Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Zadar favorit protiv oslabljene Zvezde

Autor: Roman Morović

11.12.2009. 23:00
Zadar favorit protiv oslabljene Zvezde

Foto: Zadarski list (FoNet)



Okrećemo se obrani, skoku, agresivnosti i mislim da smo sposobni dobiti ovu utakmicu – kaže Sagadin


Derbi dvanaestog kola NLB lige večeras u dvorani Krešimira Ćosića igraju košarkaši Zadra i Crvene Zvezde. Dvoboji ova dva kluba kroz povijest su uvijek plijenili posebnu pozornost, a gostovanje Zvezde u Zadru uvijek je značilo punu dvoranu. Hoće li tako biti i večeras teško je reći, ali sasvim je sigurno da će zadarskim košarkašima podrška s tribina biti itekako potrebna. Od momčadi Zmage Sagadina traži se reakcija nakon dvije iznimno loše gostujuće utakmice na kojima su Zadrani ubilježili uvjerljive poraze, uz (pre)velik broj primljenih koševa. Zadar (6-4) je u ovom trenutku u povoljnijoj situaciji na tablici NLB lige, ali ta bi se situacija lako mogla okrenuti pobijedi li Zvezda večeras na Višnjiku. Ni jednima ni drugima motivacije sigurno neće nedostajati, a u zadarskom taboru svjesni su kako ih očekuje iznimno teška utakmica.
– Crvena Zvezda je uvijek dostojan suparnik i nezgodan protivnik. Momčad je to koja nigdje ne putuje s namjerom da se preda unaprijed, nego na svako gostovanje ide s namjerom da proba dobiti. To im je i uspjelo nekoliko puta ove sezone, ali su kući izgubili nekoliko utakmica, tako da su rezultatski sada negdje u sredini NLB lige. Primjerice, prošlo kolo su izgubili kući od Hemofarma, ali su samo par dana nakon toga odigrali odlično i dosta glatko dobili francuski Cholet koji je dobra momčad – kazao je u uvodu jučerašnje konferencije za novinare Zmago Sagadin, trener Zadra.
Bitka pod košem
Zvezda je jako loše otvorila ovu sezonu, s pet poraza u prvih šest kola NLB lige, ali je nakon toga nanizala sedam pobjeda u osam utakmica, među kojima se posebno ističu one protiv Partizana i Cibone u NLB ligi te tri pobjede u Eurokupu (Dinamo Moskva i Cholet kod kuće, Benetton u Trevisu). Dokaz je to da se momčad Ace Petrovića diže u formi i da u Zadar dolazi s ciljem da uzme puni plijen. Ipak, ambicije Beograđana uvelike su poljuljale ozljede bugarskog beka Filipa Videnova, koji predvodi momčad po broju koševa, skokova i asistencija, te vrlo dobrog krilnog centra Marka Kešelja. Najveća snaga Zvezde tako ostaje vrlo jaka centarska linija, na čelu s izvrsnim krilnim centrom Tadijom Dragičevićem, a tu su još 210 cm visoki Elmedin Kikanović, centimetar niži Vladimir Štimac, zatim Nemanja Bjelica (209cm) i Oliver Stević (204cm). Prema tome, sasvim je jasno da će se večeras voditi velika bitka pod koševima, ali trener Zadra upozorio je na još jednu važnu karakteristiku Zvezdinih igrača.
– Igraju promjenjivo i nikad se ne zna što se od njih može očekivati. Imaju desetak igrača u rotaciji i svi su sposobni i pogodit tricu i odigrat po dubini. Posebno se to odnosi na njihove centre jer svi mogu pogoditi iz vana. Zato moramo odigrati vrlo kvalitetnu obranu i ne smijemo im dopustiti da se raspucaju.
Unatoč odsutstvu Videnova, zadarski će bekovi također imati zahtjevnu zadaću jer su na suprotnoj strani novopridošli Amerikanac Michael Taylor, zatim iskusni Vuk Radivojević te Boris Bakić. Ta zadaća se prije svega odnosi na obranu, koju Zadrani na posljednjih nekoliko utakmica praktički nisu ni igrali. Ipak, trener Sagadin vjeruje kako će njegova momčad na domaćem terenu pokazati drugačije, bolje i agresivnije lice nego na gostovanjima.
Obranom do pobjede
– Mi u ovom trenutku imamo problema s obranom, primamo previše koševa. Nismo imali mnogo vremena za pripremu, samo dva dana, odnosno dva prava treninga, a na tim treninzima smo svu snagu i koncentraciju usmjerili ka obrani. Dakle, moramo primiti bitno manje koševa nego što smo ih primili na ovim posljednjim utakmicama, maksimalno 15-20 po četvrtini. Inače smo na domaćim utakmicama u pravilu igrali mnogo hrabrije, čvršće i agresivnije tako da u biti u našoj dvorani i ne primamo puno koševa. To nam je mnogo veći problem na gostovanjima, gdje nismo toliko agresivni. Očekujem da ćemo večeras odigrati čvrstu i tvrdu obranu, sličnu kao protiv Partizana, FMP-a i ostalih protivnika na našem terenu. Moramo dobit skok i igrati pametno u napadu, bez srljanja. Ne smijemo samo visiti na trici, nego uspostaviti jednu ravnotežu u igri po širini i po dubini. U posljednjem razdoblju smo davali premalo koševa po dubini i moramo malo ispraviti tu igru – kazao je Sagadin pa nastavio.
– Jasno, tu je i protivnik. Igrat ćemo toliko dobro koliko će nam protivnik dozvoliti, ali igramo kući, u dosta dobrom smo stanju i napravit ćemo sve što je u našoj moći da dobijemo utakmicu. Osim nekih sitnih stvari, nemamo ozbiljnijih problema i ozljeda, svi su manje-više zdravi i spremni za utakmicu.
Na kraju, trener Zadra je još jednom naglasio.
– Okrećemo se obrani, skoku, agresivnosti i mislim da smo sposobni dobiti ovu utakmicu.


 U GOSTIMA NEDOSTAJE ČVRSTINE I AGRESIVNOSTI




Novinare je zanimalo kako Sagadin komentira činjenicu da je njegova momčad na posljednja tri gostovanja primila tako mnogo koševa (91+97+93).
– Mi smo do sada pokazali dva lica, jedno kod kuće, a drugo u gostima. Kući nismo primali mnogo koševa jer iskazujemo mnogo veću agresivnost nego vani. Jasno, to zavisi i o protivniku. Kad god je netko krenuo na nas agresivnije, oštrije, tada bi se mi povukli. Osim toga, bili na dugim putovanjima, a često je znalo biti i nekoliko sudačkih odluka protiv nas. Jednostavno nas ne zaštite i kad primimo jedan ili dva udarca mi se još više povučemo, umjesto da vratimo još jače. Mnogo mladih momčadi igra drugačije kući nego vani. U ovom trenutku naše lice kući je mnogo agresivnije, tvrđe, čvršće nego na gostovanjima. Jasno, to malo po malo treba ispraviti. Gledamo snimke s tih utakmica i ukazujemo igračima koje su slabosti. Prije svega nam nedostaje ta fizička čvrstina i agresivnost, a to moramo iskazati da bi poboljšali rezultate na gostujućim utakmicama – kazao je trener Zadra.


 NLB LIGA, 12. KOLO


Danas: Zadar – Crvena Zvezda (18), FMP – Široki (18), Hemofarm – Zagreb (18), Partizan – Cedevita (19.30), Bosna – Budućnost (20.15). Nedjelja: Helios – Olimpija (12), Cibona – Radnički (18).


 TRADICIJA NA STRANI DOMAĆINA


U dosadašnjih petanest susreta Zadra i Crvene Zvezde u NLB ligi, osam je puta slavio Zadar, a sedam beogradska momčad. U regularnom dijelu svake od dosadašnjih sedam sezona (srpski klubovi nisu igrali u prvoj sezoni Goodyear lige) svaka je momčad pobjeđivala po jednom i to je u pravilu bio domaćin. Samo u jednoj sezoni (2007./2008.) Zadar je slavio u Beogradu, a Zvezda u Zadru. Zanimljivo, najviše koševa u toj jedinoj pobjedi Zvezde u Zadru postigla su dvojica igrača koji će i večeras biti u sastavu “crveno-belih”, Tadija Dragičević (25) i Elmedin Kikanović (19). Boris Bakić zabio je tada osam poena, a u sastavu Zadra od te je utakmice ostao samo Rok Stipčević, koji se za devet minuta nije upisao u strijelce. Naravno, ona utakmica koja je Zadranima ostala u najljepšem sjećanju je polufinale Goodyear lige 3. travnja 2003. u Ljubljani, kada je Zadar slavio tricom Meeksa u posljednjoj sekundi, da bi dva dana kasnije osvojio regionalnu ligu pobjedom protiv Maccabija.
2002./2003. Zadar – C. Zvezda 93:73, C. Zvezda – Zadar 82:63, C. Zvezda – Zadar 77:78.
2003./2004. Zadar – C. Zvezda 97:86, C. Zvezda – Zadar 96:91.
2004./2005. Zadar – C. Zvezda 107:93, C. Zvezda – Zadar 101:86.
2005./2006. C. Zvezda – Zadar 73:69, Zadar – C. Zvezda 88:74.
2006./2007. Zadar – C. Zvezda 86:83, C. Zvezda – Zadar 108:90.
2007./2008. C. Zvezda – Zadar 84:86, Zadar – C. Zvezda 74:86.
2008./2009. C. Zvezda – Zadar 89:79, Zadar – C. Zvezda 71:61.


 STIPČEVIĆ: POTUĆI SE ZA POBJEDU


Rok Stipčević svjestan je važnosti današnje utakmice.
– Zvezda je primamljiv protivnik, naročito za gledatelje. Oni su po mom mišljenju, kada pogledam njihov roster, jedni od favorita za završni turnir. Iako nisu baš najbolje startali, mislim da će se iz utakmice u utakmicu samo dizati i igrati sve bolje i bolje. Sve su to igrači koji su ili igrali vani ili bili nositelji igre u svojim klubovima u NLB ligi. U Eurokupu imaju omjer 3-0 i to treba respektirati jer je to vrlo jako natjecanje. Mi igrači moramo ući na teren s ponosom i uzvratiti suparniku jednakom mjerom u svakom segmentu igre, počevši od obrane, kontakta, udaraca, guranja. Sve im to moramo vratiti u još većoj mjeri i nadam se da ćemo to sutra odraditi. Već smo igrali kući protiv favorita za osvajanje NLB lige, Partizana i Olimpije i to smo dobro odradili. Nadam se da ćemo sutra izići na teren i „potući” se s njima za pobjedu – kazao je u najavi utakmice razigravač Zadra.