Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

Sinovčić: Vojnicima HV-a ja sam naredio da uđu u Šporerovu kuću

Autor:

11.12.2009. 23:00
Sinovčić: Vojnicima HV-a ja sam naredio da uđu u Šporerovu kuću

Foto: Zvonko KUCELIN



Iako sam bio zapovjednik, nisam mogao kontrolirati ponašanje vojske. Nakon “Oluje” kuća je bila sasvim ogoljena. Vjerujem da su Srbi mislili kako će ostati u tom kraju, pa ju nisu gađali, svjedočio je Sinovčić


Sudsko rasplitanje nezakonite obnove vikendice Antuna Šporera, bivšeg dopredsjednika zagrebačke gradske skupštine, iz 1997. godine, za što su optuženi umirovljeni general Vladimir Zagorec i njegovi tadašnji suradnici Matko Kakarigi i Juraj Vojković, nastavljeno je jučer na Županijskom sudu u Zagrebu svjedočenjem Rena Sinovčića.
Kako je izjavio da se ničega više ne sjeća, pročitan mu je iskaz što ga je dao u prosincu 2002. godine i Sinovčić je potvrdio kako je sve što je rekao istina.
Tada je opisao kako je početkom 90-ih bio zapovjednik jedne vojne postrojbe što je boravila u okolici Zadra.
– Upravo smo vikendicu Antuna Šporera u Novigradu koristili u vojne svrhe, jer je bila na dobrom, strateški važnom mjestu. Iako sam bio zapovjednik, nisam mogao kontrolirati ponašanje vojske. Tamo su osim moje postrojbe boravili i pripadnici “Puma” i 112. brigade. U rujnu 1991. godine, kada smo ušli u Šporerovu kuću, bila je kao “apoteka”, a nakon “Oluje” bila je sasvim ogoljena. Vjerujem da su Srbi mislili kako će ostati u tom kraju, pa je nisu gađali, svjedočio je Sinovčić, prisjećajući se kako je Novigrad “pao” zadnjeg dana 1991. godine. Priznao je kako se osjećao djelomično odgovornim za štetu učinjenu Šporeru jer je osobno izdao nalog da vojska uđe u njegovu vikendicu.
Iako su branitelji inzistirali da Sinovčić bude ponovo pozvan kao svjedok, nitko mu jučer nije postavio niti jedno pitanje.
– Pa što ste ga onda zvali, vidno ljutita očitom manipulacijom obrane komentirala je sutkinja Rajka Tomerlin-Almer.
Situaciju je “spasio” drugooptuženi Kakarigi kojeg je zanimalo je li na Šporerovom teniskom igralištu, što se nalazi uz vikendicu, bilo vojne opreme.
– Vidio sam haubice na teniskom terenu, a nakon akcije “Maslenica” tamo su bili i tenkovi. Teren uz vikendicu bio je pogodan za okretanje teških vozila, prisjetio se Sinovčić.
Prema optužnici, Šporerovu kuću nije oštetila HV, već srpski pobunjenici, pa je MORH-ovih 1.098.366 kuna nezakonito utrošeno na njezinu obnovu.
Osim toga, Kakarigi i petookrivljeni Leo Kuret, koji je tada bio pomoćnik direktora tvrtke “ACI” Split, potrošili su oko 98.417 kuna MORH-ovih sredstava na neovlaštenu izgradnju šetnice na otoku Sveti Klement. U dokumentaciji je bilo navedeno da je u pitanju gradnja protupožarnog puta, iako se radilo o prilazu marini.