Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

STELLA ČOLO Ljubav prema matematici koja traje od djetinjstva

12.11.2020. 12:20


Stella Čolo, učenica 2. razreda Gimnazije Franje Petrića nova je državna prvakinja u natjecanju iz matematike. Ono što je u cijeloj priči zanimljivo jest da je ova skromna djevojka postala najbolja hrvatska matematičarka unatoč činjenici da nema mentora već je do uspjeha došla svojim radom i trudom.
– Ljubav prema matematici traje od djetinjstva, jer su me uvijek privlačili brojevi. Dok sam bila dijete radije sam birala matematičke igre umjesto društvenih. Kad sam u školi krenula učiti matematiku ti zadaci su mi bili zanimljvi, a kasnije kad su zadaci postali još teži, postali su mi još zanimljiviji te sam počela još više raditi. U biti, sviđa mi se taj izazov, govori nam ova 16-godišnjakinja. Na prva natjecanja krenula je u sedmom razredu u OŠ Stanovi i tu se ljubav prema ovoj znanstvenoj disciplini dodatno razvila i učvrstila.


Pet sati dnevno
Za sudjelovanje na posljednjem državnom natjecanju morala je prvo sudjelovati na županijskom natjecanju, odakle su najbolji učenici pozvani na državno natjecanje. Prilikom pripremanja za natjecanje zadatke nalazi na internetu, ali i u kampovima za nadarene matematičare.
Inače, Stella već ima dosta iskustva s brojnim natjecanjima kako u Hrvatskoj tako i u inozemstvu. Tako je sudjelovala na Juniorskoj balkanskoj matematičkoj olimpijadi gdje je osvojila broncu, a gdje je bila po završetku osmog razreda. Ovo je natjecanje bilo na Cipru. Prije toga je sudjelovala na kvalifikacijama za ovo natjecanje – Hrvatska juniorska matematička olimpijada, gdje je osvojila prvo mjesto, a u osmom razredu na državnom prvenstvu je osvojila treće mjesto.
– Tijekom godine vježbam sat do dva dnevno. Ipak, početkom godine manje radim jer se onda moram posvetiti drugim predmetima, ali kako godina odmiče, tako se više posvećujem matematici da bi mjesec dana pred natjecanje vježbala i do pet sati dnevno. Prijatelji su sretni zbog uspjeha, iako ponekad teško nađem vremena za njih, ali uvijek uspijem naći vremena da se podružimo. Inače, u slobodno vrijeme sviram klavir, ali za to imam sve manje vremena, govori nam ova marljiva djevojka. Na pitanje kako sve stigne, odgovara nam kako je tajna u dobrom planiranju vremena i balansiranju s obvezama. Kad je pitamo ima li kakvih planova za poslije srednje škole, rekla nam je kako nakon završetka srednje škole planira upisati PMF, a kao opciju navodi i studiranje u inozemstvu.


Vrijedno iskustvo
– Onim učenicima koji vole matematiku poručujem neka nastave razvijati tu ljubav i neka i dalje vježbaju jer će im se to možda pokazati kao dobar izbor u životu. Naime, osim mogućnosti sudjelovanja na natjecanjima i putovanja, vježbanjem matematike razvija se i logično razmišljanje koje će im dobro doći u životu, poručila je mlađim kolegama iz školskih klupa. Istaknula je kako je zahvaljujući matematici putovala na natjecanja, tako da je i to jedno vrlo vrijedno iskustvo koje bi možda moglo privući učenike. Onim učenicima kojima matematika i nije najdraži predmet poručuje da se ne treba bojati matematike te se ponekad samo treba malo potruditi.