Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Nova svjetska priznanja Gligorinim sirevima

Autor: Z L

11.12.2012. 23:00
Nova svjetska priznanja Gligorinim sirevima


Ponosan sam posebno na rezultate Kozjeg sira s tartufima i sira Žigljen. Svi radimo vrlo naporno na održavanju visokih standarda u kvaliteti koju očekujemo od naših proizvoda, a ove nagrade su prava potvrda naših napora, kazao je Šime Gligora


Sirana Gligora trijumfirala je sa četiri medalje na World Cheese Awardu 2012. te zlatom i broncom u Austriji.
2012. je još jedna značajna godina za Siranu Gligora koja je upravo dobila šesnaestu međunarodnu nagradu od veljače.
Gligorin potpuno novi Kozji sir Tartufi bio je iznenađenje na World Cheese Awardu i sasvim zasluženo dobio srebrnu medalju na svom prvom natjecanju. Sir se natjecao u klasi sireva od kozjeg mlijeka s dodacima s više od 24 svjetska proslavljena sira.
Šime Gligora, izvršni direktor, ponosan je na osvojene nagrade.
Na sajmu 2.781 vrsta sira
– Ponosan sam posebno na rezultate Kozjeg sira Tartufi i sira Žigljen. Svi radimo vrlo naporno na održavanju visokih standarda u kvaliteti koju očekujemo od naših proizvoda, a ove nagrade su prava potvrda naših napora, kazao je Gligora.
Suci ocjenjivači, njih 255 iz cijelog svijeta, ocjenjivalo je sve zajedno 2.781 vrstu sira. Paški sir i Gligorin Težački sir od kravljeg mlijeka dobili su broncu u kategorijama sira od ovčjeg mlijeka i u kategoriji tvrdih sireva, dok sir Žigljen, od mješavine dalmatinskog kravljeg i ovčjeg mlijeka, nastavlja jačati svoju reputaciju kao jedan od najboljih hrvatskih sireva sa srebrnom medaljom u kategoriji miješanih mlijeka.
World Cheese Award koju vodi britanski Guild of Fine Food je najveće i najcjenjenije natjecanje tog tipa u svijetu. Ove godine okupilo je 2.781 vrstu sira iz 30 zemalja pod jednim krovom te postalo Big Cheese i za međunarodna natjecanja.
Natjecanje je globalno sa samo 25% britanskih izlagača. Ostali su iz Irske, Novog Zelanda, SAD-a, Španjolske, Hrvatske, Nizozemske, Italije, Norveške, Francuske, Belgije, Austrije, Švedske, Cipra, Slovačke, Kanade, Australije, Grčke, Njemačke, Južne Afrike, Švicarske, Portugala, Danske i Rusije. Tijekom zadnjih desetak godina natjecanje se održavalo u Dublinu, Kanarima i Londonu, a posljednje u National Exhibition Centre u Birminghamu.
Zlatni Paški sir
Prije nego što se pozornost mljekara usmjerila na Birmingham, centar sirarskog svijeta je bio u Austriji, u mjestu Hopfgaten. Tim od 33 poznate osobe i poznavatelja sira ocjenjivao je sireve iz 137 zemalja među kojima su Švicarska, Austrija, Hrvatska, Njemačka, Italija, Španjolska i Kanada tražeći pobjednike i najvišu kvalitetu.
Sirana Gligora je poslala dva sira, Paški u kategoriji ovčjih sireva i Žigljen u kategoriji sireva od miješanog mlijeka. Dr. Klaus Dillinger s Federal Institute i svaki od 33 ocjenjivača stručno i profesionalno prosudili su svaki pojedini sir. Tim se sastojao od domaćih i europskih stručnjaka i kupaca sira. Kod pristupa siru posebna se pozornost stavljala na okus i glatkoću uzoraka sira.
Paški sir je proglašen najboljim među ovčjim sirevima osvojivši zlato. Više sudaca je dodijelilo 19 od 20 bodova što se tiče vanjskog i unutarnjeg izgleda, teksture i okusa. To znači da je Paški sir bio bolji i od nekih etabliranih austrijskih i švicarskih sireva koji su završili na drugom i trećem mjestu. Gligorin sir Žigljen, koji je prošle godine proglašen najboljim na svijetu među sirevima od miješanog mlijeka, osvojio je brončanu medalju.