Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Zadrankama se svidjeli kolači i likeri od maraške

11.12.2010. 23:00
Zadrankama se svidjeli kolači i likeri  od maraške


Udruga “Eko-Zadar” i ove je godine organizirala božićno izdanje Sajma zdrave hrane i tradicijskih proizvoda “Dani sunca” i to pod sloganom “Živjeti dobro”. Riječ je o osamnaestom izdanju sajma “Dani sunca” u subotu je održanom na Narodnom trgu, uz potporu Grada Zadra, odnosno Upravnog odjela za poljoprivredu i razvitak otoka, koji je u predblagdansko vrijeme u Zadru okupio devet izlagača.
“Dani sunca” javnosti su već dobro poznati po ponudi prirodne i tradicijski proizvedene hrane i pića, ulja, ljekovitog bilja i biljnih preparata, umjetničkih i zanatskih proizvoda te suvenira izrađenih na tradicijski način. Novost ovogodišnjeg božićnog izdanja sajma “Dani sunca”, kako nam je pojasnila Atana Grbić, je sudjelovanje jedne učeničke zadruge “Đardin” iz Osnovne škole “Sv. Filip i Jakov” iz Sv. Filipa i Jakova.
Đardinova priznanja
– Naša namjera je, ne samo podržati nastojanja učeničke zadruge “Đardin” i u njihovu nastojanju očuvanje tradicije, već potaknuti i druge da slijede primjer Osnovne škole  “Sv. Filip i Jakov”, istaknula je Atana Grbić.
 Učenička zadruga „Đardin” osnovana je 2006. godine. Organizirali su Prvi dječji božićni sajam u prosincu 2009., a ove godine sudjelovali su na Smotri tradicijske baštine u Poličniku, na Sajmu cvijeća u Sv. Filipu i Jakovu, na Županijskoj smotri Učeničkih zadruga u Preku i na Danu škole Sv. Filip i Jakov. Njihova „Mala škola glagoljice” sudjelovala je na Maloj glagoljaškoj akademiji u Roču, a organizirali su i ljetne radionice pisanja glagoljicom i bili suorganizatori Prvog festivala “Slovo Rogovsko” 2010. – Sabor malih glagoljaša: “Ajmo dico glagoljati”.  Voditeljica “Đardina” je Danijela Deković, koja je na „Danima sunca”, zajedno sa svojim učenicima, predstavila različite učeničke radove, prigodne blagdanske čestitke i darove.
Obiteljsko gospodarstvo Marijana i Jose Marune, za zdraviji i kvalitetniji život predstavili su med s ekološki čistih područja, Kornata, Like i velebitskih pašnjaka. Mira Maruna pojašnjava da su od njihovih proizvoda najtraženiji med od velebitskog vriska, kadulje i planinske livade.
Med za zimske boljetice
– Cvjetni med o kadulje, zbog njegovih blagih svojstava, prikladan je za djecu te pomaže kod prehlade. Uz to, dobar je i za čišćenje krvi i bolju funkcioniranje čitavog organizma. Tijekom zimskih mjeseci, jako je popularan imuno med, koji se preporučuje svim uzrastima za jačanje imuniteta, kaže Mira Maruna, dodajući da za regulaciju probave, ali i smetnje živčanog sustava dobar je propo med.
Inače, Obiteljsko gospodarstvo Maruna ima dugu tradiciju bavljenja pčelarstvom, čak 200 godina. O kvaliteti njihova meda svjedoče brojne nagrade, među kojima su šampion meda za kvalitetu u Hrvatskoj za 2000., 2001., 2002. i 2003. godinu te ostala brojna zlatna priznanja.
 Zadrane su i ovoga puta privukli proizvodi Dujmexa d.o.o. iz Imotskoga. Dujmex nudi proizvode rađene po receptima starih imotskih kuharica i slastičarki, imotsku tortu i imotske rafiole. Dujmex d.o.o. je 2007. godine uveo sustav upravljanja kvalitetom prema normi ISO 9001:2000 i sustav HACCP.
– Na kamenu oknu Modrog jezera nalazi se Vilinsko počivalo. Zadnji svoj dah one su darovale imotskim domaćicama, čime su im dale dar da svojim slasticama očaraju svakog putnika namjernika te svakog tko kuša bilo koji imotski kolač. Uz brižno čuvanje recepata te nadahnutu maštu Imoćanke su do danas očuvale taj dar i tradiciju, što se osobito očituje kroz rafiole i tortu, stoji u priči o imotskim slasticama, prije svega rafiolima i imotskoj torti, koje su na Narodnom trgu degustirali brojni Zadrani.
Imotski rafioli
Dok su znatiželjni prolaznici uživali u slasticama rađenim po receptima starih imotskih kuharica, predstavnici Dujmexa pojasnili su da se rafioli rade od oraha, badema, šećera, jaja, brašna, vanilije, limuna i naranče. Iako je sastav jednostavan, Imoćani su naglasili da je potrebno puno ljubavi i truda da bi ova vrhunska delicija bila suha poput zraka u dalmatinsko popodne i mekana kao ruke brižne domaćice, majke, žene…
– Imotska torta radi se od badema, šećera, brašna i jaja, jednostavnih sastojaka koje su domaćicama od davnina bile na raspolaganju. U čudesnom miksu, sastojci su složeni na najjednostavniji mogući način, a doveli su do torte koja svojom jednostavnošću ostavlja bez daha, kažu u Dujmexu, dodajući da se kroz okus imotske torte može okusiti sva surovost, trud, tradicija i ljepota Dalmacije.
S medom i proizvodima od meda te raznovrsnim ljekovitim pripravcima predstavio se Eko Čotrić. Medica, borov sirup, sok artičoke… samo su neki od Čotrićevim proizvoda čiju su kvalitetu prepoznali potrošači diljem Hrvatske. Čak i u vremenu krize i recesije, Čotrićevi proizvodi odlično se prodaju jer, kako Nedjeljko Čotrić kaže, kada je u pitanju zdravlje ne pita se za cijenu. Čotriću narudžbe stižu sa svih strana te ne može zadovoljiti sve zahtjeve tržišta.
Proizvodi od maraške
Drago Drmić na „Danima sunca” predstavio se ekološki proizvedenim pićima i hranom, tradicijskim suvenirima te slasticama i ljekovitim pripravcima. Najveći interes među Zadrankama pobudili su domaći miješani kolači i likeri od višnje maraške, koje su rado degustirale, ali i kupovale.
Uz Učeničku zadrugu „Đardin”, OPG Maruna, Eko Čotrića i Dragu Drmića na „Danima sunca” predstavio se splitski „Bokun” s prirodnim sokovima brusnice, borovnice, kupine, maline, vinom od šumske kupine, voćnim namazima od kupine, brusnice i šumske jagode, Dom za odrasle osobe Zemunik s proizvodima nastalim u radnoj terapiji korištenjem prirodnih materijala, ručni rad od prirodne tradicionalno obrađene vune, „Baltan” iz Otoka sa sirom „Alkar” od  kravljeg i ovčjeg mlijeka, kozjim sirom i sirom u maslinovu ulju s devet ljekovitih trava i PTO Nekić iz Biograda s ljekovitim pripravcima, kozmetikom i suvenirom.