Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Ministar Kalmeta i dalje ima povjerenje Hrvatskog sabora

Autor:

11.12.2009. 23:00
Ministar Kalmeta i dalje ima povjerenje Hrvatskog sabora

Foto: FAH



Nakon cjelodnevne rasprave za zahtjev SDP-a glasovalo su 33 zastupnika, protiv iskazivanja nepovjerenja Kalmeti bilo je 66 zastupnika, a dva zastupnika bila su suzdržana


 Saborska većina nije jučer prihvatila zahtjev SDP-a da se ministru mora, prometa i infrastrukture Božidaru Kalmeti iskaže nepovjerenje zbog političke odgovornosti za brojne afere u njegovu resoru.
Nakon cjelodnevne rasprave za zahtjev SDP-a glasovalo su 33 zastupnika, protiv iskazivanja nepovjerenja Kalmeti bilo je 66 zastupnika, a dva zastupnika bila su suzdržana.
Glasovanje se moralo provesti dva puta, budući da je pri brojenju utvrđeno da je glasovao i SDP-ov zastupnik Goran Heffer iako nije nazočio glasovanju.
– Utvrđujem da prijedlog nije dobio potrebnu većinu. Ministar Kalmeta i dalje ima povjerenje Hrvatskog sabora, objavio je potpredsjednik Sabora Vladimir Šeks.
O zahtjevu SDP-a koji smatra da je Kalmeta u šest godina, koliko vodi resor, stvorio “blagodatnu klimu za kriminal i korupciju”, zastupnici su raspravljali gotovo sedam sati.
SDP je u svom zahtjevu isticao da Kalmetu smatra politički odgovornim za brojne afere poput onih u Hrvatskim autocestama, Hrvatskim cestama, Hrvatskim željeznicama i Hrvatskim poštama.
SDP-ov zahtjev poduprli su oporbeni zastupnici iz IDS-a, HNS-a, HDSSB-a i neovisni zastupnik Dragutin Lesar.
Ministar Kalmeta istaknuo je, pak, da se ne osjeća politički odgovornim i, odbacivši SDP-ove optužbe, rekao je da, kao čelni čovjek u velikom resoru koji je na to mjesto došao iz politike, ne može biti odgovoran za operativne poslove.
SDP je već politički presudio Kalmeti i tvrtkama u njegovu resoru za “udruženi zločinački pothvat”, ustvrdio je tijekom rasprave u ime Kluba HDZ-a Vladimir Šeks.
“Ne mogu se oteti snažnu dojmu da u ovoj optužnici SDP-a piše da su ministar Kalmeta, njegovo ministarstvo i sve tvrtke udruženi u zločinački pothvat sa zločinačkim planom da hrvatsku državu ošteti za milijarde kuna”, poručio je.
Vladinu i HDZ-ovu stajalištu da Kalmeta nije odgovoran za afere u svom resoru priklonili su se kolicijski partneri HSLS i SDSS.
U završnom obraćanju u ime predlagatelja Željko Jovanović ustvrdio je kako je današnja rasprava pokazala da premijerka Jadranka Kosor nema snage raščistiti korupciju do kraja.
Pokazalo se i to da saborska većina ne razumije što je to “politička odgovornost”, dodao je.
– Nadam se da građani prepoznaju apsurd da premijerka Kosor ne porepoznaje ustavne odredbe koje govore o tome da je ministar odgovoran za stanje u resoru koji vodi, rekao je Jovanović.
Zaželjevši ugodne nadolazeće blagdane svim zastupnicima, te puno sreće svim predsjedničkim kandidatima, predsjedatelj Šeks zaključio je 15. sjednicu.
Sabor je tako završio zadnju ovogodišnju sjednicu, a zastupnici će se ponovno okupiti u drugoj polovici siječnja.
 


 SDP: PREMIJERKA IZGUBILA KREDIBILITET




SDP-ovi zastupnici u pojedinačnoj su raspravi o političkoj odgovornosti ministra Božidara Kalmete za stanje u ministarstvu ministru mora, prometa i infrastrukture prozvali i premijerku Jadranku Kosor rekavši kako je odbijanjem da smijeni ministra izgubila kredibilitet i pokazala da ne zna što je politička odgovornost.
– Ovo nije rasprava samo o Kalmeti, ovo je rasprava o Hrvatskoj, o tome poštujemo li Ustav koji kaže da je ministar osobno odgovoran za stanje u resoru”, rekao je SDP-ov zastupnik Nenad Stazić rekavši kako je Vlada u svome očitovanju o neprihvaćanju Kalmetine odgovornosti poručila “da ne poštuje Ustav” čime, kaže, Vlada želi biti nadustavni autoritet.
Premijerka ovakvim obrazloženjem pokazuje da ne zna što znači politička odgovornost”, ocijenio je i rekao kako je današnja rasprava “rasprava i o premijerki.
Time što je potpisala obrazloženje i odbila smijeniti Kalmetu zbog “teških svinjarija u resoru”, izgubila je kredibilitet, rekao je Stazić i ocijenio kako će joj zbog toga teško biti pred inozemnom javnošću dokazati da je “takav borac protiv korupcije kao što se predstavlja”.
“Šteta za nju, šteta, a ostajući na svojoj poziciji vi slabite poziciju premijerke”, poručio je Kalmeti.
Stazić smatra kako će Kalmeta, unatoč svemu, morati otići s mjesta ministra. “Vi ćete otići, to je samo pitanje vremena. Otići ćete kao Rončević i Polančec. Nemojte računati da će s vama biti drukčije. OLAF je došao u Hrvatsku i čupa vas jednog po jednog. Pitanje je samo tko je na redu”, rekao je.