Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Puna božićnica zdravstvu, a ostalima samo polovina

11.12.2011. 23:00
Puna božićnica zdravstvu, a  ostalima samo polovina


Ukupan trošak božićnica u zdravstvu bit će veći od 87 milijuna kuna. Sindikat policije najavljuje da će, bude li potrebno, ući i u sporove radi naplate punog iznosa božićnice


Ni dva tjedna  prije Božića i tjedan dana  nakon parlamentarnih izbora Vlada je zaposlenima u  javnom sektoru ponudila isplatu polovine božićnice, pa  bi umjesto 1.250 kuna trebali dobiti 675 kuna. No, ne  odnosi se to na sve zaposlene jer je ministar zdravstva Darko Milinović obavijestio zaposlene u zdravstvu da će  dobiti puni iznos  božićnice predviđen kolektivnim ugovorom. Tako će  70 tisuća zaposenih u zdravstvu dobiti  božićnicu od  1.250 kuna, dok 180 tisuća  ljudi u vojsci, policiji, obrazovanju, državnoj upravi,  kulturi mogu računati na  675 kuna božićnice ako pristanu na Vladin prijedlog.  Drugi dio  božićnice Vlada,  kako se doznaje, nudi u sljedećoj godini, odnosno novac za isplatu morala bi u  proračunu pronaći nova  Vlada.
Ukalkuliran trošak
Posebno je zanimljvo da  se Vlada na ponudu sindikatima odlučila tek osam dana nakon izbora, iako se u  kriznim godinama već  krajem listopada počelo pregovarati oko isplate božićnice.  Tako  su se u državnoj upravi  i velikom dijelu javnog sektora prošle godine odrekli  božićnice, a božićnicu su  opet dobili jedino zaposleni  u zdravstvu.
Oni božićnicu, kako nam  je pojasnio ministar Milinović, dobivaju iz proračuna  HZZO-a i bolnica, pa je taj  trošak ukalkuliran već na  početku godine. Druga je  zanimljivost i da Milinović  zaposlene nije o isplati  božićnica obavijestio prije  izbora nego je to učinio svojim dopisom tek četiri dana  nakon toga. Ukupan trošak  božićnica u zdravstvu bit će  veći od 87 milijuna kuna.
Ostali zaposleni u javnom  sektoru božićnice dobivaju  direktno iz proračuna, odnosno preko Državne riznice i čini se da je iznos od  675 kuna jedino što im Vlada može ponuditi u ovom  trenutku i to bi državu  koštalo 121 milijun kuna.
Ministri na odlasku nisu  baš sretni zbog isplate pune  božićnice u zdravstvu jer  znaju da će to otežati njihove pregovore oko isplate 50  posto božićnice sa sindikatima koji predstavljaju 180  tisuća zaposlenih u javnom  sektoru.
Neozbiljan prijedlog
Već se oglasio Sindikat  policije koji ne pristaje na  takav prijedlog i poziva Vladu “na razum i odgovornost  te poštovanje propisa isplatom punog iznosa božićnice  za 2011. godinu u visini od  1.250 kuna”. U svom očitovanju iz policijskog sindikata otkrivaju da ih je ministar uprave Davorin Mlakar tek jučer na sastanku  “priupitao” bi li pristali na  isplatu božićnice za 2011.  godinu u polovičnom iznosu, što su sindikat državnih  službi odbili  uz upozorenje  da se radi o neformalnom  prijedlogu jer nije iznesen  na sastanku pregovaračkih  odbora Vlade i sindikata  državnih službi.
– Smatramo neozbiljnim i  neodgovornim da se ovakav  prijedlog Vlade postavlja 12.  prosinca,  gotovo pred samu  obvezu isplate božićnice. To  je krajnje neozbiljno jer je  takav zahtjev trebao biti  upućen znatno ranije. Također se postavlja pitanje da  li se ovaj prijedlog daje sada  jer se možda čekalo da  prođu izbori?!, piše u  priopćenju Sindikata policije. Najavljuju da će oni,  ukoliko Vlada ne isplati puni iznos božićnice,  ući u sporove radi naplate punog iznosa božićnice, a  smatraju  krajnje neozbiljnim  i to što  se budućoj vladi želi ostaviti  obveza i teret za koji nije  odgovorna. Posebno ih smeta što za jedne, zaposlene u  zdravstvu, vrijedi Kolektivni ugovor, a za druge ne.