Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Ulovljeno 187 liganja teških 27 kg, najtežu od 0,60 kg ulovili Đani Zanki i Josip Grbić

12.11.2019. 22:30


Privlaka je bila istinski epicentar lova na lignje na Jadranu. Riječ je o najvećem športsko-zabavnom i gastro događanju s ove strane Jadrana uoči Adventa ili Došašća, osma po redu tradicionalna športsko-humanitarna (s)kosavica pod nazivom »Goluža ulignja 2019.«
U organizaciji privlačke Udruge za promicanje tradicijskih vrijednosti »Šijavoga«, a pod pokroviteljstvom Općine Privlaka i TZO Privlaka, te uz svesrdnu pripomoć vjernih domaćih sponzora, okupilo se rekordnih 31 posada sa 74 ribolovki i ribolovaca profesionalaca, športaša i rekreativaca.
– Stručni ocjenjivački sud predvođen Anom Grbić, tajnicom Udruge, obznanio je kako je ulovljeno ukupno 187 liganja ukupno teških 27 kilograma, što je do sada najbolji ulov u posljednjih nekoliko »mršavih« godina, kazao je Šime Begonja, predsjednik Udruge Šijavoga.
Program se održavao pod motom Udruge Šijavoga: Sipa, lignja ili noga, svi smo mi Šijavoga.
– Najveću lignju tešku 0,60 kilograma ulovila ekipa »Olovo«, odnosno Đani Zanki i Josip Grbić. Navedena ekipa je dijelila i prvo mjesto s ekipom »Tome« s kapetanom Tomom Grbićem u kategoriji najveća ulovljena masa. Ulovili su ukupno 11 komada teških 2,0 kilograma. Najviše komada, 13 liganja ukupne težine 1,45 kilograma, ulovila je ekipa »Alan Ford« u sastavu Dado Begonja i Branko Kolanović, precizan je Begonja, predsjednik Organizacijskog odbor.


Najstarijem lignjaru 70, a najmlađem 9 godina
Love se i boduju jedino lignje, a tehnika je lov liganja iz barke panulom, peškafonda i skosavica ili kosavica.
– Najstariji među lignjolovcima bio je poznati privlački ribolovac 70-godišnji Mladen Kurta Šeki, kojemu je prvo mjesto izmaklo tek za nekoliko dekagrama, a najmlađi sudionik bio je Roko Begonja, 9-godišnji zaljubljenik u more i ribolov, naglasio je Begonja istaknuvši kako su Josip Grbić, Mate Šango, Ivica Mustać i Danijela Kurta članovi Organizacijskog odbora.
Po gotovo idealnim ribolovnim uvjetima, unatoč povremenoj kiši i refulima juga, sudionici ove fascinantne, adrenalinske manifestacija sa svojim batelama i kaićima okupili su na moru kod Bove, nešto južnije od privlačke Punte.
– Ponajprije treba čestitati i zahvaliti svim sudionicima koji su vođeni športskim i natjecateljskim duhom svojim sudjelovanjem očuvali nastavak ove tradicije. Naime, privlački ribari željni međusobnog dokazivanja, a puni dišpeta tko će biti bolji, dali su se punim gasom prema otvorenom akvatoriju i samo njima poznatim ribolovnim poštama gdje je krenulo lov na lignje, ponosno će Begonja.
Pomalo umornim, ali nadasve zadovoljnim ribarima piće i »kripnu spizu« pripremila je standardno odlična kuharska ekipa pod ravnanjem privlačke masterchefice Anke Begonja, glavne kuharice.
– Manifestaciju su pripremanjem jela od morskih delicija pojačali umješni privlački zaljubljenici u kuhinju: Darinko Kolanović, Ivica Glavan i Josip Grbić. Vrijedni trojac je pripremao birana jela za okupljene »bonkuloviće«. Našlo se tu friganih gavuna, daganja na buzaru, kozica na buzaru, friganih liganja, brudeta od mišancije, podebljanih na kraju gradeladom od tek ulovljenih liganja. Tražio se i »pijat« više, uvjerljiv je Begonja.


Svi zadovoljni, najviše gurmani i partijaneri
Mirisi biranih jela širili su se mjestom i privlačili znatiželjnike pa je prema procjenama na kraju feštu posjetilo nekoliko stotina sudionika i posjetitelja. Kako je jugo padalo, fešta u šatoru je jačala.
A kako i ne bi, kaže Begonja, kad je spektakularnu feštu od liganja na Muja Mostini začinila besplatna spiza, lutrija i urnebesna svirka Trija fešta (Vedran Ivankov, Marko Bilaver, Mirko Brkljača), koja je svojim biranima repertoarom dalmatinskih pjesama okupljene držala na nogama u veselom i raspjevanom raspoloženju, tko zna do kada u noći.
– Na kraju, svi su bili zadovoljni, i oni s ulovom i oni bez ulova, naročito gurmani i partijaneri, zaključio je Šime Begonja.




Lutrijska vrša u rukama Anamarije Mustać
Nakon dodjele nagrada najuspješnijima, organizirana je i tombola za sudionike lignjolova kojom ih se željelo potaknuti na očuvanje tradicionalnog načina ribolova. Nagrade su bile prigodne: ribolovni alati i pomagala. Trenutak usijanja atmosfere odvijao se prigodom izvlačenja glavne nagrade – vrše, koju je kući ponijela sretna mlada ribarica Anamarija Mustać.


Besplatna degustacija liganja na Božićnom sajmu
Organizatori su pozvali okupljene na susret na Božićnom sajmu kada će se i spremati ulovljene lignje da bi se u božićnom duhu dijeljenja i darivanja počastilo mještane. Pripremanje liganja odvijat će se u smislu neformalnog natjecanja »Fešta od uliganja« u pripremi ponajbolje privlačke kuharske ekipe. Na sajmu je predviđena i prodaja prigodnih ali i drugih ukrasa i suvenira koje će svojim rukama izraditi vrijedne Privlačanke i Privlačani uz neizostavan zabavni program.