Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Najbolji plasman Šime Fantele i Igora Marenića

Autor: Zrinka Grancarić

11.12.2008. 23:00
Najbolji plasman Šime Fantele i Igora Marenića


U klasi 49er Pavle Kostov i Petar Cupać (Uskok, Zadar) znatno su napredovali u odnosu na 2007. Na kraju 2007. Kostov/Cupać bili su 46. posada svijeta, danas su na 18. mjestu
Svjetski jedriličarski savez objavio je zadnje svjetske ljestvice olimpijskih klasa za 2008. godinu. S obzirom da se gotovo ništa nije jedrilo od listopada promjene u odnosu na prošlu ljestvicu su vrlo male. Godinu će Hrvatska završiti s jedriličarima u prvih 20 na svijetu u čak pet klasa, odnosno u četiri klase u prvih 15. Prošle dvije godine završavali smo s plasmanima među 20 u četiri klase, odnosno u 15 u tri klase, dakle, napravljen je korak naprijed. Ivan Kljaković Gašpić (Zenta, Split), europski viceprvak u klasi Finn, godinu je završio na četvrtom mjestu, što je njegov najbolji plasman na kraju jedne kalendarske godine.
Marin Mišura (Labud, Split) je 37. Broj jedan i treću godinu zaredom zadržao je Danac Jonas Hoegh Christensen. Šime Fantela i Igor Marenić (Sv. Krševan, Zadar) šesta su posada svijeta u klasi 470, što je i za njih također najbolji plasman na kraju jedne godine. Broj jedan su Nizozemci Coster/Coster. U ženskoj konkurenciji klase 470 Enia Ninčević i Romana Župan (Uskok, Zadar) su 57. Prve su Talijanke Conti/Micol. U klasi Laser Daniel Mihelić (Galeb, Kostrena) je zahvaljujući trećem mjestu na netom završenoj regati u Sydneyu napredovao za dva mjesta, s 46. na 44. Luka Radelić (Mornar, Split) je 13., Milan Vujasinović (Labud) 17., Tonči Stipanović (Mornar) 26. Broj jedan pripada Australcu Tomu Slinsgbyu. Marin Lovrović ml. i Siniša Mikuličić (3. Maj, Rijeka) su 14. na svijetu u klasi Zvijezda, šest mjesta bolji u odnosu na kraj 2007. i 2006. godine. Dan Lovrović i Marin Lovrović st. (Rijeka) napredovali su u odnosu na ljestvicu iz listopada dva mjesta, sa 42. na 40. Tri mjesta su bolji Mate Arapov i Ognjen Uljević (Mornar), koji su stigli na 80. mjesto. Na prvom mjestu su Poljaci Kusznierwicz/Zycki.
U klasi 49er Pavle Kostov i Petar Cupać (Uskok, Zadar) značajno su napredovali u odnosu na 2007. Na kraju 2007. Kostov/Cupać bili su 46. posada svijeta, danas su na 18. mjestu. Goran i Ivan Ivanković (Croatia, Opatija) zauzimaju 58. mjesto. Klasu predvode Španjolci Fernandez/Martinez. U novom olimpijskom ciklusu 49er očekuje dosta noviteta – viši jarbol, veće jedro, a očekuje se da će konkurenciju dodatno pojačati dosta posada iz klase Tornado, katamarana koji je izgubio olimpijski status. Što se tiče ljestvice klase Laser Radial ovu je godinu za nas obilježio ulazak više novih djevojaka na svjetske ljestvice. U prvih 100 sad imamo četiri kormilarke: 32. Tina Mihelić (Galeb, Kostrena), 39. Mateja Petronijević (Uljanik Plovidba, Pula), 51. Gea Barbić (Vega, Pula), 93. Tajana Ganić (Vega). Prva je olimpijska pobjednica Amerikanka Anna Tunnicliffe. Veliki skok na svjetskoj ljestvici olimpijske daske RS:X napravio je Luka Mratović (Mornar, Split), koji je danas na 60. mjestu, odnosno 145 mjesta bolji nego što je bio krajem 2007.! Najbolji daskaš je Francuz Bontemps.