Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Od ozljede prsta i šake, do amputacije i trajnog invaliditeta

11.12.2010. 23:00
Od ozljede prsta i šake, do  amputacije i trajnog invaliditeta


Kako se petarda, prije nego se upali, kresne, drži s palcem i kažiprstom, najčešće stradavaju upravo ti prsti. Uz njih, često strada i srednjak, treći prst, a ovisno o jačini eksplozivnog sredstva, ponekad i cijela šaka. Svaka situacija je drugačija, no u principu riječ je o kombiniranim ozljedama koje uključuju razderotinu, nagnječenje i opekotinu tkiva, tzv. prljavim, zagađenim ranama, upozorava dr. Marin Labar
Mjesec prosinac  u mnogima budi dvojako raspoloženje. Za  jedne je to kupovina darova za  nadolazeće blagdane i uživanje s najdražima, a za druge  povećana potreba za intenzivnom uporabom bučnih, zapaljivih i opasnih eksplozivnih  sredstava. Nažalost, mnogi ne  shvaćaju kako je igranje s pirotehničkim sredstvima, pa  čak i najobičnijim malim petardama, uvijek rizično.
Uz to, iako su proizvođači  dužni priložiti upute o upotrebi te se u pravilu pretpostavlja da su sredstva koja se  prodaju ispravna, nikad se ne  zna kako će ona reagirati. U  sto paketa uvijek se može  “provući” neka neispravna petarda, zbog koje netko može  ostati bez prsta ili oka. Ozljede zbog nestručnog rukovanja, često neispravnih petardi  koje se kupuju od ilegalnih  prodavača, mogu biti ozbiljne.
Kod ovakvih slučajeva, dio  odgovornosti zasigurno snose  i roditelji koji djeci dopuštaju  korištenje pirotehničkih sredstava, osobito onda kada ih  maloljetnici koriste bez roditeljskog nadzora. Svojom  naivnošću, a najčešće krivnjom starijih, djeca u dobi od  pet do 18 godina ostaju bez  prstiju, čak i šake, što mnogima do kraja života ostaje  teška trauma. Zbog uporabe  pirotehničkih sredstava  najčešće stradaju šake i prsti,  iako, ovisno o snazi i blizini  eksplozije, mogu stradati vid,  sluh i kosti.
Nisu rijetke ni teške opekline lica i vrata, a razorna  snaga paketa pirotehničkih  petardi, ukoliko eksplodiraju  u džepu djeteta, može ozlijediti unutarnje organe.
Na teška stradavanja, koja  su u pravilu posljedica nestručnog rukovanja, nerijetko  neispravnim pirotehničkim  sredstvima već godinama upozorava i pravobraniteljica za  djecu Mila Jelavić. Njezine  prozivke, čini se, konačno će  uroditi plodom jer u parlamentarnu procedure po hitnom postupku odlazi prijedlog izmjena Zakona o eksplozivnim tvarima, koji će  drastično organičiti prodaju  pirotehničkih sredstava, a time i dodatno zaštititi djecu od  stradavanja.
Što donosi zakonski  prijedlog?
Naime, Vlada RH i Ministarstvo unutarnjih poslova  predlažu da se radi veće sigurnosti djece potpuno zabrani prodaja pirotehničkih sredstava prvog razreda na štandovima, tržnicama i sajmovima. Riječ je o najmasovnijem, a dosadašnje policijsko  iskustvo je pokazalo, i vrlo  često ilegalnom načinu prodaje pirotehnike u Hrvatskoj.  Treba istaknuti da su u prvom  redu pirotehničkih sredstava  pirotehničke igračke, bengalske šibice, naboji za dječje  pištolje, konfeti-bombice, pucajući ulošci za cigarette,  bomboni, žabice, čepovi i vrpce, pasje bombice, šibice sa  zlatnom i srebrnom kišom, naboji koji eksplodiraju pod nogama, manje petarde i drugi  slični proizvodi koji su u najvećoj mjeri dosad bili i najdostupniji upravo djeci.
S druge strane, zakonski  prijedlog ostavlja mogućnost  prodaje takvih pirotehničkih  sredstava u svim čvrstim objektima odnosno prodavaonicama i kioscima. No, za sredstva drugog i trećeg razreda  trgovine će morati imati odobrenje MUP-a te ispuniti propisane uvjete.
Naime, pirotehnička sredstava drugog reda još su opasnija za djecu. Riječ je o sredstvima za male vatromete, velike petarde, rimske svjećice,  fontane, bengalske baklje,  bengalske svjećice, topovski  pucnji, rakete te drugi slični  proizvodi.
U trećoj kategoriji je pirotehnika za tzv. srednje velike vatromete, koju su do  sada mogli koristiti čak i maloljetnici uz nadzor roditelja  ili skrbnika. Sada, MUP predlaže i njeno ukidanje.  Uočene su I manjkavosti u  sadašnjem reguliranju skladištenja pirotehnike, a propisat će se i način oduzimanja  odobrenja za proizvodnju eksplozivnih tvari.
Novi zakonski prijedlog  propisivat će odredbe koje  uređuju područje skladištenja, prometa, proizvodnje i rukovanja eksplozivnim  tvarima da bi se djeci osigurala veća zaštita i sigurnost.  Glavna namjera, odnosno cilj  novih odredbi je spriječavanje  čestih i teških stradavanja.
Unatoč novom zakonskom  prijedlogu, petarde, rakete i  ostala pirotehnička sredstva  već su dio ovogodišnjeg predblagdanskog slavlja. Trgovački lanci odavno su ih uvrstili u svoju ponudu, smatrajući da je riječ o bezazlenoj  zabavi. Crne statistike tome  zasigurno ne idu u prilog. 
Naime, prema podacima  Ministarstva unutarnjih poslova, prošle su godine zbog  nezakonite uporabe i neopreznog rukovanja različitim eksplozivnim sredstvima smrtno  stradale dvije punoljetne osobe. U vrijeme pirotehničkog  „veselja”, lani je sedam osoba  zadobilo teške tjelesne ozljede. Među teško ozljeđenima,  bilo je dvoje djece mlađe od  14 godina i jedan maloljetnik.  U isto vrijeme, 19 osoba je  lakše ozlijeđeno, a među kojima je bilo petero djece  mlađe od 14 godina i također  jedan maloljetnik. U blagdanskom vremenu, prošle godine,  propucano je dvadeset različitih objekata – stanova,  kuća, automobila. No, te su  brojke sigurno i veće jer se  pirotehnička galanterija naveliko koristi u prvim danima  prosinca, ali i ranije što je  pokazao prošlogodišnji primjer neoprezne igre dvojice  dječaka s opasnim pirotehničkim sredstvima u Žmanu  na Dugome otoku. Trinaestogodišnjaku, tom prilikom,  petarda je eksplodirala u ruci i  teško mu ozlijedila šaku zbog  čega su mu amputirana tri  prsta, a njegov desetogodišnji  brat je lakše ozlijeđen.
Prodaja mimo  Zakona
Inicijativu Vlade RH I  MUP-a kojom se predlažu da  se radi veće sigurnosti djece  potpuno zabrani prodaja pirotehničkih sredstava prvog  razreda na štandovima, tržnicama i sajmovima, podržao je  dr. Marin Labar, specijalist  opće kirurgije i plastične, rekonstruktivne i estetske kirurgije u Općoj bolnici Zadar.  Iako inicijativu pozdravlja, dr.  Labar navodi kako je donesena prekasno jer je o tome  trebalo razmišljati puno ranije, a ne početkom prosinca.
Stoga, dr. Labar upozora na  ozljede koje su u pravilu posljedica nestručnog rukovanja, nerijetko neispravnim pirotehničkim sredstvima. Stradavanje maloljetnika, kako ističe dr. Labar, može se izbjeći  jedino prevencijom, odnosno  pridržavanjem Zakon o eksplozivnim tvarima, koji  mlađima od 18 godina uporabu pirotehnike dozvoljava  jedino uz nadzor roditelja.
– Svake godine, uoči  božićnih i novogodišnjih blagdana, intenzivira se uporaba  pirotehničkih sredstava. Tako  je i sada, pirotehnička se sredstva nabavljaju na različitim  mjestima, kod legalnih i ilegalnih prodavača, a bez obzira  na porijeklo, njihova uporaba  uvijek donosi rizik, govori dr.  Labar te podsjeća na prošlogodišnji slučaj teškog  ozljeđivanja 13-godišnjeg  dječaka s Dugog otoka, kojemu je petarda pukla u ruci i  teško mu ozlijedila šaku.
To je, kako ističe dr. Labar,  samo još jedan u nizu dokaza  kako se pirotehnička sredstva  prodaju i upotrebljavaju mimo Zakona o eksplozivnim  stvarima. Zakon o eksplozivnim stvarima jasno propisuje  da se pirotehnička sredstva  druge i treće kategorije mogu  prodavati od 15. prosinca, a  upotrebljavati samo od 27.  prosinca do 1. siječnja, no toga se nažalost rijetko tko pridržava.
Ozljede od nestručnog rukovanja ili neispravnih pirotehničkih sredstva najučestalije su kod maloljetnika, točnije dječaka u dobi od pet do 18  godina. U principu, djeca  najčešće stradavaju od petardi, koje spadaju u pirotehnička sredstva drugog razreda, a njihova prodaja je Zakonom o eksplozivnim tvarima dozvoljena samo 15. prosinca do 1. siječnja, a uporaba  od 27. prosinca do 1. siječnja.  Unatoč tome, na ulici ili tržnici, pirotehnika se ilegalno  može nabaviti već u studenome, od kada je svakodnevno i u uporabi. Shodno tome,  ne poštuju se ni dobna ograničenja, prema kojima maloljetnici pirotehnička sredstva  mogu koristiti jedino uz nadzor roditelja. Sve to, u konačnici nerijetko donosi ozbiljne posljedice poput stradavanja, najčešće prstiju i  šake.
– Kako se petarda, prije nego se upali, kresne, drži s  palcem i kažiprstom, najčešće  stradavaju upravo ti prsti. Uz  njih, često strada i srednjak,  treći prst, a ovisno o jačini  eksplozivnog sredstva, ponekad i cijela šaka. Svaka situacija je drugačija, no u principu riječ je o kombiniranim  ozljedama koje uključuju razderotinu, nagnječenje i opekotinu tkiva, tzv. prljavim, zagađenim ranama, koje, ovisno  o veličini zahvaćene površine,  tkiva, zahtijevanju određene  medicinske zahvate. Recimo,  ukoliko je riječ o kažiprstu, čiji  je posljednji članak ozlijeđen,  to je daleko lakša situacija  nego kad je u pitanju palac,  gdje je najčešće oštećeno mekano tkivo, ponekad i kost,  govori dr. Labar, ističući eksplozija petarde u ruci, ma  kako na prvi pogled to pirotehničko sredstvo izgledalo  bezopasno, može uzrokovati  ozljedu prstiju i šake zbog  koje se isti ne mogu spasiti,  već amputirati, što je u konačnici znači doživotan invaliditet.
“Mir i dobro”
U slučaju ozljeđivanja djeteta pirotehničkim sredstvom,  dr. Labar savjetuju roditeljima  da ranu zamotaju u sterilnu  gazu ili čisti ručnik te odmah  potraže liječničku pomoć. Isto  tako, nakon ozljeđivanja, roditelji trebaju djetetu dati sredstvo protiv bolova, kako bi se  što prije bol svela na što je  moguće manju mjeru.
– Najvažnije je što prije potražiti liječničku pomoć, a ovisno o težini ozljede liječnik kirurg će odlučiti o daljnjim medicinskim postupcima. Većina  takvih ozljeda uspješno se  može liječiti u zadarskoj Općoj  bolnici, tako da samo iznimno  teške pacijente šaljemo u Zagreb, u Kliničku bolnicu Dubrava. U slučaju ozljeđivanja  pirotehničkim sredstvima, petardama, vrlo je važno naglasiti  kako svaka ozljeda varira, a  ukoliko je nužna rekonstrukcija, treba se naoružati strpljenjem jer to dugotrajan postupak koji se vrši u nekoliko  navrata, kako bi rezultati bili  što bolji, govori dr. Labar dodajući kako se u slučaju amputacije prsta ili šake, u liječenje i rehabilitaciju nerijetko uključuju i psiholozi, kako  bi se dijete i roditelji što lakše  suočili s takvim gubitkom. U  slučaju kompletne amputacije,  pacijente se upućuje u Zavod  za rehabilitaciju i ortopedska  pomagala u Zagrebu.
No, kako do takvih strašnih i  tragičnih situacija, ozljeđivanja  uslijed korištenja pirotehničkih  sredstva ne bi došlo, dr. Labar  ističe važnost prevencije odnosno pridržavanja Zakona o  eksplozivnim tvarima, koji je  ujedno i okosnica preventivne  akcije “Mir i dobro” koju Ministarstvo unutarnjih poslova  tradicionalno organizira uoči  božićnih i novogodišnjih blagdana još od 1993. godine.
Ove godine, akcija “Mir i  dobro” provodit će se od sredine prosinca do krja prvog  tjedna u siječnju 2011. godine  kako bi se spriječila zlouporaba oružja, eksplozivnih tvari  i ostalih ubojitih sredstava, a  božićni i novogodišnji blagdani bili mirni i sigurni.
S obzirom da najviše opasnosti građanima prijeti na  mjestima većeg okupljanja,  policija poziva na suradnju u  provedbi akcije “Mir i dobro”  te na primjereno ponašanje  kao doprinos svakog pojedinca dostojnoj proslavi božićnih  i novogodišnjih blagdana.
Činjenice i dosadašnja iskustva pokazala su da blagdansko raspoloženje u pretjeranoj mjeri potiče nerazboritu uporabu oružja, eksplozivnih i pirotehničkih sredstava, što zna biti opasno, s  većim ili manjim posljedicama. Najbolja preventiva je nekorištenje pirotehnike i drugih eksplozivnih i ubojitih  sredstava jer blagdani se mogu proslaviti i drukčije – ljepše,  ugodnije i, prije svega,  svečanije.


 KOBNE POSLJEDICE


Opekline
Neke kemikalije koje se nalaze u pirotehničkim sredstvima se ne mogu ugasiti bez vode. Ako petarda eksplodira u ruci, može doći do opeklina visokog stupnja.
Gubitak sluha
Detonacijom petardi i sličnih pirotehničkih sredstava stvara se zvuk jačine do 120 decibela. Glasan zvuk petardi ne smeta samo ljudima, nego i životinjama – psima, mačkama i drugim kućnim ljubimcima. U slučaju da petarda eksplodira blizu uha ili u zatvorenom prostoru, može prouzrokovati čak oštećenje sluha, često i trajno.
Sljepoća
Visoka temperatura, iskre i kemikalije koje nastaju uslijed sagorijevanja pirotehničkih sredstava mogu biti opasne. Ako petarda eksplodira blizu očiju, može dovesti do oštećenja oka, pa i sljepoće.
Amputacije
Petarde su zapravo kao male bombe i mogu raznijeti prste ako se drže u trenutku eksplozije.
Oštećenje imovine
Pirotehnička sredstva mogu uzrokovati požar ili slična oštećenja imovine.




 REZULTATI AKCIJE “MIR I DOBRO”


Hrvatska  policija tijekom mjeseca prosinca  pojačano kontrolirala neovlaštenu prodaju  pirotehničkih sredstava, a u cestovnom je  prometu posebnu pozornost posvetila većoj  protočnosti prometa i suzbijanju ilegalnog  unošenja pirotehničke galanterije preko  graničnih prijelaza. Sve se to radi da bi  božićni i novogodišnji blagdani u našoj  Hrvatskoj protekli u miru te kako bi se  povećala opća sigurnost građana i postigla  zadovoljavajuća razina javnog reda i mira. 
Zbog nezakonita posjedovanja i uporabe  policija je prošle godine oduzela 172  komada oružja, 17.588 komada strjeljiva, 23  kilograma raznog eksploziva, 170 komada  raznih eksplozivnih sredstava i 67.775  komada pirotehničke galanterije.
Što se tiče Zadarske županije, odnosno  područja koje pokriva Policijska uprava  zadarska, tijekom prošlogodišnje akcije “Mir  i dobro”, koja se, kako nam je pojasio Elis  Žodan, glasnogovornik PU zadarske,  provodila od 14. Prosinca 2009. do 11.  siječnja ove godine, policija je zaplijenila 4  komada vatrenog oružja, 1.000 komada  streljiva i jedan kilogram eksploziva. U istom  razdobolju evidnetirana su dva prekršaja  vezana za remećenje javnog reda i mira te  tri kaznena djela. Osim teškog stradavanja  dječaka u Žmanu na Dugom otoku, na Novu  godinu u Lišanama poginuo je jedan  muškarac od eksplozije ručne bombe.


 PREDVIĐENE KAZNE


Što se tiče zakonske  regulative, za prekršaje  nedopuštene prodaje  pirotehničkih sredstava za  pravnu osobu predviđena  je kazna od 20 do 40  tisuća kuna. Za odgovornu  osobu u pravnoj osobi ta  kazna stoji od četiri do  osam tisuća kuna. Što se  tiče nedopuštene uporabe  pirotehničkih sredstava za  fizičke osobe propisana je  kazna od tisuću do pet  tisuća kuna.