Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Floridski antropolog predavat će u Zadru o hrani Afrike

11.12.2011. 23:00
Floridski antropolog predavat će u Zadru o hrani Afrike


McDonald je dobitnik prestižne Fullbright stipendije. Stručnjak je na području antropologije hrane, njezinom uzgoju i proizvodnji u različitim dijelovima svijeta te ih godinama istražuje


Antropolog Michael McDonald s Florida Gulf Coast Universityja dolazi krajem veljače u Zadar i u ljetnom semestru će predavati na Odjelu za etnologiju i kulturnu antropologiju. McDonald je dobitnik prestižne Fullbright stipendije. Stručnjak je na području antropologije hrane, njezinom uzgoju i proizvodnji u različitim dijelovima svijeta te ih godinama istražuje.
– Gospodin McDonald nam se javio i kazao da bi htio doći na naše Sveučilište i predavati jedan semestar i dogovorili smo da dođe. Osim hrane bavi se i religijom te je dugo istraživao kulture Južne Amerike. Našim studentima će predavati o hrani i prehrambenim navikama Afrike, a budući da se ja bavim izvaneropskim kulturama, predavat ću Aziju pa ćemo se nadopunjavati, kaže Snježana Zorić, predstojnica Odjela za etnologiju i kulturnu antropologiju na zadarskom Sveučilištu. Nije znala reći kako je McDonald “došao” do zadarskog Sveučilišta, rekla je samo da Sveučilište i Odjel nisu raspisali nikakav natječaj, već im se McDonald, nakon što je dobio stipendiju, sam javio.
Fulbright stipendija omogućava predavačima, administratorima ili studentima da podučavaju ili studiraju u drugim zemljama te njihovim inozemnim kolegama da to isto rade u SAD-u. McDonald je peta osoba s mladog floridskog sveučilišta koja je dobila ovu stipendiju.
– Upoznat ću znanstvenike i profesore u Hrvatskoj i uspostaviti radnu vezu sa Sveučilištem koja će potrajati. To bi moglo biti korisno i za sveučilište i za državu Floridu, kazao je McDonald za floridski News Press.
Antropologija obuhvaća četiri područja istraživanja; kulturu, arheologiju, jezik i biologiju. McDonald je razvio zanimanje za antropologiju hrane dok je pohađao tečajeve stočarstva i agrikulture pri Mirovnim snagama. Specijalnost mu je hrana srednje Amerike, posebno ona iz Gvatemale i Hondurasa, te kako su tehnologija i kulturna evolucija utjecali na to što ljudi jedu i kako jedu. Primjerice, pojava konzervansa i hladnjaka značila je da se hrana više ne mora konzumirati u roku od nekoliko dana nakon branja, dok je mikrovalna pećnica revolucionalizirala vrijeme koje ljudi provode spremajući hranu.
– Zanimaju me načini na koje se hrana mijenja uz nove pristupe pripremanju i proizvodnji, zaključio je McDonald.