Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

NATO u Hrvatskoj neće imati bazu

Autor: Siniša Klarica

11.12.2008. 23:00
NATO u Hrvatskoj neće imati bazu

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Vukelić je ponovno ponovio da u Hrvatskoj neće biti NATO baza, niti da to NATO uopće traži od RH. Postojeće baze bit će pripremljene za prihvat i pomoć savezničkim zrakoplovima, ali oni neće bazirati u njima. Na kraju svečanosti održan je zanimljiv letački program, a posebnu atrakciju činili su preleti MiG-ova i nastup Akro-skupine Krila Oluje
Ovogodišnja središnja svečanost obilježavanja Dana Hrvatskog ratnog zrakoplovovstva održana je u 93. zrakoplovnoj bazi u Zemuniku. Svečanom postroju pripadnika svih zrakoplovnih baza u Hrvatskoj, uzvanicima i gostima te predstavnicima vojno-diplomatskog zbora akreditiranih u Hrvatskoj prvi se obratio zapovjednik HRZ-a, brigadni general Vlado Bagarić. General je podsjetio na događaje od prije 17 godina kad je stvarano ratno zrakoplovstvo u Hrvatskoj nametnutom ratu.
– Jedan naš duhoviti ratnik rekao je da smo protuzračnu obranu stvarali sustavno. Najprije smo se protiv MiG-ova borili praćkama, potom puškama, a kako je vrijeme prolazilo nabavili smo prve protuavionske topove, prve rakete. Međutim, i danas, nakon 17 godina čini se nevjerojatnim da smo prve moćne agresorske mlazne letjelice srušili na zemlju običnim puškama, rekao je između ostalog general Bagarić.
Prvi čovjek HRZ-a rekao je da pred ratnim zrakoplovstvom novo doba modernizacije, ali da su značajni učinci u transformaciji obrambenog sustava postignuti uvođenjem u operativnu uporabu novog radarskog sustava FPS 117, novih školskih aviona ZLIN 242L, 10 višenamjenskih helikoptera Mi-171 Sh i novih protupožarnih zrakoplova Air Tractor Fire Boss.
Upravo ispunjavanje društveno korsinih zadaća, kroz akcije traganja i spašavanja, te protupožarne zaštite istaknuo je izaslanik predsjednik države i vrhovnog zapovjednika Stjepana Mesića, načelnik OSRH general zbora Josip Lucić. Lucić je dodao da je cilj HRZ obučiti se i opremiti do stupnja obavljanja svih zadaća koji se pred zrakoplovstvo postave. Tu se prije svega misli na nabavku novog zrakoplova za zadaće „Air Policinga”. Lucić je dodao kako je HRZ do sad proizvela 200 pilota, ali nije govorio koliko je njih do sad napustilo sustav OSRH.
Ministar obrane Branko Vukelić najavio je za sljedeću godinu dolazak novog Canadaira CL 415, rekavši da će hrvatske protupožarne zrakoplovne snage u konačnici imati šest Canadaira i šest zrakoplova Air Tractor. Po Vukeliću, unatoč mjerama štednje, najveći je izazov jačanje ljudskog potencijala. Kako učiniti vojni poziv atraktivnim bit će jedna od najvećih zadaća, jer tržište trenutno daje daleko veće plaće pilotima u civilnom nego u vojnom sustavu. Stoga se planira pomaganje mladim pilotima u rješavanju stambene problematike.
Vukelić je ponovno ponovio da u Hrvatskoj neće biti NATO baza, niti da to NATO uopće traži od RH. Postojeće baze, bit će pripremljene za prihvat i pomoć savezničkim zrakoplovima, ali oni neće bazirati u njima.
Na kraju svečanosti održan je zanimljiv letački program u kojem su prikazane mogućnosti novonabavljenih letjelica. No posebnu atrakciju činili su preleti MiG-ova i nastup Akro-skupine Krila Oluje.


 ODLIČJE ZA PRIZEMLJENJE MIG-a


Na svečanosti su promovirani novi brigadiri i pukovnici HRZ-a te uručne nagrade najzaslužnijim pripadnicima HRZ-a. Posebno zanimanje izazvala je dodjela odličja za izniman pothvat satniku Zvonimiru Milatoviću. Milatović je za vrijeme prošlogodišnjeg obilježavanja Dana oružanih snaga u Karlovcu uspio spasiti avion MiG kad su, kako kaže ministar Vukelić, uslijed zamora materijala s istog počeli otpadati dijelovi. Milatović je, pokazujući veliku hrabrost i vještinu, svoj avion uspješno prizemljio na pistu ZB Pleso.




ODLUKA O IZBORU ZRAKOPLOVA SLJEDEĆE GODINE


Najavljeni odabir novog višenamjenskog zrakoplova odgađa se za sljedeću godinu, kad će se tek odlučiti koji će borbeni zrakoplov zamijeniti sadašnje MiG-ove 21 BIS. Do dolaska novih zrakoplova, postojeći će se u skladu s mogućnostima maksimalno pripremiti i remontirati za čuvanje hrvatskog neba i zbog toga što, naglasio je ministar Vukelić, toj činjenici nema alternative.