Rock me the baroque me Amadeus

Slika korisnika admin
pobjeda
Koreografiju za plesnu predstavu ZPA je izradila Sanja Petrovski

U dvorani bivšeg kina Pobjeda u sklopu projekta "Artikultura" Zadarski plesni ansambl predvođen Sanjom Petrovski u četvrtak navačer je izveo predstavu suvremenog plesa "Rock the Baroque". Koreografiju za plesnu predstavu je izradila Sanja Petrovski, a o predstavi članovi ZPA kažu kako je riječ o "Najraskošnijem stilskom razdoblju u umjetnosti prikazanom u ambijentu suvremenog plesa. Poveznicu dvaju svjetova čini pripovijetka Dvije jeseni, Brune Schulza, suvremenog poljskog književnika. U svom djelu autor poistovjećuje raskošne manifestacije jeseni i baroknu umjetnost nazivajući ih staretinarnicama ljepote. Ludističkim zaplitanjem scenske igre stvara se ugođaj ljepote i kontemplacije, a svime dominira nezaobilazna i vječna tema - prolaznost."

"Rock the Baroque" je multimedijalna predstava suvremenog plesa obogaćena elementima fizičkog teatra rađena kroz sintezu fragmenata različitih medija suvremenog teatra i najraskošnijeg stilskog razdoblja u umjetnosti. Dotičući i tematizirajući osnovne karakteristike baroka kao stilskog razdoblja, analizom, dekonstrukcijom i rekonstrukcijom plesnih pokreta dvorskih povijesnih plesova kakvi su primjerice sarabanda, menuet i gigue plesači se poigravaju formom... Glazba, raskošni kostimi, povijesni plesovi iz razdoblja 17. i 18. stoljeća uklopljeni su u suvremenu stvarnost.

Riječ je o jednoj od triju predstava koje su na repertoaru Zadarskog plesnog ansambla za nadolazeću godinu (prva je "Pepeljuga", a premijera druge bi trebala biti održana u drugom ili trećem mjesecu). Predstava je premijerno izvedena ove godine na Zadru snova, a ovo je njezina treća izvedba. Nije na odmet zapaziti kako je nastup Zadarskog plesnog ansambla u četvrtak posebno je obilježila sjajna dionica Stošije Zrinski.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno