Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Ako nađeš iglu, nazovi Nadu

11.12.2010. 23:00
Ako nađeš iglu, nazovi Nadu


Redovno čistimo Park kraljice Jelene i područje oko Citadele i nađe se dosta narkomanskog pribora. Odbačeni pribor se nalazi svud oko nas i predstavlja veliku prijetnju, no ne možemo znati gdje ga tražiti. Zato pozivam sve građane da nam se jave ukoliko naiđu na odbačeni narkomanski pribor i mi ćemo to doći pokupiti, apelira Ivanka Ledenko, predsjednica Udruge Nada


S obzirom na velik broj ovisnika u našem gradu, odbačene narkomanske igle mogu se naći na raznim, neočekivanim mjestima, nažalost i vrlo frekventnim lokacijama, kao što je to na primjer ispred Vodovoda u blizini četiri kantuna. I prošlog ljeta je skrenuta pozornost na pronađene narkomanske igle na plažama. Bilo je čak i uboda pa su članice Udruge Nada sa specijalnim hvataljkama još jednom, izvanredno pročešljale plažu Kolovare. Tada baš nisu našle ništa, ali su zato vikend prije pronašle mnoštvo toga na drugim lokacijama.
Inače, ističe Ivanka Ledenko, predsjednica Udruge Nada, svaki mjesec redovno organiziraju čišćenje infektivnog otpada, u što se ubrajaju igle, šprice, čepovi i ostali narkomanski pribor te to odnesu u bolnicu na spaljivanje.
– Prikupljamo otpad samo na lokacijama koje su nam poznate kao okupljališta ovisnika. Redovno čistimo Park kraljice Jelene i područje oko Citadele i nađe se dosta narkomanskog pribora. Odbačeni pribor se nalazi svud oko nas i predstavlja veliku prijetnju, no ne možemo znati gdje ga tražiti. Zato pozivam sve građane da nam se jave ukoliko naiđu na odbačeni narkomanski pribor i mi ćemo to doći pokupiti, apelira Ledenko.
Posebne hvataljke i zaštitne rukavice su dosta skup pribor, ali značajan za postizanje sigurnosti i čistoće u gradu.
– Iako liječnici kažu da virusi na iglama ne mogu živjeti dugo, nikad se ne zna je li odbačena igla korištena, na primjer, prije samo deset minuta. Treba biti oprezan. Ima otpada i oko dječjih vrtića pa smo dogovorili s ravnateljicom Dječjeg vrtića Radost da ćemo počistiti oko njihovih objekata. Tamo koji put čistačice same, prije no što djeca dođu u vrtić, golim rukama čiste pribor i izlažu se opasnosti. Sada mi uskačemo, kaže Ledenko, dodajući da bi, kad bi znale gdje se nalazi otpad, u jednom danu mogle očistiti cijeli grad.
– Ovo ljeto je bilo nekoliko uboda na plažama, što ne daje baš lijepu sliku o našem gradu. Izbjegavamo akcije čišćenja provoditi ljeti, jer nas nije lijepo vidjeti kako sa štapovima pročešljavamo pijesak, ali, ukoliko se pokaže potreba, mi ćemo u svakom trenutku organizirati akciju. Pogotovo na plažama i lokacijama, gdje su najugroženija djeca.
U mjesecu borbe protiv ovisnosti koji je na izmaku, Ledenko poručuje da se svi moramo uključiti u rješavanje ovih problema.
– To se događa svima nama, sve su to naša djeca koja su zalutala i kojoj moramo i možemo pomoći. Osim prikupljanja otpada i sprječavanja moguće zaraze, ovim akcijama je cilj i dodatno senzibilizirati javnost za problem ovisnosti, zaključuje Ledenko.
U slučaju pronalaska infektivnog otpada, najbolje je ništa ne dirati, već samo o tome obavijestiti Udrugu Nada na broj 091 122 0098.