Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Proračun Zadarske županije 199,2 milijuna kuna

Autor: Ivana Burica

11.12.2008. 23:00
Proračun Zadarske županije 199,2 milijuna kuna

Foto: Sebastian GOVORČIN



Proračun će se najvećim dijelom, oko 75 milijuna kuna, puniti iz izvornih prihoda čiji je planirani iznos 6,5 posto veći nego ove godine. Značajno povećanje je ono koje se odnosi na prihode za kapitalne projekte, tekuće prihode i ostalo koji ukupno iznose 42 milijuna kuna te su 30 posto veći nego u 2008. godini
Proračun Zadarske županije će u 2009. godini, prema prijedlogu koji je Županijsko poglavarstvo usvojilo na jučer održanoj sjednici, iznositi 199,2 milijuna kuna. Riječ je o iznosu 7,9 posto većem od drugih izmjena i dopuna Proračuna za 2008. godinu koji u konačnici iznosi 184,6 milijuna kuna.
Kako je naglasila pročelnica Upravnog odjela za proračun, financije i opće poslove Bibijana Baričević, proračun će se najvećim dijelom, oko 75 milijuna kuna, puniti iz izvornih prihoda čiji je planirani iznos 6.5 posto veći nego ove godine.
Značajno povećanje je ono koje se odnosi na prihode za kapitalne projekte, tekuće prihode i ostalo koji ukupno iznose 42 milijuna kuna te su 30 posto veći nego u 2008. godini.
Godina testiranja
Poglavar za financije Marijan Vrkić ustvrdio je da je najveći dio kapitalnih prihoda namijenjen završetku izgradnje doma za stare i nemoćne u Salima, opremanje doma u Preku te za uređenje ambulanti na Silbi, Viru i u Neviđanima.
Župan Stipe Zrilić napomenuo je da se proračun donosi u stanju neizvjesnoti vezano uz globalne učinke krize.
– Nismo dijelili tuđe uspjehe, pa se nadam da nećemo u tolikoj mjeri dijeliti ni tuđe neuspjehe te da će kriza na nas imati slabiji utjecaj nego li se to predviđa, mišljenja je župan Zrilić.
Predložen je i program rada Županijske samouprave za 2009. godinu te je župan županijskim upravnim odjelima dao preporuku da izvršavaju programe rada na najbolji mogući način kako bi se globalna kriza na našem području što manje osjetila.
– Naša aktivnost može dati pozitivne rezultate. Pred nama je teška godina, godina testiranja, zaključio je Stipe Zrilić.
Pročelnik za gopodarstvo Mate Bilaver napomenuo je da je da se i u 2009. godini nastavlja s provedbom projekta “Lokalni projeti razvoja – mikrokreditiranje” za što je osiguran kreditni potencijal od 5 milijuna kuna.
– Bilo je predvđeno 15 milijuna kuna kreditnog potencijala, ali ministarstvo to nije moglo pratiti pa će na raspolaganju biti 5 milijuna kuna za male poduzetnike, kojima će se odobravati krediti maksimalnog iznosa od 200.000 kuna uz subvenciju kamata od 2 posto, po 1 posto na teret Županije i Ministarstva, gospodarstva, rada i poduzetništva, kazao je Bilaver.
Upravno vijeće Županijske lučke uprave Zadar dobilo je jučer suglasnot na program rada i financijski plan za 2009. godinu.
Kapitalna ulaganja
Ukupni prihodi i rashodi ove ustanove za sljedeću godinu planirani su u iznosu od 24,9 milijuna kuna. Najveći dio prihoda, 20,26 milijuna kuna, ostvaruje se transferima Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, prihodi od vlastitih djelatnosti trebali bi iznositi 2,75 milijuna kuna, a transeri osnivača za kapitalne projekte planirani su na 1,9 milijuna kuna.
Kapitalne pomoći trebale bi se utrošiti na dogradnju trajektne luke Preko (10,9 milijuna kuna), dogradnju trajektne luke Rivanj (5,8 milijuna kuna) te na 2. fazu sanacije luke Poljana (3,5 milijuna kuna).
Pozitivno mišljenje poglavarstva na financijski plan te plan održavanja, građenja i rekonstrukcije županijskih i lokalnih cesta na području Zadarske županije za 2009. godinu dobila je i Županijska uprava za ceste. ŽUC tako u sljedećoj godini planira prihode u ukupnom iznosu od 51,3 milijuna kuna što je 2,2 milijuna kuna manje nego u 2008. godini. Kako je pojasnio Mile Fabijan, ravnatelj ŽUC-a, osnovni razlog većih prigoda u 2008. godini jest taj što su zaostaci iz Državnog proračuna, koji su trebali biti uplaćeni u 2007. godini, uplaćeni ove godine.
Inače, istaknuo je Fabijan, u skladu s Programom Vlade RH o građenju i održavanju javnih cesta planirana su veća ulaganja u redovito održavanje županijskih i lokalnih cesta za što je predviđen ukupni iznos od 26,5 milijuna kuna. Za izvanredno održavanje cesta planirano je 7,4 milijuna kuna, a za gradđenje i rekonstrukciju žuapnisjkih i lokalnih cesta 5,6 milijuna kuna. Naveći iznos, 1,8 milijuna kuna, predviđen je za rekonstrukciju Ulice Josipa Bana Jelačića, a nešto manje, 1,74 milijuna kuna. namijenjeno je za potrebe rekonstrukcije Ž6005 Smokvica.
Zanimljivo je kazati da je milijun kuna predviđeno za gradnju trajektnog pristaništa u Salima.
U nastavku sjednice usvojen je plan upravljanja pomorskim dobrom na području Zadarske županije za 2009. godinu. Od predviđenih aktivnosti valja istaknuti da će se u skladu sa zakonskim izmjenama pristupiti utvrđivanju granica lučkog područja, a pročelnik Upravnog odjela za pomorstvo i turizam Jerolim Uroda istaknuo je da će se tijekom sljedeće godine u prvom redu rješavati koncesije koje su već istekle, a radit će se i na produžetku koncesija koje će isteći tijekom 2009. godine


 VEĆE OVLASTI RAVNATELJIMA ŠKOLA


Poglavarstvo je jučer dalo prethodnu suglasnost na statute osnovnih škola te srednjoškolskih ustanova kojima je Zadarska županija osnivač. Škole su morale mijenjati svoje statute u skladu s novim zakonom o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi koji je na snagu stupio u kolovozu.
Najveća novost jest ta što ravnatelji dobivaju veće ovlasti za raspolaganje imovinom te će moći samostalno donositi odluke o raspolaganju financijskim sredstvima čiji iznos ne prelazi 100.000 kuna. Riječ je o povećanju limita za čak pet – dosadašnji je limit bio 20.000 kuna. O iznosima od 100 do 300 tisuća kuna odlučivat će školski odbori, o onima od 300 do 500 tisuća kuna Županijsko poglavarstvo, a kad je riječ o raspolaganju financijskim sredsvima, koja prelaze pola milijuna kuna bit će potrebna suglasnost Žuapnijske skupštine.
Kako je istaknuo pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Ivan Šimunić, osnovna značajka zakonskih izmjena jest tendencija ubrzavanja rada u školama.




 VELETRŽNICA RIBE U KALIMA


Društveni ugovor o osnivanju Veletržnice ribe d.o.o. u Kalima dobio je zeleno svjetlo Poglavarstva, a dokument još čeka suglasnost Skupštine Zadarske županije. Suvlasnici i upravljači tvrtkom bit će Ribarska zadruga Sloga iz Kali, Zadarska županija, Općina Kali i Vlada RH, a svatko od suvlasnika dužan je uplatiti 10.000 kuna temeljnog uloga.
Poglavar za financije Marijan Vrkić istaknuo je da će osnutkom veletržnice svaki ribar biti dužan izdati račun i deklaraciju, što će značajno olakšati rad ugostiteljima koji će konačno znati kupuju li ribu iz uzgoja ili iz slobodnog ulova, a poglavar za pomosrtvo i turizam Marino Buljanović stava je da će osnivanje veletržnica pozitivno utjecati i na životni standard ribara. Ribari će, istaknuo je on, konačno moći raditi pod istim uvjetima kao i njihovi kolege u Europskoj uniji te će na ovaj način biti omogućeno uspostavljanje uravnoteženog odnosa između ponude i potražnje ribe.