Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Svi su ludi za “LoLy te voli”

11.12.2013. 23:00
Svi su ludi za  “LoLy te voli”


Zagrebačka Zlatna pirueta najstarije je klizačko natjecanje  na svijetu, a s ovog, 46. po redu natjecanja sa zlatnim odličjem oko vrata   je otišla Koreanka Yuna Kim. Njeno ime je malo poznato onima koji nisu  ljubitelji klizanja na ledu, a riječ je o zlatnoj olimpijki i sedmoj najplaćenijoj sportašici svijeta. Kim zarađuje milijune od reklama i u Koreji  sve što ona dotakne i reklamira – rasproda se preko noći. No, da će Yuna  Kim donijeti popularnost dvjema Hrvaticama, točnije dvjema djevojkama koje žive u Zadru, to nitko nije očekivao. A ponajmanje same Andrea  Paštrović (30) i Antonija Martinović (32) koje se kriju iza imena “LoLy te  voli”.
“LoLy te voli” poznato je ime ljubiteljicama rukotvorina i mode, a riječ  je unikatnim preslatkim malenim, šarenim lutkicama velikih očiju koje  se nose kao modni dodatak bez obzira na godine. LoLyce se nose kao  privjesci za ogrlice i brošići, a u posljednjih godinu i pol, od kada je prva  lutkica ugledala svjetlost dana,  za njima su poludjele djevojčice, djevojke, žene… Među poznatima koji nose  LoLyce oko vrata ili na reveru su  Lana Klingor Mihić, Danijela Martinović, Blaženka Leib, slavna američka  spisateljica  Susan Elizabeth Phillips… Antonija i Andrea to ne vole isticati  jer im je svaki osmijeh koji LoLyce izmame svojim vlasnicama jednako  važan.
Ples sa klizaljkama
Sve je započelo u veljači na Europskom prvenstvu u klizanju u Zagrebu kada su se pojavile prve LoLyce klizačice zahvaljujući Lani Klingor  Mihić i predsjednici Klizačkog saveza Morani Paliković Gruden. Suradnja se nastavila na netom završenoj Pirueti. U dogovoru s Moranom Paliković Gruden i PR-icom Lanom Klingor, osmislile su LoLy klizačicu koja  predstavlja Zagreb, Hrvatsku i Zlatnu piruetu. Svaki natjecatelj, bila je  ideja, otići će s natjecanja s Lolycom kao uspomenom na taj događaj.
– Osmislile smo LoLy klizačice u crvenim, bijelim i plavim bojama koje  nose haljinu trobojnicu na kojoj je licitarsko srce i crveno-bijeli šal oko  vrata. Namijenjene su natjecateljima i jedan dio bio je za prodaju posjetiteljima. Znale smo da nas čeka veliki posao i da će biti neprospavanih  noćiju. I bio je stvarno veliki izazov, naš najveći projekt do sada. Ali, s  druge strane smo znale da nam je to odskočna daska,  govore djevojke  koje nisu ni sanjale da će lutkice planuti u trenu.
Olimpijska i pobjednica Piruete, Yuna Kim odabrala je lutkicu sa zelenim očima, smeđe kose i bijelim klizaljkama od koje se nije odvajala. A  kako ju je u stopu pratila horda navijača, (samo iz Koreje i Japana ih je u  zagrebačkom Domu sportova bilo oko 2.000), svi su htjeli lutkicu kakvu  ima Kim. Njene slike s lutkicom prenijeli su njeni fanovi i u trenutku  je  zavladala LoLymanija. No, na žalost, LoLyca nije bilo toliko i Korejci su  na sve strane po Zagrebu tražili gdje mogu kupiti LoLy lutkice.
Sanda Dubravčić je u Plesu sa zvijezdama pokazala svoju Loly klizačicu Barbari Kolar i na taj način neplanirano napravila djevojkama reklamu u televizijskom primetimeu. A čestitke i pomama za lutkicama  krenule su kao lavina.
Nadamo se uspjehu i u našem Zadru
Djevojke koje se nikad do sada nisu okušale u klizanju, u posao s lutkicama su ušle sasvim slučajno. Andrea Paštrović, Riječanka je koja od  svoje trinaeste godine živi u Zadru i smatra se Zadrankom. Radila je kao  trgovkinja i prije godinu dana pridružila se neslavnoj brojci nezaposlenih u Hrvatskoj. Ista sudbina zatekla je i Zagrepčanku Antoniju koja je  radila kao grafički dizajner u jednoj novinskoj kući koja je preko noći stavila ključ u bravu. Antonija,  koja je završila školu primijenjene umjetnosti, imala je ideju napraviti curicu, a to joj je bio prvi doticaj s fimo masom. Dvije prijateljice zajedno su razradile izgled lutkica, a prve su bile  namijenjene sestrama i prijateljicama. Facebook je napravio svoje, pa se  Antonija preselila u Zadar, a hobi je prerastao u posao.
– Naravno da se nismo nadale da će LoLyce postati tako popularne, ali  smo priželjkivale to. Obožavamo ih, a vole ih i žene svih dobnih skupina.  Majke ih kupuju za svoje bebe kao modni detalj, dečki i muževi ih potajice naručuju za svoje bolje polovice. I onda traže savjete i preporuke. Jedna od narudžbi na koju se ne možeš ne raznježiti je i ta kad nam je mladoženja naručio LoLy mladenku i poklonio ju budućoj supruzi za  vjenčanje. Nosila ju je na vjenčanici, kažu djevojke kojima je zanimljivo  kako se dečki oduševe lutkicama. Jedan je kupio LoLycu djevojci, a bio je  toliko oduševljen da im je rekao da bi je najradije i sam nosio, ali da s lutkicom na reveru ne bi baš izgledao muževno.
LoLyce dolaze u tri veličine: “normalne” od 9, Palčice od 6 centimetara, a novost su i BeboLoLyce od 3 centimetra. Svaka ima svoje ime, a nerijetko dobiju ime i po budućim vlasnicama koje same mogu kreirati  kakve će oči, kosu, haljinicu i modne dodatke imati njihova LoLyca.  Izrađuju se od fimo mase, kože, akrilnih boja, raznih metalnih dodataka,  svilenih traka, cirkonića… Za sada se mogu kupiti samo preko web stranice i facebooka, te na štandu u Rijeci na Božićnom sajmu. Djevojke planiraju proširenje asortimana i uskoro će u ponudi biti LoLy šalice, balzam za usne LoLybelo…
– U Zadru su nas odbili na nekoliko mjesta. Možda sad nešto bude, jer  LoLyce ipak ovdje žive, rade i nastaju, kažu Antonija i Andrea koje se ne  zamaraju previše što će biti i citiraju svog omiljenog Gibonija: “Na poljima od snova, ne pušta se korijenje…”