Foto: Zvonko KUCELIN
Drugi dan za redom sada već treća izložba hrane,pića i delikatesnih proizvoda i suvenira “Naši mali gušti”, jučer je bila dodatno obogaćena i “začinjena” pomalo drugačijim programom i sadržajem nego do sada.
Naime, pored izložbe 34 različitih izlagača u prostorijama Arsenala, održana su i predavanja odnosno stručni skup i to na tri teme: Mediteranska prehrana, Maslinarstvo u Hrvatskoj i Sigurnosti hrane i HACCP sustav. Osim znatiželjnih građana, na predavanja i stručni skup došla su i djeca iz Poljoprivredne, prehrambene i veterinarske srednje škole Stanka Ožanića Zadar zajedno sa svojim profesoricama.
– Svake godine dolazimo na ovu izložbu i drago mi je da ovaj put postoje i predavanja jer s obzirom da su to djeca iz smjera prehrambeni tehničar i tehničar nutricionist smatram da mogu dosta toga naučiti, a i ovakav vid predavanja je mnogo zanimljiviji djeci od onoga u školi, kazala je jedna od profesorica.
U prvom dijelu stručnog skupa doc.dr.sc. Marijana Matek Sarić iz Sveučilišta u Zadru govorila je o mediteranskoj prehrani, prvenstveno kao modelu pravilne prehrane. Prema svemu sudeći, Hrvatska je prava mediteranska zemlja i geografski i gastronomski gledano, istaknula je Matek Sarić, no dodala je kako su nam ipak nametnuti moderni sustavi prehrane koji između ostalog ubuhvaćaju i urbani izbor hrane .
Kao glavne prepreke pravilnoj prehrani navodi se nedostatak vremena, samokontrole kao i loše navike, a kao posljedice toga su pretilost, dijabetes, problemi s kretanjem, razvoj psihičkih problema, pa konačno i smrt kao posljedica. Da bi se sve to spriječilo i izbjeglo pomaže nam piramida pravilne prehrane koju su izradili stručnjaci, a koja uključuje između ostalog i svakodnevnu tjelesnu aktivnost, koja je jednako važna za zdravlje kao i ono što jedemo.
Glavni proizvodi koji ulaze u mediteransku prehranu su žitarice, krumpir, tjestenina i riža i to rafinirana i integralna, zatim voće i povrće, mahunarke i orašasti proizvodi, mlijeko i mliječni prozvodi, riba, perad, jaja, meso i maslinovo ulje.
– Gledajući statističke podatke u Republici Hrvatskoj, potrošnja ribe u prehrani iznosi tek 8-10 kg ribe po osobi, što je u usporedbi s primjerice Francuskom i Španjolskom 3 do 4 puta manje, kao i maslinovo ulje koje se “troši” 1.5-2 litre po osobi, dok ga Grci konzumiraju čak 9 puta više. Gledajući na sveukupnu prehranu, statistički Hrvati najviše konzumiraju kruh, mlijeko, povrće i krumpir, kazala je Matek Sarić i time završila svoje predavanje.
Na ovo predavanje usko se nadovezuje i predavanje na temu “Sigurnost hrane i HACCP sustav” o čemu je govorila mr.sc. Nevenka Gašparac iz centra za kvalitetu HGK. Tu je između ostalog bilo riječ o povjerenju potrošača, zaštiti interesa potrošača, zaštiti zdravlja “od farme do stola” kao i o HACCP sustavu.
O maslinarstvu u Hrvatskoj govorio je mr.sc. Petar Pedišić iz Županijske komore Zadar.
– Nažalost, uvoz maslinovog ulja je u porastu iako je naše “domaće” maslinovo ulje iznimne kvalitete. Postoji veliki interes za razvijanjem maslinarstva no treba se raditi na uvođenju novih tehnologija kao i spoznaja sa tehnološke i agronomske strane, kazao je Pedišić.
najnovije
najčitanije
Ostali sportovi
mali nogomet
Sv. Ante Zrilić nekretnine vratio se u Prvu ligu
Zadar
OŠ Krune Krstića
NAGRADE ADDIKO BANKE Zadarske učenice najbolje u financijskoj pismenosti
Plodovi zemlje i mora
VINSKE KRONIKE
Počeo izlaziti prvi hrvatski vinski digitalni časopis, Vinske zvijezde
Ostali sportovi
Uspjeh ŠSD Jadran
Odbojkaši OŠ Bartula Kašića viceprvaci Hrvatske
Zadar
legendarni veslač
Održana komemoracija za Romana Bajla, zadarskog sportskog velikana
Crna Kronika
PU ZADARSKA
VOZAČ JE UHIĆEN Na Bilom Brigu mrtav pijan skrivio prometnu nesreću pa pobjegao, uhvaćen je
Zadar
NAVIJAČKA PJESMA
VIDEO Predstavljena ‘Diži se grade’, nova zadarska navijačka pjesma: ‘Nastala je iz ljubavi prema…’
Županija
obavijest hep-a
DONOSIMO POPIS Nekoliko ulica u Zadru i županiji dio petka bez struje
Plodovi zemlje i mora
NAJULOV
Ninov trofejni kantar
Županija
NEPRAVOMOĆNO