Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

OBRANA OD POPLAVA Za sanaciju vodotoka Ričine potpisan ugovor vrijedan 8 milijuna kuna

12.11.2020. 15:18


Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, direktor tvrtke Konstrukt d.o.o. Matija Perić te direktor tvrtke Golemi, Vinko Golem, danas su u Zadru, u nazočnosti župana Božidara Longina i gradonačelnika Zadra Branka Dukića, potpisali ugovor o realizaciji projekta "Regulacija vodotoka Ričina u Zadru. Riječ je o četvrtoj fazi vrijednoj gotovo osam milijuna kuna kojim će se sanirati vodotok Ričine oštećen u velikoj poplavi 11. rujna 2017. godine.
Plan ovog projekta, kako je naznačeno prilikom obilaska vodotoka, povećanje je kapaciteta samog korita, čime bi se omogućio prihvat znatno većih valova vode uslijed novih poplava. Time bi se, naglasio je direktor Hrvatskih voda, automatski podigla i učinkovitost obrane od poplava u slučajevima ekstremnih oborina kao što je bilo prije tri godine.


Priprema za drugu i treću fazu
U pratnji župana, gradonačelnika, gradskog pročelnika za prostorno uređenje i graditeljstvo Darka Kasapa te izvođača radova, Đureković je detaljno obišao vodotok te o planu njegove sanacije izjavio:
– Nakon katastrofalne poplave iz 2017. godine, uz potporu Vlade RH i putem Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Hrvatske vode su se sporazumom s Gradom Zadrom i Odvodnjom Zadar obvezale na ukupno zajedničko ulaganje od 81 milijun kuna, od čega će Hrvatske vode uložiti 63 milijuna kuna. Sanirali smo zajednički uređaj za pročišćavanje otpadnih voda i dovršili i prvu fazu radova na uređenju potoka Ričine, a danas smo potpisali ugovor za novih osam milijuna kuna za četvrtu fazu uređenja Ričina. Istovremeno, pripremamo dokumentaciju za drugu i treću fazu, a radi se i studijska dokumentacija za izgradnju uzvodnih retencija iznad Zadra, obrazložio je Đuroković, napominjući kako će povećati i propusnost kapaciteta vodotoka Ričine na 56 metara kubnih u sekundi.
– To je značajno povećanje s prethodnih 20 kubnih metara u sekundi koliko je Ričina mogla prihvatiti. S Gradom Zadrom rješavat ćemo imovinsko-pravne poslove na uzvodnom području, potom i izgraditi dvije retencije, Ričine i Kvandova jaruga, koje će zajedno imati zapremninu od milijun kubika kako bi privremeno uskladištile vode i kasnije ih bez problema ispustile prema nizvodnom području, odnosno Zadru. Gradu Zadru i Županiji zahvaljujem na suradnji jer je za ovako velike projekte potrebna zajednička priprema dokumentacije i rješavanje imovinsko-pravnih poslova. Kao što vidite, ovdje smo ostvarili napredak, a jednako tako brinemo i o drugim podučjima Zadarske županije, prije svega o pomoći gradu Ninu, kako se poplave iz 2017. više nikad ne bi ponovile, istaknuo je direktor Hrvatskih voda.


Započinje i gradnja retencija
Radovi na četvrtoj fazi vodotoka Ričine započet će uskoro, a za drugu i treću fazu već se dovršava dokumentacija. Iduće godine Hrvatske vode, pak, planiraju ishoditi građevinske dozvole te bi u iduće dvije do tri godine ukupna regulacija rekonstrukcije Ričina trebala biti dovršena. Nakon toga, zaključio je Đuroković, kreću i s gradnjom retencija.
Župan Božidar Longin zahvalio se direktoru Hrvatskih voda, kao i izvođačima radova napominjući da svi znamo kako je ovaj prostor izgledao nakon poplave, a kako izgleda danas.
– Ono što želim naglasiti je da uređenje potoka Ričine nije tako jednostavno jer potok prikuplja vodu iz prostora svih ravnokotarskih polja, zbog čega nije u pitanju samo Ričina, već i Milješić jaruga i Sukošanski potok, kao kompleksi dio našeg ravnokotarskog bazena koji se sustavno uređuje. No, najvažnije je da se više nikad ne dogodi ono što se dogodilo, poručio je župan.
I gradonačelnik Branko Dukić izrazio je zadovoljstvo zbog potpisivanja četvrte faze ugovora za regulaciju vodotoka, ističući kako je Grad od poplave 2017. do danas imao jako dobru suradnju s Hrvatskim vodama i Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja.
– Zahvaljujem im se na svesrdnoj potpori Gradu Zadru, kao i Zadarskoj županiji. Potpisivanjem ovog ugovora i dalje stvaramo bolje pretpostavke za ublažavanje strahota koje je izazvala poplava, kako se to više ne bi dogodilo. Napominjem kako Hrvatske vode ne ulažu samo u vodotok na Ričini, jer ćemo uskoro izabrati i izvođača za izgradnju sustava odvodnje oborinske i fekalne vode područja Bokanjac, s obzirom da je i taj predio te godine bio izrazito pogođen poplavom. Vjerujem da će i tu uskoro započeti radovi kako bi i Bokanjac odahnuo jer će svaku jaču kišu dočekati pripremljeni kako treba, ali i kako svaki kvart u Zadru treba izgledati, istaknuo je gradonačelnik Dukić.
 




Longin: Grad i Županija povukli milijardu kuna za aglomeraciju
Nakon obilaska vodotoka na Ričinama, župan Božidar Longin osvrnuo se na važne projekte koje Županija priprema i za vodovodizaciju otoka.
– Danas smo najavili i omotnicu koje moramo biti svjesni, a to je da su Grad Zadar i Županija u ovom trenutku povukli milijardu kuna vrijedne poslove na aglomeracijama, a u pripremi su nam još tri potpisa koja će sigurno višestruko premašiti ovu svotu. Osim toga, imamo i jedan veliki projekt koji smo već započeli izradom projektne dokumentacije, a za koji se nadam da ćemo realizirati u dogledno vrijeme, a to je vodovodopskrba svih naših otoka. Riječ je o kapitalnim projektima za naš prostor, a znamo što znači infrastruktura, odnosno da bez nje i vode nema života, istaknuo je Longin.