Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Žapci prekinuli petogodišnji post

11.12.2010. 23:00
Žapci prekinuli petogodišnji post


Nakon sjajne predstave u  polufinalu, Mladost je s 10:8  sinoć na Višnjiku nadigrala i  riječko Primorje te nakon pet  godina posta ponovno podigla  trofej namijenjen pobjednicima Kupa. Riječani su bolje  otvorili finalni dvoboj i  održavali korak sa žapcima sve  do sredine treće četvrtine, no  dva projektila Vanje Udovičića otvorila su ponor iz kojeg se izabranici Zorana Roje  nisu uspjeli izvući. Serijom 4-0  uoči posljednje dionice zagrebačka je momčad prelomila  susret u kojem je jedina preostala dvojba bila s kojom će  razlikom završiti.     
Isključenje Udovičića Denes Varga iskoristio je za prvo  vodstvo Primorja, no na izjednačenje nismo dugo čekali:  s igračem više Hinić vraća  istom mjerom te najavljuje  svoje sjajno izdanje. Krila je  Primorju dalo rano, drugo isključenje Udovičića, a Garcia  sredinom prve četvrtine odapinje sa šest metara i pogađa  za 2:1 igrača u plavim kapicama. Hinić je iz minute u  minutu sve više muke zadavao  suparničkoj obrani, dok se  njegov trud drugi put isplatio  u trenutku kada je semafor  pokazivao 2.28 do isteka prve  dionice. S 2:2 tako se ušlo  novih osam minuta u kojima je  ispunjeni Višnjik svjedočio  nastavku izjednačenog dvoboja. Kao i u prvoj, i u drugoj  četvrtini nije nedostajalo uzbuđenja. S dva gotovo identična pogotka (s dva metra)  Hinić je zaslužio naslov najboljeg igrača turnira i odveo  Mladost na 4:2. Ipak, Krapić, a  potom i Glavan, vraćaju nade  Riječanima (4:4). Pred odlazak na veliki odmor Duje Živković bio je kreator nove minimalne prednosti žabaca.        
Brojčanu nadmoć nakon  dvije i pol minute igre u  trećem periodu znalački je iskoristio Daniel Varga, a odmjereni udarac u gornji desni  kut Pavićeve mreže značio je  još jedno izjednačenje. I kada  se činilo da Mladost glavninu  posla nije odradila svladavši  Jug u subotnjem polufinalu,  Vanja Udovičić još je jednom  demonstrirao zašto se uz njegovo ime veže epitet najboljeg  svjetskog igrača. S dva uzastopna gola srpski je reprezentativac na najbolji način  iskoristio dvije situacije s  igračem više, a njegov povratak u bazen kao da je dao  krila i Antoniu Petkoviću –  strijelcu za 8:5 i 9:5 Mladosti, i  igraču koji je zajedno s Udovičićem dovršio posao koji je u  prve dvije četvrtine započeo  Hinić.
Plus od četiri pogotka Mladosti je jamčio mirni ulazak u  završnicu u kojoj su Riječani  zaprijetili preko Paškvalina i  Denesa Varge, no više od toga  nisu mogli. Točku na i stavio je  Udovičić kada je lobom s deset metara prevario nemoćnog  Cara, vratara Primorja. Prije  nego li se semafor oglasio posljednji put, mađarski je reprezentativac Denes Varga stigao samo ublažiti poraz i postaviti konačnih 10:8. Poslije  pet godina vaterpolisti iz hrvatske prijestolnice uzeli su  Kup titulu, sedmu ukupno.


 PRIMORJE EB – MLADOST 8:10


(2:2, 2:3, 1:4, 3:1)
ZADAR – Plivalište Višnjik. Gledatelja: 1.000. Suci: Štampalija (Tribunj)  i Periš (Split).
PRIMORJE EB: Car, Glavan 1, Paškvalin 1, Krapić 1, De. Varga 3,  Franković, Tiškivski, Jelača, Da. Varga 1, Barać, Beltrame, Garcia 1, Brala,  Krizman.
MLADOST: Pisk, Vukičević, Perić, Letica, Petković 2, Živković 1,  Udovičić 3, Karač, Brlečić, Muslim, Hinić 4, Buljubašić, Pavić, Lončar.
Igrač više: Primorje EB 13 (6), Mladost 11 (7).




 IZJAVILI SU


Emil Nikolić, trener Mladosti: Primorje se dokazalo kao dostojan protivnik.  Na našu sreću još nisu dovoljno uigrani, no imaju veliku koncentraciju  kvalitete i sasvim je sigurno da će ubrzo doseći željenu razinu. Utakmica se  prelomila u trenutku kada smo poveli s četiri pogotka razlike, a na nama je tada  bilo da sačuvamo prednost do kraja.
Vanja Udovičić, Mladost: Smatram da osvajanje Kupa opravdava sav naš  rad u proteklom periodu. Kad se sve ovako završi nepotrebno je previše pričati  o redoslijedu i načinu na koji je ostvareno. Zadovoljan sam što je nakon  nekoliko godina Mladost ponovno osvojila Kup i što se vraća na vrh hrvatskog  vaterpola, tamo gdje i pripada.  
Igor Hinić, Mladost: Primorje je superkvalitetna momčad. Bilo je teško,  ponajviše nakon zahtjevne utakmice s Jugom, no presudila je naša želja za  pobjedom. Naravno, i Primorje je imalo istu želju i sigurno da su očekivali više  od samo ulaska u finale. Sada nemamo previše vremena za slavlje, već se  moramo okrenuti obvezama u Euroligi.
Damir Glavan, Primorje: Mladost je uspješno opravdala ulogu favorita, a  pred nama je da pričekamo sljedeću priliku i pokušamo se potvrditi. Očekuje  nas još Europska liga, Jadranska liga i Prvenstvo Hrvatske u kojima možemo  pokazati napredak u igri te ostvariti bolje rezultate.