Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Gradsko vijeće prihvatilo vlasništvo nad 22 posto dionica NK Zadra

11.12.2011. 23:00
Gradsko vijeće prihvatilo vlasništvo nad 22 posto  dionica NK Zadra


Grad Zadar, kako je napomenuo gradonačelnik Zvonimir Vrančić, ostaje vlasnik terena i tribina, a pravo korištenja terena može jednostrano otkazati uz najavu 12 mjeseci ranije


Nakon iscrpljujuće dvosatne rasprave  Gradsko vijeće je s milijun  kuna ulaganja prihvatilo započeti preoblikovanje NK  Zadra u dioničko društvo  koje će, donese li Vlada  odluku o ustupanju potraživanja klupskih neplaćenih poreza i doprinosa  u iznosu koji prelazi 5,2 milijuna kuna Gradu Zadru,  završiti vlasničkim udjelom  Grada u privatiziranom klubu od 22%. U dionice će,  uspije li privatizacija, biti  pretvoreno i pola milijuna  kuna koje klub duguje Gradu Zadru za neplaćenu komunalnu naknadu.
Prema rješenju Ministarstva znanosti, obrazovanja i  sporta utvrđen je temeljni kapital budućeg športskog dioničkog društva u iznosu od  30 milijuna kuna, koji se dijeli na 150.000 dionica nominalne vrijednosti 200 kuna  koje, u narednih četiri ili pet  ciklusa, idu u ponudu vjerovnicima i na tržište.
Grad Zadar, kako je napomenuo gradonačelnik  Zvonimir Vrančić, ostaje  vlasnik terena i tribina, a pravo korištenja terena može jednostrano otkazati uz najavu  12 mjeseci ranije.
– Ako sutra većinski vlasnik bude Berlusconi možemo  to naplatiti i milijun kuna  godišnje, rekao je Vrančić.
Opozicija tražila odgodu
O odluci o sudjelovanju  Grada Zadra u postupku preoblikovanja NK Zadra iz  športskog kluba – udruge za  natjecanje u sportsko dioničko društvo glasovalo se  nakon stanke, koju je u ime  Kluba vijećnika SDP-a tražila  Sabina Glasovac, smatrajući  da nije moguće donijeti odluku bez uvida u Elaborat o  preoblikovanju koji vijećnicima nije bio dostavljen.
Istupajući u ime Kluba vijećnika HNS-a i DSU-a, ali i  u pojedinačnoj raspravi, Vesna Sabolić (HNS) je u nekoliko navrata tražila da se  odlučivanje o preoblikovanju  NK Zadra odgodi.
– Nije vrijeme za donošenje  ovakve odluke u trenutku u  kojem ne znamo hoće li doći  do promjene zakona i kada ne  znamo hoće li Vlada Gradu  Zadru prepustiti 5,2 milijuna  kuna dugovanja kluba i kada  ne znamo što će se dogoditi  ako Grad Zadar postane dioničar. Bilo bi pametno i u  interesu Grada ovu raspravu  odgoditi. Ne želimo da  građani ostanu bez mogućnosti treniranja nogometa, ako  je NK Zadar jedini koji to  može raditi, ali želimo spriječiti da se Grad Zadar ne  uvali u još veće nevolje. Predlažem skidanje ove točke s  dnevnog reda, jer dioničar  ima obveze i ne može nas ne  biti briga kako je Klub došao  pred stečaj, rekla je Sabolić  referirajući se na izlaganje  gradonačelnika Vrančića koji  je zaobišao govoriti o uzrocima lošeg financijskog stanja  kluba. Sabolić je pokušala odgoditi raspravu o preoblikovanju napominjući i da se o  ovoj točki glasuje prije negoli  o rebalansu proračuna, kojim  se treba predvidjeti izdvajanje  od milijun kuna.
Nakon što je u stanci vijećnicima elaborat dat na  uvid, Ingrid Antičević-Marinović (SDP) je ustvrdila da je  riječ o opsežnom dokumentu  i predložila odgodu glasovanja za sljedeću sjednicu kako  bi vijećnici mogli donijeti meritornu odluku. Vrančić je taj  prijedlog odbio navodeći da  bi odgađanje donošenja odluke automatski značilo slanje  Kluba u stečaj, jer prvi krug  upisa dionica završava za tri  dana, a bez uplate Grada u  tom roku proces preoblikovanja ne bi ni mogao započeti.
 „Ne zna ljevica što radi  desnica”
– Kako vi predlažete da donesemo ovu odluku kada ne  znamo kako su u Klubu došli  do stečaja. Je li vam poznato,  gradonačelniče, da je NK Zadar od državnog poduzeća  Dalekovod dobio 12 milijuna  kuna i dok ne znamo koliki je  dug prema igračima. Neće taj  novac dati HDZ nego građani  ovoga grada i njih morate pitati. Bio bi minimum pristojnosti da ste se sastali s  vodstvom NK Zadra i upitali  bacamo li mi to novac u jamu  bezdanku, ali to niste učinili.  Koliko naših obrtnika ide u  stečaj, ali za njima nije nitko  plakao i njima se nije pomagalo, rekla je u raspravi  Antičević-Marinović dok je  njezin stranački kolega Šime  Vulelija traženje od vijećnika  da glasuju, a da elaborat nisu  vidjeli, nazvao skandalom prvog reda.
– Kada uskraćujete božićnice djelatnicima, onda ste kao  Grinch koji je ukrao Božić, a  prema NK Zadru ste kao  Djed Mraz i uz to se, kada  nama ne date Elaborat, ponašate po onoj biblijskoj;  „nek ne zna ljevica što radi  desnica”, dodala je Antičević-Marinović i za ovo od  predsjednika Gradskog vijeća  Živka Kolege (HDZ) zaradila  opomenu.
U konačnici su protiv odluke  glasovali vijećnici SDP-a,  HNS-a i DSU-a, a osim vijećnika HDZ-a i koalicijskih partnera Danijela Segarića (HSS) i  Duška Vukovića (HSU), za preoblikovanje su ruku digli i nezavisni Damir Kasap i Željko  Predovan (HSLS).


Šarić-Frantin: Neka se u privatizaciju uključe i benediktinke




Omerka Šarić-Frantin ocijenila je da o spašavanju NK Zadra  ne treba biti riječi ako se ne zna koliko je Klub zaradio  prodajom Marina Tomasova i Danijela Subašića Hajduku i je li  platio porez.
– U zadnje dvije godine smo za NK Zadar izdvojili 10 milijuna  kuna, a nama ste obrazložili da su to naknadno preuzeti ugovori  od prije, a mi nemamo pojma u  što smo uložili i imamo li pravo  traženja ili smo to darovali. Da  imamo Elaborat vidjeli bismo  da je 3 milijuna duga za mirovinsko osiguranje. Netko tim  ljudima kada tuže, a dobit će na  svakom sudu, mora platiti  doprinos za mirovinsko osiguranje, a ne čini mi se da će do  država učiniti za svaki klub koji  se toga sjeti preko noći. Sada  ispada da je naš krimen ako se  Klub proda. Stvarno me nije  briga za napade onih koji su  doveli klub u tu poziciju. S  obzirom da ste, gradonačelniče, izrazili skepsu da ne znate  hoće li svi vjerovnici svoja prava pretvoriti u dionice, ja bih  iskoristila prigodu i pozvala za pomoć časne sestre benediktinke. Ovom prigodom ih molim da se uključe u privatizaciju zadarskog Nogometnog kluba makar onako kako su  se uključile u privatizaciju splitskog Hajduka. Pokažimo i tako  da svi vodimo računa o našem gradu, rekla je Šarić-Frantin.


Vrančić: Na potezu je Vlada


– NK Zadar je stekao uvjete za pokretanje stečajnog postupka i po  Zakonu o sportu ima pravo pokrenuti proces preoblikovanja i to je  učinio. Da bi proces uspio potrebno je sudjelovanje lokalne samouprave, a u suprotnom ide u stečaj i likvidaciju. Grad Zadar se  opredijelio sudjelovati i ne preuzeti odgovornost da povuče NK Zadar  u stečaj i likvidaciju te da ćemo sudjelovati najmanjim mogućim  iznosom. Grad nema ambicija postati većinski vlasnik. Ne možemo  znati hoće li proces preoblikovanja završiti uspješno ili neće, ali Grad  neće sudjelovati ni u jednom sljedećom ciklusu upisa dionica, pa  makar u pitanje došao uspjeh preoblikovanja. Ovih milijun kuna  upisuje se na poseban račun, to su deponirana sredstva i, ako proces  uspije i formira se dioničko društvo, ono će donijeti Statut i taj će  Statut doći pred Gradsko vijeće. Ako proces ne uspije, Grad Zadar ima  pravo na povrat sredstava, rekao je Vrančić napominjući da ne vjeruje  da će tehnička Vlada donijeti odluku o prepuštanju klupskog duga za  poreze i doprinose, već da će to biti odluka nove Vlade.
– Dosadašnja Vlada je takve odluke donosila na prijedlog  Ministarstva financija, s tim da, ukoliko jedinica lokalne samouprave dionice u koje je dug pretvoren kasnije proda, državi  vraća 30% od zarade. Vlada će odlučiti hoće li taj iznos u cijelosti  prepustiti Gradu Zadru ili neće, a pretvaranje potraživanja RH u  dionice zbiva se tek u četvrtom ciklusu preoblikovanja, napomenuo  je Vrančić.