Bez energetskog certifikata nema ni oglašavanja?!

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Zvonko KUCELIN
Zoran Marasović, vlasnik zadarske agencije za posredovanje u prometu nekretninama

Od 1. srpnja 2013. od kada smo i službeno postali članica Europske Unije u Hrvatskoj se ne može prodati, odnosno iznajmiti stan ili poslovni prostor, a da nema energetski certifikat izdan od ovlaštene osobe.

I prije nego smo pristupili u EU najavljivalo se kako će zgrade i stanovi trebati imati energetski certifikat i to stanovi površine preko 50 m2, te sve javne ustanove preko 500 m2 (pošte, banke, škole i sl.). Ove potonje s tim dokumentom u obvezi su bile već do 31.12. prošle godine, dok je rok za zgrade preko 250 m2 9. srpnja 2015. godine.

- Prema tom zakonu od 1. srpnja ove godine postojeće zgrade moraju imati važeći energetski certifikat, a samostalne cjeline koje se iznajmljuju, daju na leasing ili u zakup moraju imati važeći energetski certifikat dostupan najmoprimcu ili zakupcu prije sklapanja ugovora i to počevši od 1. siječnja 2016. godine, pojašnjava Zoran Marasović, vlasnik zadarske agencije za posredovanje u prometu nekretninama Dalmatis.

Po novom zakonu koji je u pripremi, sve nekretnine koje se oglašavaju na bilo koji način putem medija, tiskovina, internetskih oglašavača, a time i preko agencije za posredovanje u prodaji nekretnina, moraju imati istaknutu kategorizaciju razreda energetskog certificiranja. Novi zakon trebao bi stupiti na snagu već prvim danom sljedeće godine, a to je za 20-ak dana.

- Ovime bi došlo do domino efekta, dakle novi zakon bi se loše odrazio na sve. Ljudi će na ovaj način odustati od toga da legalno, putem posrednika prodaju nekretninu, a onda se definitivno otvara prostor za nelegalno odnosno crno tržišta nekretnina. Time će dodatno pasti promet nekretninama, pa će ionako ugroženo poslovanje agencija za prodaju nekretnina biti katastrofalno za sve nas. Manje će biti realizacije kupoprodaje, samim tim i manje poreza na promet nekretnina, posla za javne bilježnike, realizacije kredita putem banaka, pojašnjava Marasović domino efekt eventualne primjene novoga zakona o prodaji nekretnina.

 

 

 

 

 

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno