Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Okućnice s citrusima u zavjetrini

11.12.2013. 23:00
Okućnice s citrusima u zavjetrini


Egzotika mirisa i okusa citrusa: limuna, limete, mandarine, grejpfruta, naranče i kumquata posebno nam godi zimi pa je u to vrijeme najveća potražnja na njima. Plodovi, sokovi i eterična ulja citrusa odavno se koriste u prehrani. Zbog prisutnosti vrlo vrijednih sastojaka u njihovim plodovima, a posebno visokog udjela vitamina C, plodovi se rabe u medicini i kozmetici.
Ne podnose buru
Imati poneko stablo citrusa na vlastitoj okućnici nije nikakav problem na otocima i priobalju. Odgovaraju im tla lakše teksture, pjeskovito-ilovasta, koja su dobro drenirana. Citrusi su različito otporni prema niskim temperaturama. Temperatura od minus 8 stupnjeva Celzijevih potpuno uništava limun, temperatura od minus 10 stupnjeva naranču, od minus 12 mandarinu. Stablo kumquata podnosi niske temperature do minus 11 stupnjeva Celzijevih, listovi stradaju na minus 8 stupnjeva a plodovi na minus 5 stupnjeva.
   Citrusi su voćne vrste malih zahtjeva tijekom uzgoja. Pri odabiru lokacije za njihovu sadnju treba izbjegavati mjesta s jačim udarom bure. Dobro uspijevaju u zavjetrini kuća na južnim ekspozicijama.  Da bi stabla agruma uspješno prezimila na mjestu jačih udara bure, u kasnu jesen stabla treba omotati mrežastim materijalom. Omotavanjem bura neće lamatati granama i tako će se bolje očuvati.
Limun dvaput rodi
 Limun je najrasprostranjeniji citrus u našim vrtovima i okućnicama. Ne samo zbog bogatstva kvalitetnih plodova, već i ljepote biljke i mirisnih cvjetova. Naime, limun cvate cijele godine i stvara plodove pa je njegovo stablo vrlo lijepo kad se istodobno na njemu nalaze bijeli cvjetovi, mali zeleni plodovi i veliki žuti limuni.
   U našem podneblju limunovo drvo rodi dvaput godišnje. Proljetna cvatnja iz koje izrastaju najbolji plodovi traje najmanje dva mjeseca. Isto toliko dugo zreli plodovi mogu čekati branje na grani što dozvoljava neprekidno branje tijekom cijele zime, od studenog pa do travnja ili svibnja. Druga cvatnja traje u kolovozu i rujnu, a plodovi se počinju brati u svibnju, odmah nakon što se poberu zadnji zimski plodovi. Jedno odraslo drvo u povoljnim klimatskim uvjetima daje 600-800 plodova godišnje.
Washington navel
 Naranča se sve više udomaćuje u našim vrtovima i okućnicama. Naročito je atraktivna sorta Washington navel krupnih plodova. Ova sorta naranče zrije u doba Adventa pa ne samo da slatki plodovi vesele ukućane, već je i lijep božićni poklon.
   Kao što je opisano agrumi su vrlo skromne biljke koje uz malu pažnju mogu biti korisne u svakom vrtu. Ukoliko na vašoj okućnici ima malo slobodnog prostora posadite bar jedno stablo na vašu radost i radost vaših ukućana.