Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Lov “od dolaska Hrvata do danas”

11.12.2010. 23:00
Lov “od dolaska Hrvata do danas”


U subotu u podne u hotelu Kolovare Mate Radić, predsjednik Lovačkog saveza Zadarske županije imao  je promociju svoje monografije „Lovstvo Zadarske županije od dolaska Hrvata do danas”. Uz autora o monografiji  su govorili njegovi kolege Danijel Segarić, županijski  pročelnik za poljoprivredu,  tajnik Hrvatskog lovačkog saveza Ivica Budor i Božidar  Longin, član uprave Hrvatskih  šuma. U Kolovare su došli i  brojni Radićevi kolege lovci te  prijatelji, a među njima i Vjeko Surać i bivši zadarski gradonačelnik Živko Kolega.
– Mate Radić je veći dio  života, uz rad u školi, posvetio  lovu i zato nas nije iznenadilo  to što se uhvatio u koštac s  ovakvom knjigom, kazao je  Segarić.
– U ovo turbulentno vrijeme  za našu mladu državu vrlo je  bitno da imamo ovakvu knjigu.  Ne znam je li ovo monografija  ili udžbenik povijesti Zadarske  županije, kazao je Longin.
Okupljenima se obratio i  Budor koji je u Zadar došao  kao izaslanik Đure Dečaka,  predsjednika Hrvatskog lovačkog saveza koji je „bio spriječen obvezama i nije mogao  doći”. Dan prije u Zagrebu  Hrvatski je lovački savez proslavio 85. godišnjicu postojanja.
– U Zadru sam danas saznao  dvije stvari. Prva je da je moj  studentski kolega Božidar  Longin u Zadru Bobi, i da je  prvu hrvatsku gramatiku napisao Bartul Kašić, i to u vašoj  županiji, kazao je Budor koji je  ovom prilikom Radiću poklonio stari nož.
Iza Radića je, također po  lovnoj tematici, i monografija  o stogodišnjici lovačkog  društva „Diana” iz Zadra. U  posljednjoj knjizi Radić  obrađuje dokumente i materijalne dokaze o postojanju lova u Hrvatskoj „od stoljeća  sedmog”. U knjizi citira zapise  Ante Kuzmanića, Jurja Barakovića, Petra Zoranića i brojnih drugih koji su u svojim  djelima spominjali lov.
Knjigu tvrdog uveza, cijelu  tiskanu na masnom papiru  uredio je sam autor, dok su  tehničku obradu i pripremu za  grafičko oblikovanje napravili  njegova supruga Senka i kćer  Diana. Uredništvo uz autora  čine i Siniša Štulić te Jasna  Đerđa, a nakladnik knjige je  Lovački savez Zadarske županije.