Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Pitanje je samo koliko će i ovo trajati. Godinu? Dvije?

12.11.2020. 11:00


KAKO SMO OSTALI BEZ TELEVIZIJE
Sjećam se, nema tome ni desetak godina, kada su nam javili kako više nećemo moći kao do tada gledati analognu televiziju već da će sve prijeći u digitaliju. Pričalo se kako je to sjuper, kako je dosta mutljavine, kako ćemo sada konačno imati savršenu sliku i sve u tome tonu. Odlično, mislio sam, sve dok nisam saznao informaciju da je sve to lijepo, ali da treba kupiti nekakav resiver i tek će onda sve biti dobro i krasno. Njušio sam neku smicalicu po običaju, ali mi nije bilo teško kupiti taj resiver jer sam mislio da sam sada do kraja života miran, da ću imati sliku kao nožem rezanu i da ću postići stanje nirvane, opće sreće i spokojstva.
Prvo razočaranje je bilo kada sam shvatio da je slika ista kao što je bila i prije i da se nikakvi revolucionarni pomaci nisu vidjeli, a drugo je došlo sada kada su mi prije neki dan rekli da je to sve stvar prošlosti i kako sada moram kupovati novi, još bolji, resiver. Ustvari, ne moram ja kupovati resiver nego bi bilo zgodnije kupiti novi televizor jer on to već ima u sebi. To sam tada napravio, ali se sada ispostavilo da ni taj novi, skupi televizor nije dovoljno dobar i da sada moram kupovati još jedan, još noviji i savršeniji. Pitanje je samo koliko će i ovo trajati. Godinu? Dvije? Pa će onda doći neki još noviji digitalni sistem kojega ćemo opet morati kupovati, pa noviji savršeni televizor… Dobro se nisu sjetili svake dvije godine izbacivati nove i modernije frižidere i perilice, kao da se ove nove ne kvare već nakon par godina… Osjećam se nekako glupo.


NOVI JOŠ BOLJI, A ONAJ STARI NIŠTA NIJE VRIJEDIO
Cijela ova priča me podsjetila na onaj deterdžent koji se reklamirao kao – »ovaj do sada ništa nije valjao, ali zato je ova nova verzija savršena i konačna«. Ali ja imam sto godina i slonovsko pamćenje pa se odmah sjetim reklame za taj »stari« deterdžent koji je tada bio super i savršen i nije mu bilo premca na kugli zemaljskoj. To onda ispada da smo mi svi bili budale što smo im vjerovali jer i sami kažu da ono ništa nije valjalo, kao što će vjerojatno to isto tvrditi za ovaj, novi savršeni proizvod. Bez veze.


NAROD JE SVE GLUPLJI I GLUPLJI
Evo je završilo natezanje s američkim predsjednicima. Ustvari, cirkus još nije gotov jer će se ovaj navodno i dalje buniti i ljutiti jer je on, kaže, pokraden i tako to. Ono što je zabrinjavajuće, to je činjenica da je tog čovjeka ipak neko i birao i dao mu svoje povjerenje, a to nije imanentno samo njima jer i ovdje kod nas, u najbližem susjedstvu ima svega. Mi se smijemo kada u tamo nekom »…stanu«, državi u Euroaziji neki lokalni despot zabranjuje takve i takve frizure, pravi svoje kipove od zlata i mijenja nazive mjesecima u kalendaru, ali to je nešto egzotično i daleko. Amerika nam je pak jako bliska jer je dosta pogledati tv-program i već si napola u Americi. Većina naših programa je prepuna američkih filmova i serija, a ni to im nije dosta nego su počeli i s talk-shoowima u kojima glupi ljudi plješću i oduševljeno klikću kada ih slučajno uhvati kamera. Lijepo je bilo i smijati se Sjevernoj Koreji i tamošnjim apsurdima, samo što je taj smijeh postao malo kiselkast otkako su napravili te dalekometne rakete. A koliko samo Amerika ima raketa…??? A samo jedan botun.