Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Zadarski fotografi kao poveznica Ukrajine i Hrvatske

11.12.2013. 23:00
Zadarski fotografi kao poveznica Ukrajine i Hrvatske


“Bila Hrvatska” je međunarodni projekt suradnje između Ukrajine i Hrvatske koji je krenuo u ljeto 2013. i do sad je rezultirao likovnim kolonijama, izložbama te znanstvenom suradnjom


Ulazni dio Zračne luke Zadar od jučer krase slike ukrajinskog grada Lavova. Uz otvorenje izložbe fotografija autora Borisa Zubčića i Aleksandra Bonačića s temom “LVIV 2013” održana je konferencija za novinare na kojoj je bilo riječi o puno širem projektu unutar kojeg je organizirana i ova izložba. Naime, izložba je nastala u sklopu projekta “Bila Hrvatska” prilikom održavanja multimedijalne izložbe nekoliko zadarskih autora u gradu Lavovu, u Galiciji, zapadna Ukrajina.
“Bila Hrvatska” je međunarodni projekt suradnje između Ukrajine i Hrvatske koji je krenuo u ljeto 2013. i do sad je rezultirao likovnim kolonijama, izložbama te znanstvenom suradnjom.
– Sama ideja projekta je krenula od Željka Kolića, u jesen 2012., a na ljeto 2013. je pokrenut sam projekt organizacijom međunarodne likovne kolonije u Vinjercu, gostovanjem četiri akademska slikara iz Ukrajine, istaknuo je Marin Lerga. Po završetku kolonije održana je izložba u galeriji ZadArta. Projekt je dalje razvijen tijekom gostovanja šest umjetnika iz Hrvatske na poziv “Muzeja ideja” u Lavovu. Autori koji su gostovali su napravili multimedijsku izložbu u kojoj su bile izložene fotografije, grafike, skulpture, slike i videoprojekcije.
Govoreći o izložbi postavljenoj jučer u Zračnoj luci, Aleksandar Bonačić je kazao kako izložene fotografije predstavljaju samo jedan segment viđenja grada Lavova.
– Te fotografije nipošto ne dočaravaju način života Lavova i Lavovljana. Odlučio sam se za jedan segment, možda izgleda tmurno, ali to je jedan dio, a grad je nešto potpuno drugo, veseo i živ. Puno šira slika bi se mogla dobiti kroz film, kazao je Bonačić.