U većini stada prva paška janjad tek potkraj prosinca

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
povljana_dohrana ovaca
U PERNAROVU STADU - Djevojčica Lea Parnar s jednim od tek sedam okoćenih janjaca

Na pašnjacima otoka Paga ovih je dana na svijet došla prva janjad. Radi se o sezoni janjenja koja, kako kažu ovčari, ipak kasni petnaestak dana. Razloga za to ima, a glavni su nepogodni vremenski uvjeti koji su ovčare pratili tijekom cijele godine.

Marino Pernar, 37-godišnji ovčar iz Povljane, a ujedno i voditelj stočarstva u Paškoj sirani, kaže da je prvu janjad dobio tek prošli tjedan.

Tek sedam janjadi

- Imam stado od 52 ovce, a dobio sam tek sedam janjadi. Lani je situacija bila drugačija, a pamtim je po tome što sam u ovo doba u stadu imao dvadeset janjadi. Slična situacija je i kod ostalih ovčara. Neki ovčari čekaju tek prvu janjad, a u Paškoj sirani koja posjeduje stado od 3.000 ovaca prvu janjad očekuje tek od kraja prosinca, kaže Pernar, objašnjavajući da su za kašnjenja janjadi krivi klimatski uvjeti.

- Tijekom proljeća kiše je bilo jako malo, a tijekom ljeta gotovo da je nije bilo. U periodu kada je ljetna trava trebala niknuti, zbog suše su pašnjaci bili gotovo ogoljeli. Suša se nastavila i tijekom jeseni pa tako ni jesenske trave nema. Ono malo kiše što je palo u listopadu za spas pašnjaka je bilo kasno. S obzirom na situaciju u prirodi, ovčari su bili prisiljeni nadohranjivati ovce i to kontinuirano od početka ljeta. Najkritičnije je bilo u kolovozu, periodu pripusta, kada se ovce oplođuju. Kako su bile slabije nego inače, a prvenstveno što nisu imali za hranidbu frišku travu, kod ovaca se trebalo biti svaki dan, donositi sijeno, vodu kako bi se ovce očuvale i na svijet donijele zdravu janjad. Posljedice su već sada vidljive, janjad dolazi na svijet kasnije nego inače, ali, na sreću, a zahvaljujući pomoći ovčara janjad je zdrava.

Pernar kaže da će zbog kašnjenja sezone janjenja kasniti će i sezona mužnje i sirenja.

- Janjad svoju majku ovcu sisa oko tri tjedna, dok ne dosegne težinu od oko 6 kilograma žive vage. Tek kada janje ojača, ovca je spremna za mužnju. Objektivno, sezona mužnje prvih ovaca krenut će od početka siječnja, a time i sezona sirenja. Po svojoj prilici, i ta sezona bit će nešto kraća nego prijašnjih godina. Budući da se ovce muzu do sredine lipnja, sirenje će u nadolazećoj sezoni trajati jedva šest mjeseci. No do kraja sezone sirenja je još dug period. Stoga, molimo Boga da zima ne bude jako hladna, a da nam proljeće bude toplo s dovoljno kišnog perioda, kako bi se pašnjaci mogli oporaviti od suše, kaže Pernar.

Strah od učestalih kiša

On je naveo kako u sezoni janjenja ostaje još jedna velika neizvjesnost. Ovčari se pribojavaju učestalih kiša i stalne vlage koji u nekoj mjeri mogu ugroziti zdravlje mladih ovaca. Oni se tako nadaju češćoj buri koja bi mogla isušiti tlo. Takvo vrijeme bilo bi pogodnije, jer se u suhom ambijentu janjad brže razvija i postaje izdržljivija.

Iako sada paški ovčari iščekuje janjad te su svakodnevno oko stada kako bi bili sigurni da je sve u redu, doznali smo da će mlade paške janjetine na tržištu krenuti oko Božića.

Pernar kaže da će prve količine biti znatno manje nego inače, jer tek ukočena janjad mora dosegnuti težinu žive vage od 6-7 kilograma kada je njeno meso zapravo najukusnije, najmekše i najsočnije.

- Veće količine janjadi na tržištu bit će, a kako je sada situacija u ovčarstvu, tek od druge polovice siječnja pa do sredine ožujka. Naime, najveći okot janjadi se očekuje od siječnja, koja će kontinuirano trajati do kraja veljače. Istina je, ta sezona kasni, ali zahvaljujući pomoći ovčara, sve će biti u redu, jer svaki pravi ovčar mora paziti na svoje stado. To je na Pagu uobičajeno pa tako mlijeko i sir paške ovce doista vrijede, istaknuo je Pernar.

 LJUBAVI BLAGO MAARINA PERNARA

Marino Pernar, 37-godišnji ovčar, već se desetak godina bavi ovčarstvom.

- Imam stado od 52 ovce, nije veliko, ali zahtijevaju puno mog slobodnog vremena. Naime, ovčarstvo je moja velika ljubav pa se tako ovim poslom bavim u Paškoj sirani gdje sam zaposlen, ali i doma gdje me čekaju moje ovčice. Na obiteljskom gospodarstvu pomažu mi 10-godišnja kći Lea, koja već puno toga zna oko ovaca. Evo, sada me upozorila da joj izgleda da će ova ovca uskoro okotiti. Mladu janjad obožava pa kada dođemo kod stada, obavezno ih mazi. Moja lijeva ruka u ovom poslu je supruga Ivana, inače rodom iz Slavonije, ali je o ovčarstvu naučila od mene i moje bake. Već godinama uspješno siri, a njen paški sir pohvalili su mnogi naši gosti, rekao je Pernar.

 DO BOŽIĆA TEK 5.000 JANJADI
 Na Pagu ima oko 35.000 ovaca, a ovčari očekuju da će do kraja veljače iduće godine biti 30.000 janjadi. Pretpostavlja se da će do Božića biti okoćeno tek 5.000 janjadi, što je dvostruko manje nego prijašnjih godina. Ali i te male količine već će se naći na stolovima za nadolazeće blagdane.
Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno