Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Zadarska županija poklonila se osnivaču hrvatske države

11.12.2010. 23:00
Zadarska županija poklonila se osnivaču hrvatske države


Bili su tu organizirano ili samostalno Zadrani, Zemuničani, Biograđani, Benkovčani, Podgorci, Pakoštanci, Njinjani, Filipjanci, Banjevčani, Privlačani, Kukljičani, Posedarci, Saljani, Prečani, Obrovčani, Pažani, Pašmanci, Škabrnjani, Polačani, Poličanci i drugi. Ipak, već tradicionalno su najbrojniji bili Bibinjci i Sukošanci koji su u Zagreb doputovali s čak devet autobusa
Za stotine Zadrana ovog petka, subote i nedjelje na zagrebačkom groblju Mirogoj vrijeme kao da je stalo. Žitelji Zadarske županije su se pridružili tisućama građana Hrvatske, BiH i iseljeništva kako bi obilježili 11. obljetnicu smrti utemeljitelja moderne hrvatske države i prvog predsjednika Republike Hrvatske te osnivača Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) dr. Franje Tuđmana.
Mnogi štovatelji i simpatizeri Tuđmanova lika i djela došli su se još jednom pokloniti prvom hrvatskom predsjedniku i prisjetiti se zasluga predsjednika Tuđmana za slobodu Hrvatske. Na istočnoj strani crkve Krista Kralja odana je počast dr. Tuđmanu, položeni su vijenci i zapaljene svijeće. Pridružili su se i studenti i žitelji Zagreba s područja naše županije. Među nazočnima je bio iznimno veliki broj djece i mladeži.
Najveći sin hrvatskoga naroda
Zemuničani su kao i Zadrani u Zagreb doputovali dvama autobusima. Biograđani su osim autobusom na Mirogoj došli i osobnim automobilima. Pridružio im se autobus sa Benkovčanima te Podgorci, žitelji Općine Starigrad. Bili su tu organizirano ili samostalno Pakoštanci, Njinjani, Filipjanci, Banjevčani, Privlačani, Kukljičani, Posedarci, Saljani, Prečani, Obrovčani, Pažani, Pašmanci, Škabrnjani, Polačani, Poličanci i drugi. Ipak, već tradicionalno su najbrojniji bili Bibinjci i Sukošanci koje je u Zagreb dovezlo čak devet autobusa.
– Tuđman je bio na čelu hrvatskog naroda, svih građanki i građana Republike Hrvatske. U trenucima obrane i oslobađanja Hrvatske bio je vrhovni zapovjednik i donosio iznimno teške, ali hrabre odluke vezane uz oslobađanje Hrvatske, rekao je Ante Martinac, dodajući kako je Tuđman bio povijesna osoba koja je širom otvorila vrata i demokraciji i višestranačju u Hrvatskoj.
Kao i prethodnih godina Bibinjcima se na poziv načelnika Nina Šimunića pridružila i supruga pokojnog predsjednika Ankica Tuđman koja je na Franjino posljednje počivalište došla u pratnji unuka Siniše Košutića.
Stvaranjem samostalne Republike Hrvatske dr. Tuđman je završio hod hrvatskog naroda. I tako je stao na čelo hrvatskog naroda kao njegov najveći sin. Hrvatska će imati budućnost bude li se držala onoga na čemu je nastala, poručio je predsjednik Općinskog vijeća Bibinje Ivan Šimunić, u prigodnom obraćanju pored Tuđmanova groba na istočnoj strani crkve Krista Kralja.
Pjevanje budnica
– Bibinjci znaju da i danas treba voljeti Hrvatsku kao što smo je voljeli kad je bilo najteže, 1991. i 1992. godine, zaključio je Šimunić.
Molitvu odrješenja je predvodio Bibinjac don Tomislav Sikirić, župnik Sukošana. Unatoč natpisu kojim se na groblju Mirogoj “zabranjuje zabavljanje, galama i bilo kakvo narušavanje reda i mira”, štovatelji i simpatizeri Tuđmanova lika i djela uz grob Franje Tuđmana zapjevali su koloplet hrvatskih budnica sa završnom pjesmom “Bože čuvaj Hrvatsku”.
Stvaranje Hrvatske kao samostalne države u Domovinskom ratu, u vrijeme nenaklonjeno borbi za neovisnost, kada su iz svijeta dolazili pritisci da se bivša država održi, zaista je najveći uspjeh prvog predsjednika.
– Franjo Tuđman je postao simbolom hrvatskog uskrsnuća nakon dugih stoljeća življenja Hrvata u raznim drugim asocijacijama. Pod njegovim vodstvom Hrvatska je napokon, nakon dugih stoljeća, izborila svoju nezavisnost i samostalnost. Vratio je ponos njezinim građanima, istaknuo je Josip Marušić, načelnik Zemunika.
Brojni građani položili su cvijeće i zapalili svijeće i kod središnjeg križa u Aleji branitelja, kod spomenika Glas hrvatske žrtve – zid boli.