Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

HT PREMIJER LIGA Može li američki Zadar doskočiti zahuktalom eks-Ju Splitu?

12.11.2020. 12:06


Iza košarkaša Zadra već je osam utakmica u domaćem prvenstvu i šest u ABA ligi s ukupnim omjerom 8-6. Nažalost veći dio pobjeda u tom omjeru otpada na HT Premijer ligu gdje su igrači Veljka Mršića upisali sedam uspjeha i jednom izgubili u Velikoj Gorici. Ono što boli sve navijače, a vjerujemo i igrače i stručni stožer, je to što se u regionalnoj ligi uspjelo slaviti tek na gostovanju u Kopru kod slabašne Primorske dok su čak pet puta pognutih glava napuštali parket.


Imperativ pobjede
Najviše bole domaći porazi od sastava koji ni po budžetu, a ni po kvaliteti rostera ne bi trebali biti toliki bauk. Dakako, svježi podsjetnik na Krku i Split dobili su djelatnici kluba i od samih navijača koji su u prekjučerašnjoj javnoj debati prokazali vodstvo kluba i glavnog trenera Mršića za loše rezultate, pritom zatraživši njihov odlazak, te stoga večerašnji premijerligaški sraz sa Splitom u Krešinom domu donosi veliki pritisak u svlačionicu Zadra. Eventualni, novi domaći poraz od Splita bio bi težak uteg svima u klubu i sigurno bi negativan rezultat ionako nezadovoljne navijače još više razjario. Sve je to zasigurno na Višnjiku upalilo alarm za uzbunu i na snazi je jedna vrsta opće mobilizacije pogotovo u mentalnom smislu jer će za Split trebati pripremiti pravu taktiku i razbuditi mnoge prvotimce koji su još uvijek na ‘spavanju’. Mršić naravno ne podilazi nekom pritisku ili panici već smireno pristupa ovoj utakmici koja bi mu u slučaju negativnog raspleta možda mogla biti i posljednja na klupi Zadra iako ruku na srce poraz(i) od Splita barem ove sezone ne spadaju u domenu svjetskog čuda. Pokazali su žuti da imaju igru, kemiju u momčadi i na kraju krajeva rezultat kojeg Zadrani u ABA ligi mogu samo sanjati. Tri su pobjede iza njih, a ova zadnja protiv Cibone koju su preokrenuli nakon 19 minusa potvrdila je da je Ivica Skelin složio moćnu gomilicu koja je već ove sezone pokazala da ima recept za Zadar na njegovom Višnjiku. Uz kvalitetne domaće igrače poput Marčinkovića, Vrankovića, Perkovića, Kedže, Baje… napravili su sjajan posao s pojačanjima, a zanimljivo nijedan od njih četvero nije Amerikanac što je na Višnjiku i prečesta pojava.


Balkanski Split
Štoviše, svi su s područja bivše Jugoslavije, Marko Luković i Ilija Đoković su Srbi, Sani Čampara dolazi iz BiH dok je Blaž Mesiček Slovenac. I ta jedna Jugoslavija u malom na Gripama pravi je hit ovog dijela sezone što još više otežava večerašnji zadatak Mršićevim štićenicima dok u lošu vijest spada i podatak da se žutima vraća nakon ozljede prvi razigravač, srpski reprezentativac Ilija Đoković.
– Možemo očekivati sigurno našu bolju utakmicu u odnosu na onu odigranu u ABA ligi. Pametniju i s boljim odlukama od onih koje smo tada donosili u bitnom trenutku utakmice.To očekujem večeras od svojih igrača, jer smo i protiv Partizana u Beogradu odigrali jednu sasvim pristojnu utakmicu i sad se očekuje da napravimo još jedan korak naprijed protiv Splita – kazao je trener Zadra uoči gostovanja žutih, a jedan od dužnika iz tog dvoboja sa Splitom je Dominic Gilbert. Nije Australac hrvatskih korijena u posljednje vrijeme u nekoj zavidnoj formi i sigurno se očekuje njegov veći doprinos u večerašnjoj utakmici.
– Idemo dati sve od sebe, pobjeda je jedini cilj. Znamo da moramo odigrati puno bolje nego što smo odigrali zadnji put protiv Splita kao što smo svjesni da su u dobroj formi i trenutno dobro igraju. Sve to nam govori da jednostavno moramo biti puno koncentriraniji nego što smo bili prije dva tjedna kad smo izgubili od njih na svom terenu – istaknuo je Gilbert pred dvoboj sa Splitom koji počinje u 18 sati.
 




Kodi Justice ne igra večeras


Jedna od intriga pred drugi ovosezonski službeni sraz sa Splitom je nastup najnovijeg pojačanja Kodija Justicea. Američki bek šuter koji je tek stigao prije dva dana u Zadar ipak neće svoj debi imati protiv Splita, već se očekuje njegov nastup u ABA ligi.
– Kodi večeras neće nastupiti. Tek je stigao i trebao bi zaigrati na prvoj sljedećoj utakmici ABA lige. Od njega očekujemo da nam podigne kvalitetu, radi se o igraču koji igra na poziciji dva, šuterskoj poziciji i koji već ima pristojno europsko iskustvo. Dvije sezone je proveo u Europi, jednu u VTB i jednu u talijanskoj ligi. Očekujemo od njega da vrlo brzo počne davati svoj obol našoj igri – kazao je Mršić.
 


Odgođen subotnji sraz Zadra i Budućnosti


Utakmica 7. kola ABA lige koja se trebala odigrati u subotu 14. studenog između Zadra i Budućnosti u Krešinom domu odgođena je zbog pozitivnih testova gostujuće ekipe na COVID-19. Ta pomalo i očekivana vijest osvanula je jučer na abaligaškim službenim stranicama gdje je također navedeno da je odgođena i utakmica između Igokee i FMP-a isto zbog zbog zaraženih pojedinaca u beogradskom klubu i da će se o novim terminima utakmica pravovremeno obavijestiti javnost.