade, u vrijednosti od 621.000 kuna.
– Shodno natječaju Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije odobren je projekt za sufinanciranje u iznosu od 400.000 kuna. ŽUC, ravnatelja Branka Kutije, sufinancirao je iznos od 197.000 kuna, dok je razliku od 24.000 kuna i projektnu dokumentaciju osigurala Općina, istaknuo je Ivica Musić, prvi uopće općinski načelnik u drugom mandatu od ukupno osam dosadašnjih načelnika.


Vjetropark i solarna elektrana iznad Lišana
Najznačajniju vijest na sjednici Općinskog vijeća objavio je Josip Perica, direktor HEP-ova Sektora za ostale izvore energije.
– Na brdu Unčić iznad Lišana gradile bi se 23 vjetroelektrane, ukupno od Kistanja do Lisičića 75 vjetroelektrane snage od 200 megavata. Na 180 hektara površine gradila bi se i solarna elektrana od 60 MW, dakle ukupno 260 megavata solara, najavio je Perica.
Nakon 23 godine i osam općinskih načelnika umjesto 25. srpnja Dan općine (Dobropoljci, Lišane Ostrovičke, Ostrovica) se po prvi puta obilježava u povodu prvog hrvatskog sveca sv. Nikole Tavelića, nebeskog zaštitnika, koji se proslavlja 14. studenoga. Lišanke i Lišanci ali i svi drugi sada znaju u povodu čega se obilježava Dan općine, dosad nažalost i nije bilo baš poznato.
– U posljednjih godinu dana Općinsko vijeće održalo je sedam sjednica, a od značajnih odluka treba istaknuti da smo povećali porodiljsku naknadu za prvo novorođeno dijete na 2.000 kuna, za drugo na 4.000 kuna, a za treće i svako slijedeće dijete 800.000 kuna. Treba napomenuti kako je naš realan proračun niti 500.000 kuna, a povećali smo porodiljske naknade, sufinancirat ćemo vodovodne priključke te da između ostalog za športske udruge odvajamo 10 posto proračuna, naglasio je Zdravko Nimac.
Proslava Dana općine započela je prisjećanjem na poginule hrvatske branitelje i civile, polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća kod spomenika nasuprot mjesne crkve, a molitvu odrješenja je predvodio župnik fra Božo Mandarić. Program je vodio Mihovil Mijo Brkić, benkovački novinar.




»Riječ je vodi za 36 objekata za koje nam je zasad odobreno 250.000 kuna od ukupno 600.000 kuna investicije. S ovog mjesta poručujem, drugu fazu mreže otvorit ćemo do kraja iduće godine


Ivica Musić
– S Ministarstvom regionalnoga razvoja i fondova EU potpisan je ugovor o sufinanciranju projektne dokumentacije na nerazvrstanu cestu u zoni Trolokve u iznosu od 156.000 kuna. SA HŽ-om je potpisan ugovor za korištenje zgrade u Buliću na pet godina bez naknade. Fond za zaštitu okoliša odobrio je 85 posto iznosa za spremnike. Na natječaju MGIPU-a za modernizaciju nerazvrstanih cesta odobreno nam je 184.000 kuna, Općina će osigurati razliku od 63.000 kuna. Za šestu fazu magistralnog vodovoda odobreno nam je 194.000 kuna, razliku do 397.000 kuna financirat će Općina i Hrvatske vode, nabrojio je Musić.


Obnova crkve sv. Jeronima iz 18. stoljeća
Potpisan je i predugovor za okup 4.500 metara četvornih zemljišta za proširenje dječjeg vrtića u iznosu od 114.500 kuna. Putem natječaja LAG Laura prijavljena je izgradnja dječjeg igrališta, a prijavljena je i obnova crkve sv. Jeronima iz 18. stoljeća
– Završena je terenska katastarska izmjera koju je izvela tvrtka ACES, vjerujemo da nećemo previše čekati na općinski sud i upis u katastarske izmjere, poručio je Ivica Musić.
Zadarska županija vodi računa o tome što se događa u jedinicama lokalne samouprave pružajući, u skladu sa svojim nevelikim financijskim mogućnostima, potporu razvojnim projektima lokalne samouprave.
– Ovo je ruralni kraj i temeljna djelatnost njegovih žitelja je svakako poljoprivreda. A nje nema bez vode. Zadarska županija je 2017. godine potpisala je s Agencijom za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju Ugovor o financiranju Izgradnje sustava navodnjavanja Lišansko polje za što je iz Programa ruralnog razvoja RH osigurano ukupno 32.309.63o kuna. Proveden je postupak javne nabave, gradnja je u tijeku i krajnji rok za izvršenje Ugovora, koji je potpisan 13. rujna prošle godine, je 28 mjeseci.
– Značajno je istaknuti i aktivnost naše agencije za razvoj ZADRA NOVA koja je u prošloj godini pružila savjetodavnu podršku Općini u pripremi projekta Uređenje poučnih pješačkih staza području Općine Lišane Ostrovičke ukupne vrijednosti od oko 495.000 kuna koji je prijavljen na poziv Potpore projektima turističkih inicijativa i proizvoda na turistički nerazvijenim područjima. Također, u ovoj godini je ZADRA NOVA pomogla je u prijavi projekata Modernizacija nerazvrstanih cesta te Izgradnja nogostupa na lokalnoj cesti L-63152, rekao je zamjenik župana Šime Vicković, izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, j, uručivši Musiću ček ŽUC-a u iznosu od 70.000 kuna za ceste.
Nazočnima se obratio i saborski zastupnik i načelnik Općine Jasenice Martin Baričević, predsjednik Hrvatske zajednice općina, koji je istaknuo kako je osnivanje općina nešto najbolje što se dogodilo Republici Hrvatskoj.