Napunjen prazni vukovarski Caritas

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
konvoj_vukovar
Socijalno ugrožene vukovarske obitelji obradovala je pomoć

Humanitarna pomoć koja se sakupljala u sklopu akcije "Vukovaru za dar" u utorak je stigla u Vukovar. Prepun šleper tvrtke Sirovina odlagalište d.o.o. dostavio je pakete s darovima socijalno najugroženijim vukovarskim obiteljima. U sklopu konvoja krenuo je i autobus sa sudionicima akcije.

Prema riječima časne sestre Melhiore Biošić, predsjednice Hrvatske katoličke udruge medicinskih sestara i tehničara Zadar, socijalna situacija u Vukovaru je zastrašujuća. Čim su stigli u Vukovar dočekalo ih je prazno skladište Caritasa, baš kao i prošle godine.

- Od ravnatelja vukovarskog Caritasa doznali smo da je donacija u hrani i odjeći vrlo malo. Posljednja donacija od 70 paketa bila je ona koju je Zadar dostavio krajem svibnja ove godine, a od tada ništa. Koliko god se skupilo darova uvijek je malo. Kazao nam je da je najteže reći onima koji traže pomoć da im nemaju što dati, a svakodnevno dolaze tražiti novac, ogrjev i ostalo, pojasnila je časna sestra Melhiora. Upravo u božićno vrijeme, kad se više govori o darivanju i o potrebi otvaranja srca jedni za druge, tada prema Vukovaru krenu brojne donacije. Ovih dana najavljena je humanitarna pomoć iz Dubrovnika i inozemstva.

- Ljudi u Vukovaru su gladni. Puno obitelji je u potrebi. Franjevci skrbe za njih osiguravajući im kruh, mlijeko, lijekove, medicinska pomagala, ogrjev i ostalo, navodi časna sestra te nastavlja da su ih, čim su stigli u Vukovar, dočekala tri čovjeka ispred skladišta Caritasa koji su bili presretni jer napokon je nešto pomoći stiglo. Problem koji otežava život u Vukovaru je nezaposlenost.

- Većina Vukovaraca je nezaposlena, a u mnogim obiteljima nijedan član nema radno mjesto. Prije Domovinskog rata tvrtka "Borovo" zapošljavala je gotovo 30.000 radnika s područja Vukovara i Vinkovaca, a danas, u nekad najpoznatijoj obućarskoj tvrtki, radi svega 2.700 radnika, kazala je časna sestra.

Tijekom dva dana, koliko su sudionici akcije proveli u Vukovaru, posjetili su vukovarsku bolnicu kroz koju ih je proveo vodič i bili dirnuti svjedočanstvom vukovarskog stradanja.

Završetkom humanitarne akcije "Vukovaru za dar" ne završavaju mogućnosti kako bi se pomoglo ovom gradu. Novčana sredstva mogu se uplatiti na žiro-račun franjevačkog samostana 2484008-1100747984.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno