Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Zadar rastao 30 posto

Autor: Damir Maričić

11.12.2008. 23:00
Zadar rastao 30 posto

Foto: Vedran SITNICA



Ostvarena su očekivanja rekordnog rasta kojim se Zračna luka Zadar vinula do 150.000 putnika. Zračna luka Zadar svoj rast zahvaljuje turističkom prometu, okretanju niskotarifnim prijevoznicima, pa i zajedništvu koje je postignuto posebice oko osiguranja sredstava za oglašavanje na web stranicama Ryanaira
Nakon lanjskog buđenja i oživljavanja od prethodnih udara i zabluda, Zračna luka Zadar sa 110.000 putnika u 11. mjeseci 2007. dosegla je oko 150.000 putnika u 2008. godini i nadmašila svoj opći rekord putničkog prometa.
Hrvatska je sa gotovo pet milijuna registriranih putnika povećala promet za pet posto,a da istovremeno broj zrakoplova nije rastao. Zračna luka Zagreb s vrlo dobrim rastom od 10 posto premašila je dva milijuna putnika. Dubrovnik je zadržao prednost pred Splitom sa 1.115.000 putnika koliko je gotovo dosegao i Split. Pula je makar s blagim padom sa 365.000 putnika ostala četvrta u zemlji. Zadarska Zračna luka zahvaljujući svom rekordnom rastu ali i značajnom padu Zračne luke Rijeka (Krk) iza toga. Rijeka je imala ispod 110.000 putnika dok je lani kada je Zadar imao toliko imala 160.000 putnika.
Dakle i u zračnom prijevozu jednom dosegnuta nije zajamčeno.
Zračna luka Zadar svoj rast zahvaljuje turističkom prometu, okretanju niskotarifnim prijevoznicima, pa i zajedništvu koje je postignuto posebice oko osiguranja sredstava za oglašavanje na web stranicama Ryanaira. Ovog trenutka pred gradskim i županijskim ocima, TZ Zadarske županije i lokalnih smaouprava, uz podršku Hrvatske turističke zajednice, te poslovnim subjektima iz turističkog sektora je ponuda Ryanaira koju je teško odbiti ali i prihvatiti jer riskira više stotina tisuća eura uplata. No jamči nevjerojatnih pet letova za London, veze s Dublinom ali i otvaranje dvije do tri nove destinacije u idućoj godini. O prihvaćanju se još pregovara.
U prilog pregovorima ide činjenica da su Ministarstvo turizma i HTZ prihvatili kako je stimuliranje turističkih letova jedna od neophodnih mjera za iduću sezonu, promidžbeni proračun se žestoko uvećava makar su opća sredstva smanjena i dovlačenje gostiju i propaganda temeljna su karta na koju svi igraju.
Aviokompanije su u problemima. S jedne strane poharala ih je konkurencija niskotarifnih prijevoznika, s druge su strane u problemu i oni s povjesno najvišim cijenama goriva s kojim su letjeli ove godine. Sada im cijene goriva daju vjetar u leđa, ali najave smanjenja sveg mogućeg prometa i strah od prelaska svjetske krize i na turističku stagnaciju snažan je. U trećem revidiranju svojih procjena turističke 2009. godine Svjetska turistička organizacija pod Ujedinjenim narodima svoje je stare procjene o šestpostotnom rastu sada svela na optimističku – nulu.
S druge strane Zadru se možda stidljivo otvara i jedna druga mogućnost rasta avioprometa osim oslonca na low cost cariere, a to je eventualni interes redovnih zračnih kompanija. Naime Ministarstvo turizma i HTZ osigurali su značajna sredstva za potporu čarter letovima posebice u pred i posezoni što sežu i do 20 eura (funti) po putniku.