Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Plenković: Hrvatska 2030. godine inovativna i stabilna zemlja, dobre kvalitete života i jednakih prilika za sve

12.11.2020. 12:41


Vizija Hrvatske u 2030. godini je konkurentna, inovativna i stabilna zemlja prepoznatljivog identiteta i kulture, očuvanih resursa, dobre kvalitete života i jednakih prilika za sve, rekao je u četvrtak premijer Andrej Plenković predstavljajući prijedlog Nacionale razvojne strategije Republike Hrvatske do 2030. godine.
Riječ je, rekao je Plenković, o krovnom strateškom dokumentu za desetljeće pred nama, tijekom kojega u uvjetima globalizacije moramo iskoristiti svoje konkurentske prednosti.
Razvojni smjerovi strategije po njegovim riječima su održivo gospodarstvo i društvo, jačanje otpornosti na krize, zelena i digitalna tranzicija te ravnomjeran regionalni razvoj.
Među ciljeve strategije ubrojio je prepoznavanje i realizaciju razvojnih potencijala, ublažavanje posljedica ekonomske krize uzrokovane pandemijom koronavirusa, što brži gospodarski oporavak, održiv i stabilan razvoj, podupiranje kvalitete života te osiguravanje jednakih mogućnosti i prilika za sve stanovnike.
Naglasio je da su za sve te komponente utvrđeni ambiciozni i realni indikatori.
Prijedlog nacionalne razvojne strategije idućih će 30 dana biti u javnoj raspravi. Potom dolazi u vladinu i saborsku proceduru.
Premijer Plenković rekao je kako se nada da će u Saboru, uz kvalitetnu raspravu, uslijediti i prihvaćanje strategije uz što širi konsenzus i potporu.
Strategiju je opširnije predstavila ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak.