Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

U Briševu prva fešta od ulja “Maslina fest 2010.”

11.12.2010. 23:00
U Briševu prva fešta od ulja “Maslina fest 2010.”


Odlučili smo se na organiziranje fešte od ulja iz više razloga. Prvo je svakako da promoviramo naše maslinovo ulje, ali i nas koji smo najnagrađivaniji uljari u Zadarskoj županiji. Dat ćemo priliku širem građanstvu da proba najbolje maslinovo ulje na ovom prostoru. Drugi razlog je da vidimo tko je od nas najbolji, kaže predsjednik Udruge uljara i maslinara općine Poličnik Nado Butić
Prva fešta od ulja maslinara i uljara općine Poličnik održat će se iduću subotu u Domu u Briševu u organizaciji Udruge maslinara i uljara općine Poličnik i Općine Poličnik. Događaj pod nazivom “Maslina fest 2010” na jednom mjestu okupit će najnagrađivanija ulja iz Zadarske županije, ona briševački maslinara koji zadnjih godina osvajaju brojna priznanja i medalje za kvalitetu svojih ulja na najpoznatijim domaćim uljarsko-maslinarskim manifestacijama. Prije samog događaja izvršeno je ocjenjivanje tih ulja, tako da će se znati i tko je od njih ove godine proizveo najbolje ulje.
– Odlučili smo se na organiziranje fešte od ulja iz više razloga. Prvo je, svakako, da promoviramo naše maslinovo ulje, ali i nas koji smo najnagrađivaniji uljari u Zadarskoj županiji. Dat ćemo priliku širem građanstvu da proba najbolje maslinovo ulje na ovom prostoru. Drugi razlog je da vidimo tko je od nas najbolji. Ove godine Maslina fest organizira se u okvirima naše općina, ali naša namjera jest proširiti se na cijelu Zadarsku županiju pa i na Hrvatsku, kaže predsjednik Udruge uljara i maslinara općine Poličnik Nado Butić.
Sami briševački maslinari sa zanimanjem gledaju na subotnji događaj.
– Radi se o interesantnom okupljanju koje će djelovati na ljude obrazovno i natjecateljski. Natjecanje će potaknuti ljude da u budućnosti proizvedu veće količine maslinova ulja i da ono bude što kvalitetnije, govori Ivan Išo Knežević.
U sklopu prvog “Maslina festa 2010.” organizirat će se kušanje najnagrađivanijih ulja iz Zadarske županije,  degustacija koju će voditi Udruga senzorskih analitičara OLEA, stručno predavanje na temu maslina i maslinovo ulje, kulturno-zabavni program i za kraj događaja predviđena je dodjela priznanja najboljim uljima. Na natjecanje je prijavljen dvadeset i jedan uzorak maslinova ulja koje su ocjenjivali ocjenjivači OLEA-e.
– Ulja su fantastična, kako se i očekivalo. Sve su to ekstra djevičanska maslinova ulja iznimne kvalitete tako da ih nije bilo lako ni ocijeniti. Ne bi me iznenadilo da na ‘Maslini’ i ‘Noćnjaku’ iduće godine neka od ovih ulja budu proglašena šampionom, kaže agronom Ivica Kostović.
Za vjerovati je da će ovu kvalitetu ulja prepoznati i drugi iduću subotu. Na taj način organiziranje ‘Masline festa 2010.’ pokazat će se kao sjajan marketinški potez koji će pomoći prodaju maslinova ulja i koji se može dalje razvijati, naročito ako se ostvare planovi o širenju koje spominje Butić.