Gradski proračun manji za 41,2 milijuna kuna

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Ivan JAMIČIĆ
Rebalansi koji se donose koncem godine je stavljanje pred gotov čin - Sabina Glasovac (SDP)

Uz protivljenje  vijećnika SDP-a i HNS-a te  izjašnjavanje suzdržanima  Željka Perovića (DSU) i  Željka Predovana (HSLS),  Gradsko vijeće jučer je usvojilo rebalans proračuna za  2011. godinu, kojim je proračun smanjen za 41,2 milijuna kuna.

- U odnosu na prethodni  plan koji je bio 523 milijuna  kuna proračun je sada 481,7  milijuna kuna. Kada ovih  481,7 milijuna kuna umanjimo za kredit koji je ostvaren u ovom razdoblju,  naš proračun je 350 milijuna  kuna i on je dosta niži od  onoga što smo imali u prethodnim razdobljima. Komunalni doprinos koji bi trebao biti najveći prihod, kojim bi garantirali i veći razvoj, je manji za 30 milijuna  kuna. Investicije su, nažalost, stale i sve što je bilo  očekivano do kraja godine se  neće dogoditi, ali će se dogoditi u idućem razdoblju.  Do pada prihoda došlo je i u  stavci poreza na dohodak  zbog snižavanja porezne stope s 15 na 12%, a stanje u  gospodarstvu i smanjenje i  neisplata plaća uvelike su  doprinijeli smanjenju prihoda od poreza na dohodak za  9,6, milijuna. Što se tiče poreza na promet nekretnina,  tržište je uvelike stalo, pa je  time stavka od očekivanih  23 milijuna kuna smanjena  za 7 milijuna. Vezano uz  zakupnine, imali smo presudu kojom se Grad trebao  naplatiti za veći dio prihoda  od zakupa, ali jako puno je  još postupaka u stečajevima  i u sudskim postupcima i u  dokazivanju vlasništva, a kako se ovdje dogodio prigovor  i postupak ide dalje, tu naplatu ne možemo očekivati  nego će se ona dogoditi u  budućem razdoblju, izložila  je pročelnica Upravnog odjela za financije Grozdana  Perić.

Riješiti odnose s Gortanom

- 28,3 milijuna kuna iznosi  smanjenje u izvornim prihodima, to nije mala stvar. Od  31,2 milijuna kuna komunalni doprinos je 30 milijuna  kuna, a od toga se 15 milijuna kuna odnosi na zgrade  na TIZ-u. Pet godina nismo  u stanju posložiti odnose između Grada i Gortana, pet  godina su ljudi koji tamo  žive taoci tih odnosa, a mi  smo taoci toga da ne prihodujemo koliko bismo trebali,  rekla je Sabina Glasovac, istupajući u ime Kluba vijećnika SDP-a  dodajući kako „rebalansi koji se donose koncem godine već godinama  nisu usklađivanje, nego stavljanje pred gotov čin", dok  je njezina stranačka kolegica  Omerka Šarić-Frantin željela znati kolike su u ovom  trenutku dospjele, a neplaćene, obveze Grada Zadra prema proračunskim korisnicima te kolike će one  biti nakon rebalansiranog  proračuna.

Šarić je pitala i koliko iznosi dugovanje prema Gradu Zadru temeljem neplaćene komunalne naknade, te koliko se vlasnika nekretnina odazvalo pozivu za  legalizaciju napominjući kako je komunalni doprinos,  kojeg ti vlasnici moraju platiti, znatno veći od onog u  susjednim općinama.

- Do petka je ostvarenje  prihoda bilo 87,75% na izmijenjeni proračun. 421,8  milijuna je već ostvareno. U  ovom trenutku je naplaćena  komunalna naknada u iznosu od 25,7 milijuna kuna  od pravnih osoba za tekuću  godinu te 4,2 milijuna od  vlasnika stanova i 5,4 milijuna od vlasnika kuća. Razrezano je 42 milijuna kuna  za 2011., odgovorila je Perić.

Dragić: Nekić radi protiv  svog odjela

Najžešće protivljenje iz  opozicijskih redova izazvalo  je smanjenje sredstava za  javne potrebe u predškolskom odgoju i osnovnom  školstvu sa 44,9 na 38,5 milijuna kuna.

- Kada su u pitanju škole,  sredstva smo samo prenamijenili, jer su škole potrošile više za električnu  energiju i prijevoz učenika.  Iznos za stipendije smo smanjili jer nije moguće precizno  planirati budući da jedna pedagoška godina spada pod  dvije proračunske, ali smo  sve stipendije isplatili. Za  vrtiće smo snizili iznose jer  su vrtići imali svoje rezerve,  ali sve plaće i svih rashodi  vezani uz plaće su isplaćeni i  vrtići nisu oštećeni ni u  čemu, rekao je pročelnik UO  za odgoj i školstvo Joso Nekić...

- više pročitajte u tiskanom izdanju Zadarskog lista-

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno