Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Nogometaši Zadra dali krv

Autor:

11.12.2008. 23:00
Nogometaši Zadra dali krv

Foto: Vedran SITNICA



U suradnji s udrugom Kalelarga, uprava i nogometaši NK Zadra, dobrovoljno su se odazvali humanitarnoj akciji darivanja krvi, te su time još jednom pokazali svoje veliko srce
U akciji dobrovoljnog darivanja krvi koju je organizirala Udruga dobrovoljnih darivatelja krvi “Kalelarga”, po prvi put su se našli i nogometaši NK Zadar.  Po prvi put u našoj državi, jedan se nogometni klub s cijelom upravom odazvao humanitarnoj akciji darivanja krvi, za odjel transfuzije u općoj bolnici Zadar.
Do suradnje NK Zadra i udruge Kalelarga došlo je zahvaljujući Renu Sinovčiću, koji je udrugu kontaktirao prije nekih pola godine, kako bi NK Zadar želio sudjelovati u darivanju krvi, obzirom da se za vrijeme ljeta dogode velike nedostatci krvi. Nažalost, ovo ljeto nije pronađen termin u bolnici, a udruga Kalelarga bila je u velikim poslovima, tako da je darivanje krvi odgođeno do Božića. Kako se Božić bliži, uprava NK Zadra odlučila je kako je upravo sad vrijeme za darivanje krvi.
– Osobito mi je drago što se ova akcija krvi održava upravo u ovo vrijeme kada svi napadaju NK Zadar. Neka ovo svima bude pokazatelj kako je ovaj klub zajedno s nogometašima jedini klub koji je ikad na ovaj način darivao krv, kako bi spasili živote onima kojima to bude potrebno. To samo govori koliko je ovo humano djelo i veliki čin naših nogometaša, rekao je predsjednik udruge Kalelarga, Venci Jurin.
Prvi koji je probio led i dao krv, bio je vanjski suradnik Reno Sinovčić.
– Ovo je jedna humanitarna akcija, ali i velika gesta. Iako je ovo prvi put da NK Zadar sudjeluje u ovakvoj akciji, nadamo se da će akcija postati tradicionalna. Također sam mišljenja da bi se svi sportaši trebali uključiti u ovakve humanitarne akcije, jer ovo je najbolji način da pomognemo ljudima, spasimo im život, rekao je Sinovčić.
– Kršni su to momci i ne boje se igle, poručuju iz NK Zadra. Humanitarnoj akciji odazvali su sve svi nogometaši, no na davanje krvi nisu došla dvojica zbog visoke temperature. Prije nego li su krenuli davati krv, nogometaši su morali ispuniti upite za davatelje krvi. Na upitima su se nalazi pitanja tipa: jesu li se u posljednjih 12 mjeseci upuštali u rizičan seks, kontakt, jesu li bolovali od spolnih bolesti i sl.
Iako je privatnost podataka zaštićena zakonom, uspjeli smo doći do pojedinih odgovora, pa smo tako doznali da su pojedini nogometaši prakticirali rizičan seks u posljednjih 12 mjeseci, no nećemo imenovati koji je nogometaš to bio. Privatni život je privatni život, a cure koje su svoju ekonomsku situaciju odlučile riješiti udajom za nekog nogomataša, neka ga prije toga pošalju na testiranje. Za svaki slučaj.