Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Vrančić pozvao oporbu da mu se pridruži u šetnji gradom

11.12.2011. 23:00
Vrančić pozvao oporbu da mu se  pridruži u šetnji gradom


Zakupci poslovnih prostora u vlasništvu  Grada Zadra dva će mjeseca, od 1. siječnja do 26.  veljače, plaćati 10 posto manju zakupninu. Preduvjet  je da uredno podmiruju svoje obveze prema Gradu  Zadru. Međutim, smanjenje najamnine ne odnosi se na  banke i igre na sreću, koje i u ovim kriznim vremenima  posluju visoko profitabilno. Ovu odluku podržali su  jučer i oporbeni vijećnici u GV-u Zadra iako, kako  kaže Omerka Šarić-Frantin, ne znaju njene efekte te  bio se prije moglo razmisliti kako dugogodišnjim zakupcima poput Foto Vjeke, omogućiti da iste prostore  otkupe. Štoviše, siječanj i veljača nisu toliko referentni  za poslovanje tvrtki, pa bi se odluka o smanjenju  zakupnine mogla i produžiti. Jer ako se „pritisnu”  zakupci, postoji bojazan da od gradonačelnikova „Đira  po gradu” neće biti ni za bakalar. Gradonačelnik  Vrančić je rekao da je svjestan da od ove akcije neće  biti velikih efekata, ali da “Đir po gradu” već daje  rezultate, pa je pozvao i oporbu da mu se pridruži u  šetnji gradom. Štoviše, Grad je izgleda pripremio kriterije za otkup poslovnih prostora u njegovom vlasništvu, ali je gradonačelnik Vrančić iskazao otvorenu  bojaznost da će nova vlast povući ovaj zakon iz procedure.
No, ono što je sigurno jest da će građani sufinancirati  novu katastarsku izmjeru i obnovu zemljišnih knjiga.  Oni koji su u potpunosti sredili svoje vlasništvo, plaćat  će 300 kuna. Oni koji nemaju u cijelosti riješeno  zemljišno-knjižno stanje nekretnina, tj. za suinvestitore koji  imaju jednu katastarsku česticu ili etažno  vlasništvo u stambenoj zgradi jedne jedinice plaćat će  1.500 kuna. Suinvestitori koji imaju dvije ili više katastarskih čestica plaćat će 4.000 kuna. Time je smanjen prvobitni prijedlog u iznosu 500 i 2.000 kuna za  prve dvije kategorije, a najveći prijepor iskazala je  SDP-ova vijećnica Ingrid Antičević-Marinović koja je  kazala da se s 300 kuna kažnjavaju oni koji su bili  uzoriti i na vrijeme legalizirali i riješili svoje stanje u  zemljišnim knjigama i katastru ili sa 4.000 kuna oni  koji su riješili sve svoje nekretnine, ali im se u sudskom postupku pronašlo da imaju u vlasništvu neki  kokošinjac.
U dijelu izmjena prostorno-planske dokumentacije izmijenjen je UPU Barbaričine. Naime, u toj zoni koju  presijeca Kalmetina, na zahtjev OMV-a mijenjao se  samo tekstualni dio, koji nije dovoljno dobro popratio  gradnju dviju benzinskih postaja na tom području.