Žampere u sve udžbenike

Slika korisnika admin
Autor: 

Sedamdesetih godina prošlog stoljeća Žman na Dugom otoku turistički je prodisao.

Domaća hrana, izvrsno vino, voće, povrće i riba. Veličanstveni krajobraz.

U pčelara i maslinara Budimira Vidulića slavilo se. Renate je rekla: Da.

Ljubav mladog Žmanca i Njemice potvrđena je u žmanskoj crikvi.

U ljubavi i radu razvili su poljodjelstvo s vrhunskim proizvodima maslinovog ulja, vina, meda i sira.

Vriskov, bušinčev, kaduljin i smiljkov nektar zaštitni su znak Budimirovog meda.

Renate, odgojena u poduzetničkom duhu svog njemačkog doma, svojoj djeci Juraju, Danici, Zvonimiru, Tomislavu i Katici utkala je ljubav za dom i  stvaranje, jačajući im ponos i dostojanstvo preko požrtvovnosti, radišnosti, ustrajnosti i izdržljivosti.

Nikica Žampera i Katica rođena Vidulić s djecom Josipom, Petrom i Markom nastavljaju bogatu tradiciju žmanskih poljodjelaca baveći se izvornim prirodnim kozarstvom, ekološkim maslinarstvom i vinogradarstvom.

Zapuštena makija, obrasli doci, napuštene vinogradarske i maslinarske terase, po kojoj pasu mufloni, srž su ekološke proizvodnje žamperinih koza.

Njihov kozji sir preko mlika, dobiva nabijen vonj žmanskog brsta, sastavljenog od kadulje, vriska, smrdele, bušinca, planike, koromača, smriča i badljača. Mirisni sag povezan i sadržan u okusima sira, granajući se i puneći okusne pupoljčiće usta i zaustine, nevjerojatnom jakosti proizvodi osjetilne doživljaje u povratnom srazu sirnog blaženstva.

Da bi ovaj otok i mnogi drugi hrvatski otoci preživjeli, poduprimo i širimo ovaj pozitivni Žamperin kod.

Uvrstimo ih kao primjer u sve priručnike, učimo od njih, osnažimo u sebi njihov poduzetnički duh i nađimo im sljedbenike.

Vaš Bage

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno