Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Bliži se Božić, a mi ni za kruh nemamo!

Autor: Suzana Bandić

11.12.2012. 23:00
Bliži se Božić, a mi ni za kruh nemamo!

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Na čekanju smo, a ni same ne znamo što čekamo. Bliži se Božić, a mi ni za kruh nemamo. Čule smo da je prošli tjedan bila inspekcija, ali što mi od toga imamo?! Treba svaki dan jesti – ispričale su nam radnice iz Benkovca


Tri inspekcijska nadzora obavljena su prošli tjedan u Adriji Zadar 1 d.o.o. na traženje predstavnika sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji i vodoprivredi.
Najprije je u srijedu u tvrtku stigla financijska inspekcija, a dva dana kasnije s radnicama su razgovarali inspektori za zaštitu na radu i zaštitu radničkih prava. Što su pronašli, bit će poznato za nekoliko dana.
Usprkos pokušajima sindikata da zaštite svih 286 radnika bivše Adrije d.d., ugovorom potpisanih prava izuzeto je 27 radnica s područja Benkovca te još 50-ak iz Knina koje ne rade još otkako su Neven Badurina i Jadranko Lisica polovinom listopada preuzeli Adriju d.d. od Miodraga Lacića.
– Mi ne radimo od prije dva tjedna kad nam je Jadranko Lisica ponudio ugovor na određeno radno vrijeme od tri mjeseca. To smo odbile jer imamo ugovor na neodređeno. Ako smo višak, a onda neka nam daju otpremnine i kao takve nas otpuste da se možemo prijaviti na Zavod za zapošljavanje i tražiti neka prava – ističu ogorčene radnice umorne od obećanja i čekanja. Zaostale sada već četiri plaće, usprkos obećanjima i činjenici da su sve dokumente predale na FINA-u kako bi se ovrhom naplatile, kažu kako ni do danas nisu dobile.
– Na čekanju smo, a ni same ne znamo što čekamo. Bliži se Božić, a mi ni za kruh nemamo. Čule smo da je prošli tjedan bila inspekcija, ali što mi od toga imamo?! Treba svaki dan jesti – ispričale su nam radnice iz Benkovca napominjući kako je sve očitije da su prevarene.
Suvlasnici Adrije Zadar 1 d.o.o. Badurina i Lisica po preuzimanju Adrije d.d. od Lacića potpisali su ugovor kojim se obvezuju preuzeti svih 286 radnika sa svim njihovim pravima, a dogovoreno je i da se isplate zaostale plaće. Dva tjedna kasnije Badurina i Lisica su donijeli jednostrani aneks ugovoru kojim su priznali dugovanje samo prema radnicama koje su zadržali na poslu, dok su ostale uputili da se obrate prijašnjem poslodavcu.
Upravo zbog nepoštovanja potpisanog ugovora o zakupu na rok od pet godina sindikalni povjerenici predali su DORH-u prijave protiv svih potpisnika ugovora, a kako neslužbeno saznajemo, neke pravne korake poduzeo je i Miodrag Lacić. Što će s ovom najvećom roboprerađivačkom tvrtkom na Mediteranu biti, nitko još sa sigurnošću ne može kazati. Po jednima vrlo je izvjestan raskid ugovora o zakupu i otvaranje predstečajne nagodbe.


Radnicima koji su ostali u proizvodnji isplaćeni zaostaci




Sindikalni povjerenik PPDIV-a u Adriji Mladen Marinović potvrdio nam je kako na posao nisu pozvane radnice iz Benkovca i Knina te da im do danas nisu isplaćene plaće.
– Mi koji smo ostali na poslu dobili smo zaostatke. Proizvodnja je pokrenuta, a dnevno se radi oko 1.200 konzervi. Novi poslodavac obećao nam je redovitu isplatu i mi se nadamo da će tako i biti – kaže Marinović, dodajući kako će se za nekoliko dana sve znati jer bi tada prva plaća od novog poslodavca trebala sjesti na tekuće račune zaposlenika. Inače, u zadarskoj Adriji danas radi 300-tinjak radnika od kojih je 30 novozaposlenih.