Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

U šijavici i zdravici udružili se bećari i pastiri

11.12.2011. 23:00
U šijavici i zdravici udružili se bećari i pastiri


Folkloraši iz čitave Hrvatske i iz Hercegovine su pokazali bogatstvo hrvatske baštine na 5. međužupanijskoj smotri folklora Benkovac ususret Božiću 2011.


Folkloraši iz čitave Hrvatske i iz Hercegovine u subotu su pokazali bogatstvo hrvatske baštine na 5. međužupanijskoj smotri folklora Benkovac ususret Božiću 2011. u organizaciji KUD-a Branimir iz Benkovca i Turističke zajednice grada Benkovca. U subotu su tako svi putevi vodili u ovaj ravnokotarski gradić, kako je rekao voditelj programa Mihovil Brkić Mijo, Benkovac je taj dan bio “Hrvatska u malom” – tradicionalni benkovački sajam kao i svakog 10. u mjesecu, degustacija maslinova ulja i vina u Nadinu i smotra folklora u prepunom benkovačkom Domu kulture.
Smotra se održavala pod pokroviteljstvom Zadarske županije i Grada Benkovca, a na početku se u ime pokrovitelja obratio dogradonačelnik Mirko Erstić.
Nikad više KUD-ova
– Kad smo počeli s organizacijom smotre, moram priznati da sam bio malo skeptičan. A evo nas već na petoj smotri. Nikad više KUD-ova i nikad bolja posjećenost, ponosan je bio Erstić.
Kamena kućica, bor i jaslice. Nošnje od vune, sukna, koralja i zlata. Običaji gange, kola, šijavice, rugalice i zdravice u izvedbi bećara ili pastira. Rezanje pršuta, pletenje vune, biranje mlade, zveckanje dukata s čizama, zvuk gluhog kola i sve to redovito popraćeno velikim pljeskom… Ukratko, vesela je bila atmosfera ove zimske benkovačke večeri.
Uz domaćinski KUD Branimir, nastupali su Folklorni ansambl Lisinski iz Vinkovaca, KUD Vrgorska krajina iz Vrgorca, Folklorna skupina Rapski tanac s otoka Raba, KUD Koralj s otoka Zlarina, KUD Kupinečki kraljevec iz Zagreba, KUD Radovin iz Radovina, KUD Luka Lukić iz Brodskog varoša kraj Slavonskog Broda, KUD Zora iz Betine na Murteru te Kulturno-športsko društvo Rakitno iz Rakitnog kraj Posušja.
Uz glasno odobravanje publike, skupine su nastupale i pod budnim okom prosudbenog povjerenstva. U njemu su bili Dragica Rogić, voditeljica i koreografkinja, Marina Ninčević, prof. povijesti i geografije i Danijel Šota, umjetnički voditelj Vinkovačkih jeseni, koji je publiku počastio izvedbom pjesama “Ne dirajte mi večeras” i “Ti si moja tajna najveća” u duetu s voditeljicom KUD-a Rapski tanac. Pratio ih je Tamburaški sastav Sokol iz Slavonskog broda.
Najbolji od najboljih
Bogatstvo i raznolikost ostavštine naših predaka najbolje su se mogli vidjeti na izboru za najoriginalniji par u tradicijskoj nošnji. Svaka skupina predstavila je uglavnom po dvije nošnje – za udane i neudane žene ili za svečane i svakodnevne prilike… Osim vuštana, pregače, nazubaka, tkanice, krožata, koje imaju većina nošnji, mogla se tu vidjeti kabanica od vune, kubura, nožić ili žensko oglavlje puno perlica i ogledalaca.
Nakon zanimljivog predstavljanja, žiri je najoriginalnijim proglasio par iz KŠD-a Rakitno. A pohvalnice za nošnju su dobili par iz KUD-a Kupinečki kraljevec i bračni par Uzelac iz KUD-a Radovin, koji je žiri i publiku osvojio svojom duhovitošću i jednostavnošću. Prosudbeno povjerenstvo za najoriginalniji par bili su Mile Marić iz Grada Benkovca, Vesna Matešić, predsjednica KUD-a Sv. Ivan Glavosijek iz Raštana Donjih i Ksenija Čirjak, predsjednica KUD-a Branimir iz Benkovca. Parovima i predstavnicima svih sudionika smotre zahvalnice su uručili Vanja Čvrljak, direktor benkovačkog TZ-a, Mile Marić i Ksenija Čirjak.
Čirjak je bila jako zadovoljna kako je prošla 5. smotra Benkovac ususret Božiću.
– Na smotru Benkovac ususret Božiću nastojimo pozvati uvijek različite KUD-ove iz svih krajeva Hrvatske da naši Benkovčani i drugi gosti vide raznolike običaje, nošnje, kola i napjeve naše zemlje. To se pokazalo kao pun pogodak i drago mi je da našim sugrađanima možemo darovati takvu manifestaciju. Osim toga, članovi KUD-ova iz cijele Hrvatske žele upoznati ravnokotarski kraj i rado dolaze ovamo pa se tako kroz folklor i kulturu povezujemo i njegujemo nova i stara prijateljstva, rekla je Čirjak.
Svi sudionici zatvorili su smotru zajedničkom pjesmom “Jedna je Hrvatska” i zaključili da jedva čekaju da Benkovac opet dođe ususret Božiću.