Četvrtak, 2. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Protiv smo poskupljenja dopunskog zdravstvenog osiguranja!

12.11.2019. 21:15


Upozoravajući na problem dostupnosti zdravstvene zaštite najsiromašnijih i najstarijih građana RH, zadarski HSU na novinskoj je konferenciji pozvao udruge, matice i sindikate da »prepoznaju vrijednost zajedničkog cilja i podrže ovu inicijativu«. O dopunskom osiguranju i mjerama koje predlažu s ciljem da ono bude u funkciji daljnjeg prevladavanja siromaštva i održavanja nivoa kvalitete zdravstvenog osiguranja, govorili su čelnici županijske i gradske organizacije HSU-a, Branislav Jelenić i Duško Vuković. Konferenciji su nazočili i njihovi kolege Marko Jurić, Branislav Marketin i Milivoj Kolanović.


Usklađivanje mirovina
– U Republici Hrvatskoj svaki građanin ima pravo na dostupnost kvalitetne zdravstvene zaštite u sustavu koji se temelji na sveobuhvatnosti i solidarnosti. Posljednjih 15 godina velikom broju starijih i siromašnih građana put do ostvarenja tog prava otežan je ili onemogućen ukidanjem police dopunskog zdravstvenog osiguranja. Želimo ispraviti tu nepravdu. Kod svakog usklađivanja mirovina deseci tisuća umirovljenika zbog prekoračenja prihodovnog cenzusa gube pravo na oslobođenje od plaćanja police dopunskog zdravstvenog osiguranja. Taj cenzus postavljen je da socijalno ugroženi građani ne bi izgubili ustavno i ljudsko pravo na dostupnost zdravstvene zaštite, kazao je Jelenić, upozoravajući kako je još 2004. godine cenzus za samce postavljen na 1939 kuna, a za člana kućanstva 1516 kuna, što znači da se punih 15 godina cenzus nije mijenjao unatoč obećanjima.
– Nakon redovitog godišnjeg usklađivanja mirovina, umirovljenici prelaze cenzus za 10, 20, 30 kuna i pritom kreću plaćati policu dopunskog osiguranja u iznosu od 70 kuna. Samo ove godine, zbog minimalnog plaćanja povećanja prihoda, pravo na dopunsko osiguranje izgubilo je 10 tisuća ljudi, a od 2012. godine više od 260 tisuća. Ovdje govorimo o starim i siromašnim ljudima koji, što zbog godina što zbog životnih uvjeta, češće trebaju liječničku pomoć. Ostaju pitanja koliko je njih nakon prekoračnja te magične brojke postavljene prije 15 godina ostalo bez ikakvih osiguranja, koliko ih je ugrozilo vlastito zdravlje jer nisu mogli redovito plaćati policu dopunskog zdravstvenog osiguranja te koliko ih je umjesto dostupne zdravstvene zaštite dobilo još jedan financijski teret, za njih neizdrživ?, pita se čelnik županijskih HSU-ovaca, iznoseći i njihove zahtjeve kojima žele zaštititi »tu ugroženu i zaspostavljenu skupinu«.


Povećanje cenzusa
HSU tako traži da se prihodovni cenzus, temeljem kojeg osigurane osobe ostvaruju pravo na plaćanje premije iz sredstava državnog proračuna, poveća na 1830 kuna mjesečno za člana kućanstva te na 2340 kuna za samca. Traže i usklađenje 1. siječnja svake godine, napominjući kako se njihova stranka zalaže za solidarnost koja omogućuje nisku jedinstvenu cijenu police od 70 kuna, ali i čuvanje javnog neprofitnog osiguravatelja u kojem unuci, djeca, roditelji, bake i djedovi mogu dobiti dostupnu zdravstvenu zaštitu.




Iscrpili smo sve mogućnosti koje na raspolaganju ima mala umirovljenička parlamentarna stranka, sve minute za saborskom govornicom, sva javljanja iz klupe, povukli smo sve rukave osoba koje o tome mogu odlučuju


Branislav Jelenić
– Iscrpili smo sve mogućnosti koje na raspolaganju ima mala umirovljenička parlamentarna stranka, sve minute za saborskom govornicom, sva javljanja iz klupe, povukli smo sve rukave osoba koje o tome mogu odlučivati. Zastupnik HSU-a, Silvano Hrelja, uputio je u svibnju ove godine Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o dobrovoljnom zdravstvenom osiguranju koji bi ispravio onu nepravdu i sanirao štetu koja se radi od 2012. godine, no odbijen je. Sada želimo tom odbijenom prijedlogu pridružiti i potpise građana. Stoga od 15. studenog krećemo s prikupljanjem potpisa na području cijele Hrvatske, poručio je na kraju Jelenić, dodajući kako svi koji odvoje minutu svoga vremena zapravo potpisuju za povećanje cenzusa nakon 15 godina te protiv poskupljenja dopunskog zdravstvenog osiguranja.


Vuković: 60 posto umirovljenika ima primanja ispod granice siromaštva
Čelnik Gradskog odbora HSU-a, Duško Vuković, naglasio je kako čak 60 posto umirovljenika ima primanja ispod granice siromaštva te da njihova inicijativa pomaže da oni kao najugroženija populacija društva dobiju bolju skrb.
– Svaki pomak u zaštiti umirovljenika dobro dođe. Bilo bi dobro da je ovo uvedeno od samog početka demokratskog ustrojstva u našoj zemlji jer onda ne bi zapadali u zamku da za povećanje od nekoliko kuna netko izgubi određena prava i beneficije vezano za cenzus. Mi u Gradskom odboru pozdravljamo ovu inicijativu, poručio je Vuković, naglašavajući kako su on i Jelenić ovo pitanje već više puta postavljali u Gradskom vijeću.